2016-03-16 15:05:53
Φωτογραφία για Πώς θα λειτουργήσει το Στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» στη Λάρισα;
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται στο Στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου», μεταξύ Μάνδρας και Κουτσοχέρου, οι εργασίες για τη δημιουργία ανοικτού κέντρου φιλοξενίας προσφύγων, που σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», θα φθάσουν τους 2.000 και όχι τους 1.000 που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον επικεφαλής του διυπουργικού Συντονιστικού Κέντρου και αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Δημ. Βίτσα, ζητά απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν στη λειτουργία του πρώην στρατοπέδου.

Ερωτήματα που επικεντρώνονται στα θέματα της ασφάλειας και λειτουργίας της δομής, της σίτισης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των προσφύγων, των συνθηκών υγιεινής αλλά και της απασχόλησης των 203 παιδιών, που σήμερα φιλοξενούνται με τις οικογένειές τους στις εγκαταστάσεις της πρώην κλωστοϋφαντουργίας «ΡΟΚΑ».


Σημειώνεται πως το Στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» αποτελεί ένα από τα 7 κέντρα φιλοξενίας που ετοιμάζονται αυτές τις ημέρες με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ το επόμενο διάστημα πρόκειται να ετοιμασθούν άλλες δύο τέτοιες δομές.

Όπως είναι γνωστό, στο Στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» ολοκληρώνεται η εγκατάσταση 300 σκηνών η χωρητικότητα των οποίων ξεπερνά τους 2.000 φιλοξενούμενους, η περίφραξη του χώρου ολοκληρώνεται ενώ συνεργεία της ΔΕΥΑΛ εργάζονται για την τοποθέτηση δικτύου ύδρευσης.

Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει αποσαφηνισθεί ο τρόπος λειτουργίας του Κέντρου αλλά και θέματα όπως της φύλαξής του ενώ το μόνο γνωστό είναι πως στρατιωτικοί σχηματισμοί της περιοχής, όπως ήδη συμβαίνει με την 110 Πτέρυγα Μάχης, έχουν αναλάβει τη σίτιση των προσφύγων.

Ο σημερινός σχεδιασμός θέλει και τη μεταφορά των 394 προσφύγων από τη «ΡΟΚΑ» που φιλοξενούνται σήμερα στο Στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» όπου τα επόμενα 24ωρα αναμένεται επίσης να μεταφερθούν και άλλοι πρόσφυγες. Οι καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν το έργο των συνεργείων της Διοίκησης Μηχανικού και πιθανότατα αντί για σήμερα, όπως προβλεπόταν αρχικά, οι εργασίες να ολοκληρωθούν αύριο.

Οι εντολές πάντως είναι το Στρατόπεδο να ετοιμασθεί «άμεσα» αφού κατά το διυπουργικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης «επείγει» η μεταφορά προσφύγων από άλλες περιοχές της χώρας, όπως για παράδειγμα ο Πειραιάς.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Στην επιστολή του προς τον κ. Μουζάλα, ο κ. Καλογιάννης αναφέρεται αρχικά στη στάση του Δήμου Λαρισαίων από τις πρώτες ημέρες που πρόσφυγες «εγκλωβίσθηκαν» στην εθνική οδό για να τονίσει πως ο Δήμος Λάρισας «ανταποκρίθηκε με όλες του τις δυνάμεις για τη στήριξη των προσφύγων, πιστεύοντας βαθύτατα στις αρχές του ανθρωπισμού και εκτιμώντας πως το προσφυγικό είναι εθνικό και ευρωπαϊκό ζήτημα, που απαιτεί τη συνεργασία και τη συνέργεια όλων των θεσμικών φορέων», στηρίζοντας τους πρόσφυγες «σε συνεργασία με τον Δήμο Τεμπών, οργανώσεις και συλλογικότητες με συγκεκριμένες δράσεις, διασφάλιση σίτισης, κινητοποίηση και συντονισμός εθελοντικών ομάδων, παροχή ιατρικής περίθαλψης κ.λπ.».

«Επίσης από το βράδυ της Πέμπτης 10 Μαρτίου, και πάντα σε συνεννόηση με το αρμόδιο διυπουργικό όργανο, και το περιφερειακό συντονιστικό όργανο περίπου 400 πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στον χώρο του πρώην εργοστασίου «ΡΟΚΑ» στο 4ο χλμ της παλιάς Εθνικής οδού Λάρισας – Θεσσαλίας. Η προσωρινή φιλοξενία θα διαρκέσει μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών διαμόρφωσης του πρώην στρατοπέδου «Ευθυμιόπουλου», που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Λαρισαίων και πλησίον των τοπικών κοινοτήτων του Μάνδρας και Κουτσόχερου.

Με αφορμή την επικείμενη λειτουργία του στρατοπέδου «Ευθυμιόπουλου», στο οποίο θα εγκατασταθούν, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, τουλάχιστον 1000 πρόσφυγες, θα ήθελα να σας μεταφέρω καταρχήν το δικαιολογημένο προβληματισμό και τις εύλογες ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών των όμορων προς το νέο χώρο φιλοξενίας χωριών αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων, για τις συνθήκες ασφαλείας του χώρου, τόσο για τους πρόσφυγες που θα παραμείνουν εντός του χώρου, όσο για τους κατοίκους των γύρω χωριών».

«Παρακαλώ» σημειώνει ο δήμαρχος Λαρισαίων «να εξετάσετε προσεκτικά το ζήτημα και να προβείτε σε όλες ενέργειες που θα διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του χώρου φιλοξενίας καθώς να προχωρήσετε στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, στη βάση του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες, αλλά κυρίως σας ζητούμε να λάβατε όλα εκείνα τα μέτρα που θα εμπεδώνουν το αίσθημα ασφάλειας στις τοπικές κοινωνίες.

Ως δήμαρχος Λαρισαίων ζητώ να έχω ενημέρωση και απάντηση στα εξής: Ποιος θα έχει την ευθύνη ασφάλειας και λειτουργίας της δομής στο πρώην στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου»; Πώς θα εξασφαλισθεί η σίτιση; Ποιος θα αναλάβει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Ποιες θα είναι οι συνθήκες υγιεινής; Επειδή πρόκειται για μεγάλο αριθμό παιδιών ποιος θα αναλάβει τη δημιουργική απασχόλησή τους;

Ο Δήμος Λαρισαίων και οι εθελοντικές οργανώσεις που βοηθήσαμε το προηγούμενο διάστημα μπορούσε να συνεχίσουμε τη βοήθεια όμως είναι αδύνατο να αναλάβουμε τη συνολική ευθύνη για τα παραπάνω. Τέλος όλο αυτό το διάστημα γίνονται σημαντικά έξοδα από τον Δήμο τα οποία ζητούμε να καλυφθούν απολογιστικά» καταλήγει ο κ. Καλογιάννης.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

ΠΗΓΗ: http://www.eleftheria.gr/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1/item/106976-%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%B5%CE%B4%CE%BF-%C2%AB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CF%85%CE%BC%CE%B9%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%85%C2%BB.html
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ