2016-03-04 11:20:45
Φωτογραφία για Σε μεγάλη κρίση και το γερμανικά φαρμακεία – Κλείνουν υπερδιπλάσια από όσα ανοίγουν
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των γερμανικών φαρμακείων σε τοπικό επίπεδο είναι έντονος και πολλές μικρές επιχειρήσεις έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση.

IATRONET.GR

Κοινά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα, παρουσιάζει η κρίση του φαρμακείου στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον φορέα φαρμακοποιών (ABDA), τα φαρμακεία της συγκεκριμένης χώρας κλείνουν με υπερδιπλάσια συχνότητα σε σχέση με όσα ανοίγουν.

Τον περασμένο χρόνο, έκλεισαν 346 και άνοιξαν μόλις 154, με τον αριθμό των λειτουργούντων φαρμακείων να ανέρχεται σε 20.249.

Ο μεγαλύτερος αριθμός φαρμακείων που έχει ποτέ καταγραφεί στη Γερμανία είναι 21.602, το έτος 2008.

Ενδιαφέρουσα είναι η σύγκριση με την Ελλάδα, όπου λειτουργούν περίπου 11.000 φαρμακεία. Ο αριθμός αυτός δεν είναι καν υποδιπλάσιος από τον αντίστοιχο της Γερμανίας, η οποία έχει σχεδόν οκτώ φορές μεγαλύτερο πληθυσμό από της χώρας μας!


Στην Ελλάδα, αναλογούν δέκα φαρμακεία ανά 10.000 κατοίκους, όταν στη Γερμανία η αναλογία είναι 2,5 προς 10.000.

Η αναλογία κατοίκων ανά φαρμακείο στην Ελλάδα είναι περίπου τριπλάσια από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διπλάσια από αυτή της Ισπανίας, και περίπου τριπλάσια από αυτή της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Αναλογία

Η πυκνότητα, ωστόσο, των φαρμακείων στη Γερμανία εξακολουθεί να είναι κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η αναλογία είναι 3,1 φαρμακεία ανά 10.000 κατοίκους.

Ο πρόεδρος της ABDA, Friedemann Schmidt εκτιμά πως ο ανταγωνισμός μεταξύ των φαρμακείων σε τοπικό επίπεδο είναι έντονος. Πολλά μικρά φαρμακεία – σημειώνει – έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Σύμφωνα με τον κ. Schmidt, δεν υπάρχει σταθερό οικονομικό περιβάλλον και σταθερές οι αποδοχές.

Ανταγωνισμός

Στην Ελλάδα, ο ανταγωνισμός μεταξύ των φαρμακείων δεν υπάρχει σε επίπεδο τιμών, αλλά σε τομείς, όπως η θέση τους και οι υπηρεσίες που προσφέρουν στο κοινό.

Εκτός από φάρμακα, πωλούν προϊόντα, όπως καλλυντικά, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), βιταμίνες, συμπληρώματα διατροφής, βρεφικό γάλα και συναφή προϊόντα.

Περίπου τα δύο τρία του τζίρου προέρχεται από την πώληση φαρμάκων και περίπου το 10% έως 15% από τη διάθεση καλλυντικών, ενώ ένα 15% αφορά ΜΗΣΥΦΑ.
ΔΗΜ.Κ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ