2016-03-17 02:08:08
Φωτογραφία για Κρίσεις 2016 στο Π.Σ., απλή και προφανής η λογική και η στόχευσή τους.
Διαβάστε την ανακοίνωση: "Η Ένωσή μας τον περασμένο Φεβρουάριο είχε δημοσιοποιήσει τις εκτιμήσεις της (http://epayps.blogspot.gr/2016/02/2016.html#more) για την ιστορία του θεσμού των κρίσεων, όπου μεταξύ άλλων επισημαίναμε ότι οι κρίσεις μέχρι τότε ήταν προϊόν διαφόρων δοβλετιών και επιρροών και φυσικά το κέντρο βάρους της αξιολόγησης των Αξιωματικών δεν ήταν ο ατομικός φάκελος και η υπηρεσιακή πορεία τους που θα στόχευε στην ασφάλεια της χώρας και στην αναβάθμιση της παρεχόμενης προστασίας προς τον πολίτη.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των κρίσεων των Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος για το 2016 καταθέτουμε τις απόψεις μας για αυτές, διότι για άλλη μια φορά πραγματοποιήθηκαν με αδιαφανείς όρους, συγκεκριμένη στόχευση και άφησαν σε δεκάδες στελέχη του Π.Σ. το αίσθημα της αδικίας.

Οι γνωστές δηλώσεις και θέσεις των αρμοδίων προσώπων, περί της αναγκαίας αναμόρφωσης του συστήματος κρίσεων των Αξιωματικών με εμπέδωση αξιοκρατικού συστήματος κριτηρίων, αξιοποίηση των δεξιοτήτων, σύνταξη βαθμολογίου για τους κατωτέρους, επικαιροποίηση του συστήματος μεταθέσεων αλλά και διευθέτηση της επετηρίδας που θα εξισορροπούσε τις αλματικές ανακατατάξεις των περασμένων ετών, άλλωστε για το λόγο αυτό επινοήθηκαν και υλοποιήθηκαν οι «μηδενικές επανακρίσεις» του Δεκεμβρίου του 2015, παρέμειναν λόγια και παραπλάνησαν όλους όσους αναμέναμε τη θεσμική αντικειμενικότητα στις κρίσεις το 2016
. Αντικειμενικότητα που αναμφίβολα θα μπορούσε να διασφαλιστεί έστω και με την εφαρμογή του υφισταμένου πλαισίου κρίσεων και προαγωγών.

Οι κρίσεις για το 2016 ξεκίνησαν άμεσα μετά την επιλογή του νέου Αρχηγού από το ΚΥΣΕΑ και ολοκληρώθηκαν τόσο για τις βαθμίδες των ανωτάτων όσο και των ανωτέρων, οργανωμένα και συντεταγμένα, μέσα σε 72 ώρες.

Η εκκίνησή τους για τις προαγωγές των συναδέλφων από το βαθμό του Υποστράτηγου σε Αντιστράτηγο, από του Αρχιπύραρχου σε Υποστράτηγο και του Πυράρχου σε Αρχιπύραρχο έδειχνε μία τάση σεβασμού τουλάχιστον της επετηρίδας αλλά χωρίς να τεκμηριώνεται η απόλυτη ορθότητά τους και να θεραπεύονται οι αδικίες των προηγούμενων ετών. Η συνέχειά τους όμως, ανεξηγήτως, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μία από τα ίδια, όπου είχαμε παντελή έλλειψη πραγματικής και αντικειμενικής αξιολόγησης και επιλογές με «άγνωστα» κριτήρια και διαδικασίες.

Στο βαθμό του Αντιπύραρχου παραλείφθηκαν για την επιλογή στον επόμενο βαθμό οι ευρισκόμενοι στις πρώτες 14 θέσεις, οι περισσότεροι από αυτούς πτυχιούχοι ΑΕΙ και απόφοιτοι κατά τα έτη 1992, 1993 και 1995. Όμοια τύχη είχαν επίσης και οι πτυχιούχοι ΑΕΙ απόφοιτοι της Σχολής Αξιωματικών κατά το έτος 1996 (με μία εξαίρεση). Η τήρηση συγκεκριμένων αξιακών διαδικασιών κατέληξε στην επιλογή για το βαθμό του Πυράρχου από την σχεδόν ακροτελεύτια θέση της επετηρίδας από τους αποφοιτήσαντες κατά το έτος 1998 που έκλειναν και τον πίνακα κρινομένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηγεσία του Σώματος έχει αποφοιτήσει από τη Σχολή Αξιωματικών το έτος 1992.

Είναι ολοφάνερο ότι η αξιοκρατία και η αριστεία βάλλεται και στο Πυροσβεστικό Σώμα δια μέσω διακριτών επιλογών που δημιουργούν δυσμενές εργασιακό περιβάλλον σε δεκάδες Αξιωματικούς που παραλείφθηκαν ή δεν επιλέγηκαν, καταδεικνύοντας έτσι την ανεπάρκεια αυτών και την υπεροχή κάποιων άλλων που ήταν ιεραρχικά νεότεροί τους ή ήταν συγκριτικά υποδεέστερου επιπέδου ικανοτήτων.

Οι παραπάνω τακτικές, σε συνδυασμό με τις μεταθέσεις και μετακινήσεις (ή τις μη μεταθέσεις και μετακινήσεις) που ακολούθησαν, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε διατάραξη της όποιας εργασιακής συνοχής του πυροσβεστικού προσωπικού και δημιουργούν ιδιαίτερες καταστάσεις που ευχόμαστε να μην έχουν αντίκτυπο στην πυρασφάλεια και πυροπροστασία της χώρας.

Η Ένωσή μας επιθυμεί να ευχαριστήσει τους συναδέλφους που αφυπηρέτησαν για την προσφορά τους στο Πυροσβεστικό Σώμα και να ευχηθεί ένα δημιουργικό έργο στους συναδέλφους που προήχθησαν.

Τέλος, η Ένωσή μας συνεχίζει να διακηρύττει την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης ενός αξιόπιστου, διαφανούς και αξιοκρατικού συστήματος κρίσεων και προαγωγών, βασισμένο στη συγκριτική και σφαιρική αξιολόγηση, ικανό να εξαλείψει τις αγκυλώσεις και εκτροπές του παρελθόντος και είναι διατεθειμένη να συμβάλει με ειλικρινείς προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση." Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ