2016-03-13 21:03:09
Φωτογραφία για Τεχνητή Νοημοσύνη – άνθρωπος: 3-0
Μια επιπλέον νίκη της τεχνητής νοημοσύνης έναντι του ανθρώπινου μυαλού καταγράφτηκε το Σάββατο. Το σύστημα DeepMind της Google επικράτησε έναντι ενός από τους πιο ισχυρούς παίκτες του κινεζικού παιχνιδιού στρατηγικής ηλικίας 2.5000 ετών, Go.

To πρόγραμμα σημείωσε την τρίτη του νίκη σε ένα τουρνουά πέντε παιχνιδιών έναντι του Νοτιοκορεάτη Lee Sedol, ο οποίος θεωρείται ο καλύτερος παίχτης του Go στον κόσμο εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.

«Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή στην ιστορία του Go, ένα γεγονός που περίμεναν για πολλά χρόνια στη Δύση και το οποίο προκάλεσε σοκ σε πολλούς στην Ασία», δήλωσε ο Andrew Okun, πρόεδρος της αμερικανικής ομοσπονδίας Go.

Η επιτυχία του DeepMind έχει προκαλέσει έκπληξη στους ειδικούς, οι οποίοι θεωρούσαν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα πέντε με 10 χρόνια για να μπορέσει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης να κερδίσει τον άνθρωπο στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Παρότι οι κανονισμοί του Go είναι πολύ απλοί, το παιχνίδι θεωρείται πολύ πιο περίπλοκο από το σκάκι, σε κλίμακα του 10 ακολουθούμενου από 99 μηδενικά.


Η νίκη αυτή τοποθετεί τη Google στην κορυφή των εταιρειών που ασχολούνται με την επόμενη γενιά των σούπερ έξυπνων υπολογιστών. Η εταιρεία ήδη χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη σε μια σειρά προϊόντων της, όπως τα αυτόματα e-mails, τα προτεινόμενα βίντεο στο YouTube και τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό. Η επόμενη γενιά τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης θα χρησιμοποιεί τεχνικές βασισμένες στο DeepMind σύμφωνα με την Google, η οποία ωστόσο δεν έχει ανακοινώσει ακόμη συγκεκριμένα προϊόντα.

H Google είχε γνωστοποιήσει την ύπαρξη του λογισμικού AlphaGo τον προηγούμενο Ιανουάριο. Τότε είχε ανακοινώσει ότι το σύστημα είχε ήδη νικήσει τον επαγγελματία παίχτη Go, Fan Huis σε μια σειρά παιχνιδιών που είχαν πραγματοποιηθεί στα γραφεία της εταιρείας στο Λονδίνο, τον Οκτώβριο.

Από τότε το σύστημα έπαιξε χιλιάδες παιχνίδια εναντίον του εαυτού του, με την Google να τρέχει ταυτόχρονα έως και 100 ξεχωριστές εκδόσεις του λογισμικού. «Είμαι κάπως σοκαρισμένος» δήλωσε ο Lee Sedol μετά την πρώτη του ήττα. «Έχω μείνει άφωνος» ήταν το σχόλιο του μετά την δεύτερη του ήττα.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ