2016-03-09 09:29:14
Φωτογραφία για ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
Για την Πέμπτη το μεσημέρι στις 14:00 έχει προγραμματιστεί το πρώτο κρίσιμο ραντεβού του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών. Με αντάλλαγμα την προστασία των κύριων συντάξεων, η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να διαπραγματευτεί μια σειρά υπαναχωρήσεων με αιχμή τις μεγάλες μειώσεις στα εφάπαξ και τα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων, κλιμακωτές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις αλλά και ψαλίδισμα του ανώτατου πλαφόν στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται να τεθούν από την πρώτη κιόλας μέρα, τόσο το ύψος της εθνικής σύνταξης και πως αυτή θα δίνεται, με τη συμπλήρωση 15 ή 20 ετών ασφάλισης, όσο και τα ποσοστά αναπλήρωσης για τις νέες συντάξεις, με τους δανειστές να ζητούν μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα και κατά συνέπεια, μικρότερα ποσοστά για λίγα έτη ασφάλισης. Με δεδομένο ότι η πρώτη αξιολόγηση έχει βρεθεί εκτός χρονοδιαγράμματος, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπη με τις απαιτήσεις των πιστωτών και για τα εργασιακά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει συμφωνηθεί η σύνθεση της επιτροπής που θα διερευνήσει τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, με αιχμή τις ομαδικές απολύσεις, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο, σε μια περίοδο που οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν αναμένεται να αποτελέσουν σύμμαχο στις ελληνικές επιδιώξεις.

Κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της Ε.Ε
. (EPSCO) που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με το Eurogroup που έκρινε την επιστροφή των θεσμών και την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Έλληνας υπουργός Εργασίας κατά την παρέμβασή του υπογράμμισε ότι οι πρακτικές ευελιξίας των εργασιακών σχέσεων, όταν δεν συνδέονται με την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στην απορρύθμιση που προωθήθηκε στην Ελλάδα με τα προηγούμενα Μνημόνια εν μέσω λιτότητας. Ανέφερε ως παράδειγμα παρόμοιων πρακτικών τη μείωση από το πρώτο μνημόνιο των κατώτατων μισθών για τους νέους κατά 32% έναντι μείωσης 22% του κατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ, η οποία οδήγησε στην εκτόξευση της ανεργίας των νέων. Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε ως απόλυτη προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, κάτι που όπως είπε θα επιδιωχθεί στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Μόνο που όπως όλα δείχνουν, η διαπραγμάτευση αυτή θα είναι δύσκολη, καθώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο συντελούνται σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Γαλλίας, όπου η απόφαση του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς για υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης ευελιξίας, της προώθησης των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, και της χαλάρωσης των νόμων που ρυθμίζουν τις ομαδικές απολύσεις, προκαλεί πολιτικές και κοινωνικές αναταράξεις.

Σε ημερίδα που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο η Ευρωομάδα του κυβερνώντος κόμματος και το τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Γιάννης Κουζής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι με το τρίτο μνημόνιο έχουν δημιουργηθεί πρόσθετες δυσκολίες αποκατάστασης της ελευθερίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, αφού καμιά αλλαγή στο εργασιακό πεδίο δεν μπορεί να γίνει χωρίς την έγκριση των δανειστών. Σύμφωνα με τον κ. Κουζή μάλιστα, υπάρχει ρητή αναφορά ότι δεν πρέπει να υπάρξει επαναφορά στην προτέρα κατάσταση, ενώ κινδύνους κρύβει και η αναφορά στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές καθώς αυτές διαφέρουν ανάλογα με το πως ερμηνεύονται από τους δανειστές.

Στην ίδια εκδήλωση, ο καθηγητής του ΑΠΘ Άρης Καζάκος, χαρακτήρισε μεγαλόστομη κενολογία τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» ενώ εκτίμησε ότι το καθεστώς αποκατάστασης των Συλλογικών Συμβάσεων που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο «δεν το αντέχει ούτε η κυβέρνηση ούτε η κοινωνία».

Euro2Day

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ