2016-03-16 08:58:26
Φωτογραφία για Διαγνωστικά και ΙΕΕ: Πρόστιμα ενόψει…
Βασιλική Αγγουρίδη - Virus.com.gr

Σε… μπελάδες φαίνεται πως θα μπουν διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια από την 21η Μαρτίου, εξαιτίας διάταξης του ΕΟΠΥΥ, που προβλέπει πρόστιμα για όσους παρόχους δεν έχουν υποβληθεί πορίσματα ελέγχου για τις υποβολές του 2013.

Τον έλεγχο των εν λόγω υποβολών ανέλαβαν Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρίες (ΙΕΕ), που προτάθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ και με τις οποίες τα διαγνωστικά εργαστήρια είχαν υπογράψει συμβάσεις, ώστε να προχωρήσει η απόδοση του υπολειπόμενου 10% της αμοιβής.

Αλλά, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς στο Virus, η ολοκλήρωση της διαδικασίας έχει καθυστερήσει, κυρίως γιατί το είδος των ελέγχων άλλαξε αρκετές φορές και πολλοί πάροχοι δεν κατέβαλαν την αμοιβή. Με τη σειρά τους οι ΙΕΕ δεν έστειλαν τα πορίσματα στον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα το ζήτημα να μείνει ανοικτό.

Η διάταξη

Με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σ. Μπερσίμης ζήτησε και πέρασε μια ρύθμιση που αξιώνει την υποχρεωτική αποστολή των πορισμάτων στον ΕΟΠΥΥ εντός ενός μηνός από τη δημοσίευση του. Η προθεσμία λήγει στις 20 Μαρτίου Αν το πόρισμα δεν έχει αποσταλεί έως τότε ο πάροχος θα επιβαρύνεται με πρόστιμο 5% της τιμολογηθείσας δαπάνης για κάθε μήνα καθυστέρησης.


Προκύπτουν, όμως, δύο ζητήματα, κατά τους παρόχους. Αφενός, το χρονικό διάστημα του ενός μήνα που προβλέφθηκε είναι πολύ μικρό και αφετέρου, δεν προβλέπεται η κοινοποίηση των πορισμάτων από τις ΙΕΕ στα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, τα οποία κατ’ επέκταση, δεν μπορούν να κάνουν ενστάσεις.

Δηλαδή, αφού με τη διάταξη δεν προβλέπεται τρόπος επίλυσης διαφορών, πρακτικά η μόνη δυνατότητα αποφυγής του προστίμου είναι η εντός της προθεσμίας λήψη από τον ΕΟΠΥΥ των σχετικών πορισμάτων ελέγχου.

Βέβαια, τα παραπάνω προβλήματα θα είχαν αποφευχθεί, όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, αν ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ είχε ενημερώσει εγκαίρως τους παρόχους. Αντιθέτως, όπως καταγγέλλουν, δεν αναφέρθηκε καν στη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές, πριν την υποβολή και ψήφιση της διάταξης. Μάλιστα, “κρύφθηκε” επιμελώς σε τροπολογία (μετέπειτα άρθρο 90) του νόμου “Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις”, σε ένα σημείο που σχετίζεται με το rebate..

Το λάθος…σημείο αναφοράς

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, οι πάροχοι διαπίστωσαν και ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα.

Το αρχείο με τους κωδικούς των εξετάσεων που δόθηκε στις ΙΕΕ από την ΗΔΙΚΑ είχε λάθη. Όπως εξηγούν στο Virus, στα παραπεμπτικά αναγράφονται με τον ίδιο κωδικό διαφορετικές πράξεις/εξετάσεις με αποτέλεσμα οι ΙΕΕ να τους εκλαμβάνουν ως διπλή καταγραφή και επανάληψη και να “κόβουν” τη δεύτερη καταγραφή.

Ο έλεγχος για τα διαγνωστικά εργαστήρια γίνεται δειγματοληπτικά, κυρίως γιατί πρόκειται για μεγάλο όγκο εξετάσεων και μικρά ποσά, συγκριτικά με άλλες κατηγορίες παρόχων.

“Το πόρισμα, συνεπώς, δεν “δενει” απόλυτα. Τίθεται θέμα, λοιπόν, αν συμφωνούμε να πληρωθούν οι ΙΕΕ για να σταλούν τα πορίσματα, όταν έχουν βασιστεί σε λάθος στοιχεία”, σημειώνουν στελέχη του κλάδου στο Virus, υποστηρίζοντας, πως οι περισσότερες υποβολές που “κόβονται” οφείλονται στο λανθασμένο αρχείο της ΗΔΙΚΑ και όχι σε παραβάσεις.

Τίθεται, κατά τους ίδιους, και θέμα συνταγματικότητας της διάταξης, αφού επιβάλλει ποινή στους παρόχους για μη τήρηση υποχρέωσης τρίτου, δηλαδή των ΙΕΕ. 

Προτείνουν, λοιπόν, να κλείσει ο έλεγχος και να μη χαθεί χρόνος, αλλά να δοθεί η δυνατότητα στους παρόχους να υποβάλλουν ενστάσεις. Εκφράζουν, δε, φόβους ότι το 2013 θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και για το 2014 και το 2015.

Πάντως, οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων ετοιμάζονται να απευθυνθούν εγγράφως στον ΕΟΠΥΥ, πιθανόν και εντός της ημέρας.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ