2016-03-10 21:45:18
Φωτογραφία για Λαμία: Μαμά γιατί είμαστε εδώ; - ΕΙΚΟΝΕΣ μιας άλλης πραγματικότητας
Μεσημέρι και έφτασε η ώρα για διάβασμα! Τα μικρά όλων σχεδόν των ηλικιών γύρω από τον δάσκαλο με ένα τετράδιο και ένα μολύβι με πρώτο μάθημα να μαθαίνουν για την Ελλάδα!

Προσφυγικός καταυλισμός με ανθρώπινες συνθήκες…και η ζωή σιγά σιγά βρίσκει το ρυθμό της…έστω και μακριά από την πατρίδα….

Η μικρή κόρη της Αμινά, ρωτούσε για την Ελλάδα, για τις Θερμοπύλες και για τη Λαμία. Τα μεγαλύτερα γνώριζαν την ιστορία της περιοχής των Θερμοπυλών από την χολιγουντιανή ταινία «300», φωνάζοντας «Σπάρτα»!!!

Μια εικόνα πολύ συνηθισμένη για όλα τα Ελληνόπουλα, μεσημεράκι να τα διαβάζει η μαμά ή ο μπαμπάς στο σπίτι, λίγο μετά το σχολείο! Η διαφορά με τα παιδιά των προσφύγων στις Θερμοπύλες είναι ότι πρόκειται για ένα πρόχειρο «Σχολείο» με έναν Σύριο καθηγητή να διδάσκει στα παιδιά τη γλώσσα τους αλλά και να προσπαθεί να τους μάθει την Ιστορία της Ελλάδας!

Όπως μας είπε χαρακτηριστικά ένα νεαρό ζευγάρι που μιλάει σπαστά αγγλικά: « Η κόρη μας ρωτάει το δάσκαλο συνεχώς να τους πει για την Ελλάδα, την περιοχή που είμαστε τώρα και για τον…Λεωνίδα!»


Λίγο πιο πέρα ένας μεγαλύτερος πιτσιρικάς, έγραφε την έκθεση που του έβαλε ο δάσκαλος, κάτι σαν διαγώνισμα! Ολοι εύχονταν να μίλαγαν τη γλώσσα μας για να ενημερώνονται καλύτερα! Στο άκουσμα ότι τα σύνορα στα Σκόπια παραμένουν ερμητικά κλειστά τους απογοητεύει, αλλά πια δεν τους «θυμώνει» όπως τις πρώτες μέρες! Ισως αρχίζουν σιγά σιγά να συνειδητοποιούν την αναπόφευκτη ταλαιπωρία τους, μέχρι να φτάσουν στη Γερμανία! Ενημερώνονται και από τους γνωστούς τους για τις κακές συνθήκες στην Ειδομένη και η ιδέα να ξεκινήσουν έστω και με τα πόδια την έχουν προς το παρόν αφήσει στην άκρη!

Εθελοντές από το Δήμο και την Περιφέρεια κάθε μέρα όλη την ημέρα εκεί. Συναντήσαμε και το συνεργείο της ΔΕΥΑΛ που μέσα σε λίγες ώρες βελτίωσε τις υποδομές αποχέτευσης αλλά και άλλοι υπάλληλοι του Δήμου που συντονίζουν τη μεταφορά των προσφύγων στο Ταχυδρομείο της Λαμίας για να πάρουν τα λιγοστά χρήματα από τη western union που τους στέλνουν οι δικοί τους! Κυκλοφόρησαν και σχόλια ότι πετιέται φαγητό αλλά η πραγματικότητα ήταν πως πετάχτηκαν κάποια ληγμένα γάλατα! Όπως μας είπαν οι εθελοντές: «Πρέπει να γίνει συντονισμός ως προς το τι προϊόντα έχουν οι άνθρωποι εδώ ανάγκη μιας και η προσφορά είναι μεγάλη και έχουμε πληθώρα σε κάποια είδη και σε σε άλλα παρατηρούνται ελλείψεις»

Μια άλλη παρατήρηση αφορά την ανακοίνωση για πρόσληψη 21 ατόμων στο συγκεκριμένο hot spot αλλά δεν προβλέφθηκε θέση νοσοκόμου ή γιατρού!
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ