2016-03-09 13:33:05
Φωτογραφία για Ιδιοκτησιακό φαρμακείων: “Αδειάζει” την Κυβέρνηση η Κομισιόν
Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus.com

Ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την απόφαση να απελευθερωθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, «δείχνει» την ελληνική Κυβέρνηση η Κομισιόν, αναπτερώνοντας τις ελπίδες του κλάδου για την ακύρωσή της.

Η εξέλιξη αυτή προκύπτει από την απάντηση που έδωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, σε σχετική ερώτηση που απηύθυνε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Elżbieta Bieńkowska «η αλλαγή της νομοθεσίας που δίνει το δικαίωμα σε ιδιώτες και εταιρίες μη φαρμακοποιών να ανοίγουν επ’ ονόματί τους φαρμακεία ήταν πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και όχι απαίτηση των θεσμών, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση».

Αν και στην απάντηση διευκρινίζεται πως η πρόταση υπήρχε στην «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, παρά ταύτα η αρμόδια Επίτροπος της ΕΕ τονίζει πως «τα κράτη μέλη έχουν τη διακριτική ευχέρεια να καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να διασφαλίσουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας». Η διατύπωση αυτή ακριβώς, είναι αυτή που ερμηνεύεται από τον κ. Χουντή και τους φαρμακοποιούς ως «παράθυρο» για την ανάκληση της ρύθμισης με την οποία τροποποιήθηκε το ιδιοκτησιακό.


Θα πρέπει να σημειωθεί δε, ότι στο υποερώτημα του ευρωβουλευτή της ΛΕ για τις χώρες της ΕΕ στις οποίες απαγορεύεται η ιδιοκτησία φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς, η κ. Bieńkowska απαντάει ότι αυτό συμβαίνει στις μισές από τις χώρες (13) ήτοι Αυστρία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ισπανία.

Ορμώμενος από τις αποκαλυπτικές εξελίξεις, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κ.Λουράντος, ζήτησε ακρόαση από την Ευρωπαία Επίτροπο προκειμένου να θέσει επί τάπητος την απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης να απελευθερώσει το ιδιοκτησιακό στα φαρμακεία, επικαλούμενη πιέσεις εκ μέρους των θεσμών. Το ραντεβού έχει οριστεί για την επόμενη Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016, στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, ο ΠΦΣ βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον κ. Χουντή για τα επόμενη βήματα που έχουν συμφωνηθεί για το θέμα, στο πλαίσιο των οποίων ο ευρωβουλευτής αναμένεται να καταθέσει προσφυγή-αναφορά του ΠΦΣ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ