2016-03-09 07:21:14
Φωτογραφία για Μόλις το 11% των θέσεων σε ΔΣ εταιρειών, στην Ελλάδα, καταλαμβάνουν γυναίκες
Ανδροκρατούμενη παραμένει - τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα - η κορυφή της... διοικητικής πυραμίδας των επιχειρήσεων. Στη χώρα μας, η εκπροσώπηση γυναικών σε ηγετικές θέσεις στις επιχειρήσεις ανέρχεται στο 22%, ποσοστό αντίστοιχο με αυτό χωρών, όπως η Σουηδία και η Νορβηγία. Δυστυχώς, η ίδια εικόνα δεν συναντάται στην πρόοδο ως προς τη συμμετοχή γυναικών στα διοικητικά συμβούλια, όπου το ποσοστό στη χώρα μας αντιστοιχεί σε ένα απογοητευτικό 11%.

Η αντίστοιχη εικόνα σε διεθνές επίπεδο σαφώς και είναι καλύτερη, ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη μεταξύ 22.000 επιχειρήσεων διεθνώς, ελάχιστες χώρες έχουν επιτύχει το στόχο της γυναικείας συμμετοχής κατά 30% στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών. Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιοποίησε χθες η ΕΥ, ως χορηγός του “Pledge For Parity” (Δέσμευση για την Ισότητα), στo πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας 2016, μόνο η Νορβηγία ξεπερνά το ποσοστό αυτό ως προς τη συμμετοχή των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια.


Μάλιστα, η υποεκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης στη διοικητική ιεραρχία των επιχειρήσεων συμβαίνει, παρά το γεγονός ότι - όπως αποκαλύπτει η έρευνα - οι εταιρείες με ποσοστό γυναικών σε ηγετικές θέσεις μεγαλύτερο από 30% μπορούν να επιτύχουν αύξηση του καθαρού τους κέρδους έως και 6%.

Η έρευνα αυτή, η οποία είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα διεθνώς, συγκέντρωσε στοιχεία από 22.000 εισηγμένες εταιρείες σε 91 χώρες. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, οι χώρες με τη μεγαλύτερη πρόοδο ως προς την εκπροσώπηση γυναικών σε ηγετικές θέσεις είναι η Βουλγαρία (37%), η Λετονία (36%), οι Φιλιππίνες (33%), η Σλοβενία (33%) και η Ρουμανία (32%). Ως προς τη συμμετοχή γυναικών στα διοικητικά συμβούλια, οι πέντε πρώτες χώρες είναι η Νορβηγία (40%), η Λετονία (25%), η Ιταλία (24%), η Φινλανδία (23%) και η Βουλγαρία (22%).

Επιδόσεις

Η έρευνα αποδεικνύει ότι, ενώ η πρόοδος ως προς την ισότητα των φύλων στις επιχειρήσεις διαφοροποιείται σημαντικά σε όλον τον κόσμο, οι περισσότερες χώρες εξακολουθούν να απέχουν από το όριο του 30% για τα διοικητικά συμβούλια, τις διευθυντικές θέσεις και τις γυναίκες στελέχη. Μάλιστα, οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου - ΗΠΑ, Κίνα και Ιαπωνία - δεν συγκαταλέγονται μεταξύ των δέκα πρώτων χωρών σε καμία κατηγορία.

Περισσότερες λύσεις

Αντίστοιχες διαπιστώσεις κάνει και η έρευνα της ManpowerGroup “Seven Steps to Conscious Inclusion”, που αποτελεί ένα πρακτικό οδηγό για την συνειδητή ένταξη περισσότερων γυναικών σε θέσεις ευθύνης. Η έρευνα διαπιστώνει ότι, αν και το 50% του ανθρώπινου δυναμικού παγκοσμίως είναι γυναίκες, μόνο το 25% ανήκει σε C-Suites. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι μόνοι που μπορούν να επιφέρουν πραγματική αλλαγή είναι αυτοί που βρίσκονται σήμερα στις διοικητικές θέσεις. “Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ίση εκπροσώπηση φύλων στην απασχόληση αποτελεί η βαθιά ριζωμένη κουλτούρα των ανδρών, γεγονός το οποίο και οι ίδιοι αναγνωρίζουν”, αναφέρει η έρευνα.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ