2016-03-17 07:13:51
Φωτογραφία για Τουσκ: Η ΕΕ δεν θα δώσει συγκεκριμένη υπόσχεση στην Τουρκία...
Ένα σκληρό διπλωματικό παρασκήνιο λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ώρες τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ώστε να επιτευχθεί μια κοινή συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και στην Τουρκία, στην σύνοδο κορυφής ανάμεσα στις δύο πλευρές που ξεκινά σήμερα.

   Η πλήρης άρνηση της Κύπρου να δεχθεί οποιαδήποτε παραχώρηση προς την Τουρκία, φαίνεται να αποδίδει καρπούς, καθώς σύμφωνα με το νέο προσχέδιο συμπερασμάτων που συνέταξε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η Ε.Ε. δεν πρόκειται να δώσει καμία συγκεκριμένη υπόσχεση στην Άγκυρα για άνοιγμα κεφαλαίων.

  Η Λευκωσία κατάφερε με την σταθερή της θέση, και, παρά την πρόθεση αρκετών και ισχυρών εταίρων στην Ε.Ε. να δώσουν «λευκή επιταγή στην Άγκυρα», λόγω της προσφυγικής κρίσης, να περάσει ουσιαστικά τις βασικές της θέσεις της. Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων η Άγκυρα θα πρέπει πρώτα να εκπληρώσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, πριν η «Ε.Ε μαζί με την Τουρκία, προετοιμάσουν τη διαδικασία για το άνοιγμα των κεφαλαίων, το συντομότερο δυνατόν»
.    Αυτή ήταν η βασικότερη ένσταση της Λευκωσίας για μία τρίτη χώρα, την Τουρκία, που αρνείται να αναγνωρίσει ένα κράτος – μέλος της Ε.Ε. Αναφορικά με τα επιπλέον τρία δισ. ευρώ προς την Τουρκία, η Ε.Ε. φαίνεται να κάνει ακόμα ένα βήμα πίσω, χωρίς να δεσμεύεται για την άμεση καταβολή. Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων «άλλα τρία δισ. θα είναι διαθέσιμα για την Τουρκία μέχρι το 2018»

   Ακόμα και το ζήτημα της φιλελευθεροποίησης της βίζας, ένα σημαντικό αντάλλαγμα που ζητούσε η Άγκυρα, φαίνεται προς το παρόν να παγώνει, καθώς η Ε.Ε. ζητεί από την Τουρκία να εκπληρώσει πρώτα μια σειρά από προαπαιτούμενα. Σύμφωνα μάλιστα με το προσχέδιο, η Τουρκία θα πρέπει να συμφωνήσει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει πως οι μετανάστες δεν θα βρουν νέες οδούς προς την Ε.Ε., μέσω χερσαίων συνόρων, κάτι που ζητούσε επιτακτικά η Βουλγαρία.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ