2016-03-18 11:21:35
Φωτογραφία για Φαρμακευτική δαπάνη στα Νοσοκομεία: Εφικτή και απαιτητή η μείωσή της.
Δημήτρης Ν.Πατσάκης,4.3.16

Η σύσταση μιας ακόμη Επιτροπής «Παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης στα Νοσοκομεία», δεν είναι παρά μια έμμεση παραδοχή των αδυναμιών λειτουργίας συστημάτων ελέγχου του Δημόσιου τομέα της Υγείας.

Παρά την ύπαρξη πληροφοριακών συστημάτων, η μέχρι τώρα εξέλιξη των πραγμάτων δεν επέφερε παρά το απόλυτο «έλα να δεις»…..

Με βάση τα μη επιδεχόμενα –λογικά- αμφισβήτησης στοιχεία του Ε.Ο.Φ, οι Πωλήσεις Φαρμάκων προς τα δημόσια Νοσοκομεία (εξαιρουμένων των στρατιωτικών), μεταξύ 2010-14, μεταβλήθηκαν:

-11,29% σε όγκο (συσκευασίες) &

+ 6,63% σε αξία (προ Φ.Π.Α)

Το αποτέλεσμα αυτό, είχε σαν συνέπεια την αύξηση της μέσης τιμής κατά 20,2% (!!!) σε πείσμα των διαδοχικών μειώσεων στις τιμές για μια σειρά από λόγους.

Για να δώσουμε μια πλήρη εικόνα, το Ε.Σ.Υ. εμφανίζεται να «ξοδεύει» 77 εκ. συσκευασίες φαρμάκων το 2014 (έναντι 97,5 & 86,9 το 2008 & 2010 αντίστοιχα).


Σε αναλογία με τον αναφερόμενο όγκο νοσηλευθέντων, ημερών νοσηλείας (Η.Ν) και φαινομενικής δαπάνης, φαίνεται ότι αναλογούν:

-34,43 συσκευασίες/Νοσηλευθέντα το 2014 (2012:37) ή

- 9,04 συσκευασίες/Η.Ν. το 2014 (2012:9,29)

Αντίστοιχα, η φαινομενική δαπάνη ανά νοσηλευθέντα & Η.Ν. μεταβλήθηκε ως εξής:

+4,92% ανά νοσηλευθέντα & +9,7% ανά Η.Ν.

Θα μπορούσε να αντιλέξει κανείς πως, εκτός των νοσηλευομένων και θεραπευόμενων σε κλινικές «1 ημέρας) (π.χ. ογκολογικοί ασθενείς), ένας αριθμός φαρμάκων δίνεται, είτε σε απόρους & ανά χείρας ασθενών για χρήση σε άλλες νοσοκομειακές δομές του Δημόσιου/Ιδιωτών παρόχων είτε δαπανάται στα Εξωτερικά Ιατρεία (Επείγοντα & Τακτικά).

Η σύγκριση των μεγεθών εδώ, σε βάθος 5ετίας (2010-14), με την προϋπόθεση ότι είναι ακριβή, δείχνει ότι:

-Με βάση το σύνολο Νοσηλευθέντων+Εξωτερικών Ασθενών:

2010-12 2012-14 2010-14 

-Σε όγκο(συσκευασίες): -2,46% -11,38% -13,56%

-Σε κόστος/άτομο : +2,09% + 1,18% + 3,29% 

Με λίγα λόγια, ενώ το μέσο επίπεδο των φαρμάκων υποχώρησε σημαντικά, ο χώρος παραμένει σχεδόν «ανέγγιχτος».

Θα μπορούσε π.χ. για παράδειγμα να ενεργοποιηθεί η υποχρεωτική «Νοσοκομειακή» συσκευασία, ειδικά για Δραστικές Ουσίες υψηλής ανάλωσης, όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό. Προ έτους σχεδόν, σε ερώτημα προς Νοσοκομειακό Φαρμακοποιό εάν παραγγέλνουν «Ομεπραζόλη» στην συσκευασία των 300 δόσεων, όπως είχα «ανακαλύψει» στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, έλαβα την απάντηση πως «Τιμή έχει, είναι σίγουρο πως διατίθεται;».

Παράλληλα, ο συσχετισμός της Φαρμακευτικής Αγωγής (Συνταγογράφηση-Εκτέλεση) με Α.Μ.Κ.Α. και Nοσολογική κατάταξη των ασθενών, με «κλείδωμα» των μικρών συσκευασιών, ειδικά για χρόνιες παθήσεις, αν εφαρμοσθεί «πιλοτικά», είναι βέβαιο πως θα «βγάλει λαβράκια»… Ακόμη, η on-line σύνδεση των μονάδων διάλυσης ογκολογικών σκευασμάτων με τις εμφανιζόμενες πράξεις & συνεδρίες, η ιχνηλασία των παραδιδόμενων, συχνότατα αξίας εκατοντάδων ή/και χιλιάδων Ευρώ φαρμάκων, σε αγνώστους και αγνώστου (και μη επιβεβαιούμενου πάντοτε) προορισμού παραλήπτες, είναι ,ενδεχομένως, εφαρμοστέες μέθοδοι.

Επιπρόσθετα, ας διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους «περισσεύουν» φάρμακα (και ιδίως υψηλής τιμής & εξειδικευμένων θεραπειών), καταλήγοντας στις πλατείες και τα προαύλια εκκλησιών, στην συντριπτική τους πλειοψηφία χωρίς τα «κουπόνια», για το 75-100% της αξίας των οποίων συμμετέχουν, εκόντες-άκοντες, όλοι οι φορολογούμενοι……

Σ.Σ. Για όσους ενδιαφέρονται, υπάρχουν διαθέσιμοι αναλυτικοί πίνακες.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ