2016-03-20 08:11:09
Φωτογραφία για Επιχείρηση «εξπρές» στα νησιά για το προσφυγικό
Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση της κατάστασης στα νησιά σε σχέση με το προσφυγικό, έχουν επιδοθεί κυβέρνηση και εμπλεκόμενοι φορείς, καθώς σήμερα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το σκέλος της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αγκυρας για επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών, στη βάση της αρχής ένας προς έναν. Δηλαδή για κάθε Σύρο που θα επιστρέφει στην Τουρκία από τις νησιωτικές περιοχές, ένας Σύρος θα μεταβαίνει από τη γειτονική χώρα στην Ε.Ε.

Οι ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο αυτό, ξεκινούν μία επιχείρηση «εξπρές» για να μεταφέρουν τους ανθρώπους από τα παράλια της χώρας (Λέσβος, Χίος, Κως) προς κέντρα φιλοξενίας κυρίως της Βόρειας Ελλάδας. Στόχος είναι τα hot spots που λειτουργούν να αδειάσουν, ώστε όσοι καταφτάνουν στο Αιγαίο από σήμερα να είναι υποψήφιοι για επιστροφή στα τουρκικά εδάφη.

Ήδη, το βράδυ του Σαββάτου (19/3) καταμαράν tera jet μετέφερε από τη Χίο περίπου 860 μετανάστες και πρόσφυγες με προορισμό το λιμάνι της Ελευσίνας, με τα άτομα να μεταφέρονται σε κέντρα φιλοξενίας. Στη Μυτιλήνη μετέβη το επιβατηγό οχηματαγωγό «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο οποίο αποβιβάστηκαν περίπου 700 άτομα, για να ακολουθήσει η αναχώρηση του πλοίου με προορισμό το λιμάνι της Καβάλας.


Εξάλλου, 604 άνθρωποι που κατέφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», οδηγήθηκαν άμεσα με πούλμαν σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Λάρισα, όπου το πρωί μεταφέρθηκαν από τον Πειραιά άλλα 388 άτομα. Χθες επίσης, άλλοι 722 μετανάστες και πρόσφυγες από τον Πειραιά, μεταφέρθηκαν με πούλμαν σε κέντρο φιλοξενίας στα Γιάννενα και άλλα 60 άτομα σε κατασκήνωση στον Αγ. Ανδρέα.

Τι αλλαγές φέρνει η συμφωνία

Το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Άγκυρας προβλέπει ότι από σήμερα, (20/3) και μετά «όλοι οι παράτυποι μετανάστες που διασχίζουν την Τουρκία και φθάνουν στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Αυτή η διαδικασία θα εφαρμοστεί με πλήρη σεβασμό των κανόνων της Ε.Ε. αλλά και των διεθνών κανόνων προκειμένου να αποφευχθεί κάθε είδους μαζικής απέλασης. Όλοι οι μετανάστες θα προστατευθούν βάσει των διεθνών στάνταρντ με σεβασμό στην αρχή της μη -επαναπροώθησης».

Οπως σημειώνεται, «πρόκειται για ένα προσωρινό και έκτακτο μέτρο το οποίο είναι απαραίτητο για να διακοπεί η ανθρώπινη δυστυχία και να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη. Οι μετανάστες που θα φθάνουν στα ελληνικά νησιά θα εγγράφονται αμέσως και θα καταθέτουν αίτηση για άσυλο η οποία θα εξετάζονται ατομικά από τις ελληνικές αρχές, με σεβασμό στο Διεθνές Καθεστώς Ασύλου και σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες».

Σύμφωνα με τη συμφωνία, «όσοι μετανάστες δεν καταθέτουν αίτημα ασύλου ή αυτοί των οποίων οι αιτήσεις κρίθηκαν αβάσιμες ή μη δεκτές θα επιστρέφουν στην Τουρκία. Η Τουρκία και η Ελλάδα, βοηθούμενες από τις ευρωπαϊκές αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα προχωρήσουν στις απαραίτητες διμερείς συμφωνίες».

«Σε αυτές», με βάση το ίδιο κείμενο, «περιλαμβάνεται η παρουσία Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά και Ελλήνων αξιωματούχων στην Τουρκία από τις 20 Μαρτίου 2016 και μετά, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία και των κέντρων υποδοχής και η συνεργασία. Το κόστος της επιστροφής των παράτυπων μεταναστών θα καλυφθεί από την Ε.Ε».

Σύσταση Κυβερνητικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό

Στο μεταξύ, η σύσταση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Πολιτική αποφασίστηκε στη σύσκεψη που έγινε το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Αλ. Τσίπρα, με θέμα την εφαρμογή της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης Γ. Κυρίτσης, το συμβούλιο, επικεφαλής του οποίου θα είναι ο πρωθυπουργός, θα έχει ως στόχο την παρακολούθηση της εφαρμογής των αποφάσεων, την εφαρμογή ενδεχόμενων μέτρων νομοθετικής πρωτοβουλίας και τη λήψη αποφάσεων για τη συγκρότηση επιχειρησιακών και επιτελικών ομάδων.

Η κυβέρνηση ζήτησε την άμεση και πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, ωστόσο σημειώνει πως για να προχωρήσει αυτή, θα χρειαστεί η μείωση των ροών από τα τουρκικά παράλια, ενώ η ελληνική πλευρά θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη -μέλη την άμεση συνδρομή τους.

Τσίπρας: Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ρότα

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει ανοιχτά σύνορα στην λιτότητα και κλειστά στους κατατρεγμένους ανθρώπους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο διεθνές συνέδριο ««Συμμαχία ενάντια στην λιτότητα, για την δημοκρατία στην Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη η Ευρώπη να αλλάξει ρότα για να αντιμετωπίσει τις κρίσεις, αλλιώς δεν έχει μέλλον, ενώ χαρακτήρισε τη συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής ως «ένα πρώτο δειλό βήμα» αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης .

Αν δεν καταλήγαμε σε συμφωνία τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, πρώτα απ' όλα για τους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά και για κράτη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία που θα μετατρέπονταν σε «αποθήκες ψυχών», γι' αυτό και η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε είναι σημαντική, είπε ο ίδιος.

Γαλλία και Γερμανία στέλνουν 600 ειδικούς στην Ελλάδα

Πάντως, Γαλλία και Γερμανία δηλώνουν την πρόθεσή τους να στείλουν έως 600 αστυνομικούς και ειδικούς σε θέματα ασύλου στην Ελλάδα, όπως επισημαίνουν οι υπ. Εσωτερικών των δύο χωρών σε κοινή τους επιστολή.

«Προκειμένου να δοθεί έμφαση στην ιδιαίτερα επείγουσα κατάσταση» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των 28 κρατών μελών και της Άγκυρας, «η Γερμανία και η Γαλλία διατίθενται να στείλουν ειδικούς στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου Πελάγους», από τη στιγμή που η Αθήνα διατυπώσει τις ανάγκες που έχει, σημειώνουν οι δύο υπουργοί, σύμφωνα με την επιστολή αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Γερμανία όπως και η Γαλλία είναι έτοιμες να παράσχουν η κάθε μία «έως 200» επιπλέον αστυνομικούς για την υπηρεσία επιτήρησης των συνόρων Frontex και «έως 100» ειδικούς για την ευρωπαϊκή υπηρεσία υποστήριξης για το άσυλο σημειώνουν ο Γάλλος ΥΠΕΣ Μπερνάρ Καζνέβ και ο Γερμανός ομόλογός του Τόμας ντε Μεζιέρ.

Οργή και απογοήτευση στην Ειδομένη

Ωστόσο, αμηχανία και προβληματισμός επικρατεί στην Ειδομένη, στον απόηχο των αποφάσεων στις Βρυξέλλες, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που πίστευαν έως την τελευταία στιγμή πως θα άνοιγε η διέλευση στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Μάλιστα, μια ομάδα περίπου 50 ατόμων προσπάθησε να ξεσηκώσει και τους υπόλοιπους, πηγαίνοντας από σκηνή σε σκηνή, για να «περάσουν τον φράχτη», όπως έλεγαν, οργισμένοι από τα νέα που ήρθαν από το Βέλγιο. Απογοητευμένοι, ωστόσο, οι περισσότεροι, από τα γεγονότα της περασμένης Δευτέρας, όταν πάνω από 1.000 άτομα είχαν προσπαθήσει μάταια να συνεχίσουν το ταξίδι τους μέσω της γειτονικής χώρας, δεν τους ακολούθησαν.

Την ίδια ώρα, δεκατρείς πρόσφυγες και μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων, με τραύματα από ξυλοδαρμό, φρόντισε το βράδυ της Παρασκευής η ιατρική ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη. Όπως είπαν οι ίδιοι στους γιατρούς, ξυλοκοπήθηκαν από τις αρχές της ΠΓΔΜ, μέσω της οποίας προσπάθησαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη, εξήγησε ο Γιόχαν Χάνγκενσεν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ