2016-03-17 16:56:10
Φωτογραφία για Αποζημίωση στα κατεδαφιστέα που αποτελούν πρώτη κατοικία στην παραλία Επιταλίου
Το ενδεχόμενο της καταβολής αποζημιώσεων στα σπίτια που έχουν κτιστεί στην... παραλία του Επιταλίου και αποτελούν πρώτη κατοικία μελετά το υπουργείο Περιβάλλοντος!

το επικείμενο Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο είναι σαφές και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας σχετικά με την τύχη των κατοικιών που ανεγέρθηκαν στην περιοχή κατά το παρελθόν με μη σύννομο τρόπο. Το ΣτΕ, μάλιστα, ονοματίζει την περιοχή στην προηγούμενη έκθεση απόρριψης του Π.Δ. που προέβλεπε τη θέσπιση Περιφερειακού Πάρκου και επισημαίνει ότι πρέπει να κατεδαφιστούν τα κτίσματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφ.«Πατρίς», ο αναπληρωτήςυπουργός Περιβάλλοντος, Γ.Τσιρώνης, φέρεται να έχει εισηγηθεί προς τα συναρμόδια υπουργεία την καταβολή αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες των σπιτιών που σήμερα είναι πρώτη κατοικία, επικαλούμενους κοινωνικούς λόγους, κάτι που έχει βρει ευήκοα ώτα σε πρώτη φάση. Από το περιβάλλον του υπουργού τονίζεται χαρακτηριστικά ότι δεν γίνεται να μη ληφθεί υπόψη η κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η κρίση.


Όσον αφορά τη διαβούλευση και την πιθανή παράτασή της, συνεργάτες του κ.Τσιρώνη επισήμαναν ότι δεν υφίσταται ζήτημα τυπολατρίας κι ότι αν κατατεθούν εκπρόθεσμες παρατηρήσεις, προφανώς και θα ληφθούν υπόψη. Σχετικά με τις ενστάσεις των τοπικών φορέων για την ειδική περιβαλλοντική μελέτη του Κυπαρισσιακού, τονίστηκε ότι μπορεί να τροποποιηθεί μελλοντικά όπου χρήζει βελτίωσης ή διόρθωσης, κάτι που δεν αποκλείεται να συζητηθεί και σήμερα στη συνάντηση του κ.Τσιρώνη με τους αιρετούς της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας.

Όσον αφορά το όριο της δόμησης, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που έχουμε αναφέρει σε πρόσφατο ρεπορτάζ περί μείωσής του, καθώς φαίνεται να «κλειδώνει» στα 10 στρέμματα με όριο 120 τ.μ.

Αυτό που επισημαίνει το περιβάλλον του υπουργού είναι ότι πρέπει η χώρα να αποκτήσει Προεδρικό Διάταγμα το αργότερο ως τον Μάιο, καθότι εκκρεμεί η επιβολή προστίμου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ την Ιούνιο εκπνέει η προθεσμία της αναστολής οικοδομικών αδειών που είχε επιβληθεί από το 2014.

«Δεν θα την πληρώσουν οι πολίτες για να χτιστούν πολυτελείς κατοικίες εφοπλιστικών συμφερόντων. Ο κόσμος δεν πρέπει να παρασύρεται. Το Προεδρικό Διάταγμα είναι ευχή και όχι κατάρα, διότι θα επιδέρει ανάπτυξη ποιότητας» φέρεται να έχει υπογραμμίσει σε συζητήσεις του με φορείς και παράγοντες ο κ.Τσιρώνης.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ακόμα κι αυτό το σχέδιο που έχει τεθεί υπό διαβούλευση, μπορεί να κριθεί ανεπαρκές από το ΣτΕ και να ζητηθεί ρητά η θέσπιση Εθνικού Πάρκου, συνεπώς όλες οι συζητήσεις περί βελτιώσεων να αποδειχθούν άνευ σημασίας Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ