2016-03-22 11:18:06
Φωτογραφία για ΙΣ Έβρου προς διευθύνσεις της Π.Ε. Έβρου
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 72HY ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 21-3-2016

Προς

Τις Διευθύνσεις Μεταφορών της Π.Ε. Έβρου (Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας)

Κοιν. 1. ΠΙΣ-Ιατρικοί Σύλλογοι

2. Υπουργείο Μεταφορών

3. Μέλη ΙΣΕ

Σας ενημερώνουμε ότι έχουμε πληροφορηθεί για αντιδεοντολογικές και παράτυπες ενέργειες ορισμένων σχολών οδηγών, στα πλαίσια της ιατρικής εξέτασης των οδηγών και υποψηφίων οδηγών.

Ειδικότερα:

1. Παραπέμπουν για την ιατρική εξέταση (Παθολογική – Οφθαλμολογική) σε συγκεκριμένους ιατρούς, πράγμα το οποίο είναι σαφώς όχι μόνο αντιδεοντολογικό, αλλά και παράνομο. Δίνονται συνήθως «χαρτάκια» με το όνομα του γιατρού ή και προφορικά. Το γιατί το κάνουν το ξέρουν οι ίδιοι και πιθανώς και οι γιατροί στους οποίους κατευθύνονται οι υποψήφιοι οδηγοί.

2. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν παραπέμπουν τον οδηγό για ιατρική εξέταση, αλλά τον ενημερώνουν ότι οι ίδιοι «έχουν τακτοποιήσει» την ιατρική τους εξέταση (π.χ. στον Παθολόγο ή/και στον Οφθαλμίατρο) και συνεπώς «δεν χρειάζεται να ταλαιπωρηθούν για να εξεταστούν»!!!


Το γεγονός αυτό, εκτός από παράνομο είναι και ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς αυξάνει την πιθανότητα να οδηγεί κάποιος ο οποίος έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία επηρεάζουν σε κρίσιμο βαθμό την ικανότητα οδήγησης και αυξάνουν τις πιθανότητες ενός ατυχήματος, με όλες τις γνωστές συνέπειες. Βέβαια για να μην αποποιούμαστε τις ευθύνες μας, οφείλουμε να τονίσουμε ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν υπάρξει συνάδελφος ο οποίος θα δεχτεί να υπογράψει το σχετικό έγγραφο – γνωμάτευση που θα του προσκομίσει ο εκπαιδευτής (Σχολή οδηγών) χωρίς προηγουμένως να εξετάσει τον ασθενή.

Οι ευθύνες φυσικά των συναδέλφων σε τέτοια περίπτωση είναι βαρύτατες και ο ΙΣΕ τόσο στο παρελθόν όσο και εκ νέου πάλι προέβη και θα προβεί σε αυστηρές οδηγίες και συστάσεις στα μέλη του.

Όλοι δε επιπλέον, πρέπει να είναι ενήμεροι για τις πρόσφατες οδηγίες του Υπουργείου Μεταφορών κατόπιν αποφάσεων της Ευρ. Ένωσης, για συμπλήρωση σχετικού ερωτηματολογίου από τον υποψήφιο οδηγό, πριν την Παθολογική εξέταση, με σκοπό την ανεύρεση περιπτώσεων με προβλήματα υπνηλίας στην οδήγηση, πράγμα που επίσης αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος. Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου αυτού, είναι υποχρεωτική.

Ζητούμε να απευθύνετε αυστηρές συστάσεις σε όλες τις σχολές οδήγησης της περιοχής ευθύνης σας, ενημερώνοντάς τους και για τις συνέπειες που υπάρχουν από την μη-τήρηση της κείμενης νομοθεσίας και των ορθών κανόνων άσκησης της δραστηριότητάς τους.

Θα επιθυμούσαμε να μας κοινοποιήσετε το παραπάνω έγγραφο και είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και συνεργασία για την εξάλειψη τέτοιων απαράδεκτων φαινομένων, τα οποία πιστεύουμε ότι δεν αφορούν την πλειοψηφία, τόσο των Σχολών Οδήγησης όσο και των γιατρών – μελών μας.

Για το ΔΣ του ΙΣΕ

Ο Πρόεδρος                   Ο Γραμματέας

Βάρναλης Παναγιώτης    Παπανδρούδης Ανδρέας
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ