2016-03-18 14:59:02
Φωτογραφία για ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Ε.Ε.
Στον «αέρα» βρίσκεται η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό με τις σκληρές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες να προδιαγράφονται μαραθώνιες. Χωρίς συμφωνία συνεχίζονται μέχρι στιγμής οι συνομιλίες Τουσκ-Γιούνκερ και Ρούτε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, με την τουρκική πλευρά να ζητά κατά πληροφορίες ισχυρότερη γλώσσα για τα ενταξιακά κεφάλαια χωρίς επίσης να συμφωνεί στον νομικό ορισμό για την προστασία των προσφύγων που θέλει η Ε.Ε. Η Αθήνα, επίσης κατά πληροφορίες, αντιδρά σε αναφορά που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο κοινής δήλωσης ότι όσοι βρίσκονται στα νησιά πρέπει να μεταφερθούν στην ενδοχώρα πριν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία.

Οι «28» βρίσκονται απέναντι στον Τούρκο πρωθυπουργό με κείμενο κοινών θέσεων-πακέτο ανταλλαγμάτων στο οποίο κατέληξαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής. Μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο «28» για να υπάρξει «συμφωνία για τη συμφωνία» πήραν τη σκυτάλη οι πρόεδροι Ε.Ε
. και Κομισιόν, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μεταφέροντας τις ευρωπαϊκές θέσεις στον Αχμέτ Νταβούτογλου. Η Ε.Ε. προσφέρει οικονομικές και πολιτικές παραχωρήσεις έναντι της συνεργασίας της Τουρκίας για τη μείωση των προσφυγικών ροών, ωστόσο το «πακέτο» της προσφοράς έχει μετριαστεί και διεθνείς ανταποκριτές στις Βρυξέλλες αμφιβάλλουν κατά πόσο θα υπάρξει τελικώς συμφωνία. Η τουρκική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι επιμένει στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή διαπραγμάτευση και αφήνει ανοικτό το εάν θα συμφωνήσει με όλα τα σημεία της ευρωπαϊκής θέσης. 

Από κυπριακής πλευράς έχει ξεκαθαριστεί ότι εναπόκειται στην Τουρκία και μόνον το άνοιγμα κεφαλαίων μέσω της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας για το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είπε πως «αν χρειαστεί, ναι».

«Ελπίζουμε σε κοινό έδαφος» ήταν η δήλωση με την οποία προσήλθε από πλευράς του την Παρασκευή ο Νταβούτογλου στην πρώτη συνάντηση με τους Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρωθυπουργό της προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της Ε.Ε. Μαρκ Ρούτε. Οι συνομιλίες διακόπτονται ανά διαστήματα για να λάβουν χώρα διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, αλλά και για να ενημερωθούν σχετικά οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ