2016-03-24 14:03:07
Φωτογραφία για Αγόρασε την Πάργα ο Αλή πασάς, λίγο πριν την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης!
"Αγόρασε" την Πάργα ο Αλή πασάς, δύο χρόνια πριν την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης... Το 1815 η Πάργα πέρασε σιωπηρά στα χέρια των Άγγλων. Το 1817 οι Άγγλοι μεταβίβασαν την Πάργα στην Τουρκία, υπό τον όρο οι Τούρκοι να παραιτηθούν από κάθε αξίωσή τους στα Επτάνησα. 

Η συναλλαγή αυτή ήταν μια διπλωματική επιτυχία του Αλή, που έπεισε την Πύλη ότι η Πάργα αποτελεί καταφύγιο, αλλά και ορμητήριο των Σουλιωτών και άλλων εχθρών της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον ιστορικό Σαράντο Καργάκο, ο Αλής πούλησε τα κτήματα των Παργινών σε μεγάλες τιμές και χρησιμοποίησε τα χρήματα αυτά για την εξαγορά ανθρώπων του σουλτανικού περιβάλλοντος. Τη Μ. Παρασκευή του 1819, 4.000 Παργινοί, αφού έσκαψαν τους τάφους των προγόνων τους και πήραν μαζί τους τη σκόνη των οστών τους, αλλά δεν τους επετράπηκε να πάρουν μαζί τους και τα ιερά σκεύη των εκκλησιών και μπήκαν στα πλοία για να βρουν νέο τόπο εγκατάστασης. 

Οι Άγγλοι, τους έδωσαν 150.000 λίρες, μαζεμένες από τον Αλή, με ειδική φορολόγηση των κατοίκων του πασαλικίου του. Την ίδια μέρα μπήκαν στην Πάργα 300 Αλβανοί και ίψωσαν στο Κάστρο το μπαϊράκι του Αλή.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ