2016-03-16 04:51:09
Φωτογραφία για Στο 15% οι κακοπληρωτές των κόκκινων δανείων
Στο 15% υπολόγισε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές των κόκκινων δανείων ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ Αριστείδης Ξενόφος, μιλώντας σε εκδήλωση για το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αποφοίτων του Πανεπιστημίου London School of Economics (LSE).

Ο κ. Ξενόφος επεσήμανε ότι ο τραπεζικός τομέας μπορεί να αντιστρέψει την αρνητική τάση των τελευταίων πέντε ετών, καθώς ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος ανακεφαλαιοποίησης στα επίπεδα των κεφαλαίων (CET1), στο 17%, ενώ όλοι οι μέτοχοι έχουν αναγνωρίσει την αναγκαιότητα ενός συντονισμένου τρόπου διαχείρισης και επίλυσης των προβληματικών δανείων.

«Οι επενδυτές θα επανέλθουν στις ελληνικές τράπεζες και θα προσελκύσουμε κεφάλαια όταν σταθεροποιηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όταν υπάρξει νομικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια και όταν μειωθούν το ύψος του ELA και το κόστος χρηματοδότησης. Τότε μπορούμε να προσελκύσουμε επενδυτές που θα τοποθετήσουν κεφάλαια στην ελληνική ανάκαμψη», υπογράμμισε ο υπεύθυνος του Investment Banking της Goldman Sachs Γιώργος Τριανταφύλλου.


Οπως κατέληξε, ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν και οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τραπεζικές μετοχές είναι η έλλειψη ρευστότητας, καθώς ο μέσος όρος τους είναι μόλις 50 εκατ. ευρώ.

Σε ερώτηση γιατί οι ελληνικές τράπεζες υποαπέδωσαν από τις αρχές του έτους, ο υπεύθυνος Διεθνών Αγορών και επικεφαλής κρατικού χρέους της Morgan Stanley Ρέτζα Μογκάνταμ επεσήμανε ότι η πτώση των τραπεζών αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, ωστόσο, όπως εξήγησε με σχετικά γραφήματα, ενώ πριν από μερικά χρόνια η απόδοση ίδιων κεφαλαίων (return on equity) για αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν στο 15%, σήμερα οι ευρωπαϊκές είναι κάτω από 4% και οι αμερικανικές κινούνται στο 10%.

Ο κ. Μογκάνταμ πρόσθεσε επίσης ότι σημαντική παράμετρος είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία είναι περισσότερα στην περιφέρεια της Ευρώπης σε σχέση με τον πυρήνα, και έχουν επηρεάσει πιο πολύ τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κατά την άποψή του, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστούν οκτώ χρόνια για να επιστρέψουν στα επίπεδα προ της κρίσης, ενώ οι αντίστοιχες αμερικανικές χρειάστηκαν μόλις τέσσερα για να επανακάμψουν. Στην εκδήλωση ήταν παρών και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν ευθύνη για τις τράπεζες, καθώς η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει δίχως αυτές.

Την εκδήλωση παρουσίασε η πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του LSE Mαρία Ξυτάκη (στη φωτ. με τον Γκ. Χαρδούβελη και τον Ρέτζα Μογκάνταμ), ενώ τις ομιλίες παρακολούθησαν οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Πέτρος Δούκας και Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς και η κυρία Μιράντα Ξαφά και ο κ. Ανθιμος Θωμόπουλος.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ