2016-03-25 21:26:09
Φωτογραφία για Σκηνικό τρόμου «στήνει» το ΔΝΤ
Σκηνικό τρόμου διαμορφώνεται στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και... με την αξιολόγηση να κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Χαρακτηριστικό είναι πως για πρώτη φορά από το 2010 ακόμα και η Γερμανία, και μάλιστα διά στόματος Σόιμπλε, παρεμβαίνει στις αιτιάσεις του ΔΝΤ και δείχνει ισοδύναμα μέτρα. Και στο βάθος, το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκφράζεται από ΗΠΑ και Ασία αλλά κολλάει στις καθυστερήσεις.

Σαν το μικρό παιδί η κυβέρνηση, βλέπει το βάζο με το γλυκό αλλά δεν μπορεί να το ανοίξει και να το γευτεί. Ενώ ο Δημήτρης Μάρδας, υφυπουργός Εξωτερικών, καταγράφει και συγκεντρώνει μέσα από συναντήσεις που πραγματοποιεί, το ενδιαφέρον επενδυτών από ΗΠΑ, Κίνα και Ασία για την Ελλάδα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παλεύει να κλείσει την αξιολόγηση, αλλά σκοντάφτει στο ΔΝΤ και τις σχεδόν παράλογες απαιτήσεις του.

Καθόλου τυχαία δεν είναι άλλωστε η παρέμβαση του Γερμανού ΥΠ.ΟΙΚ., Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος καλεί το Ταμείο να επικεντρωθεί στα ισοδύναμα αλλά και η δεύτερη κατά σειρά επίθεση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών
. Μετά τις… διαρροές, αυτήν τη φορά τη σκυτάλη πήρε προσωπικά ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Φραγκίσκος Κουτεντάκης. Δεν δίστασε να κατηγορήσει το ΔΝΤ για ιδεοληψία και πρακτικές τοκογλύφου, ενώ αποκάλυψε πως οι Θεσμοί πιέζουν να μην καταβληθεί η μισθοδοσία του Δημοσίου και οι συντάξεις μέχρι να κλείσει το θέμα.

«Είναι ξεκάθαρο πως θέλουν να διαμορφώσουν συνθήκες τρόμου για να πιέσουν στο σύνολο το πολιτικό προσωπικό της χώρας αλλά και τους πολίτες ώστε να δεχθούν χωρίς διαμαρτυρία ακόμα πιο σκληρά μέτρα» σχολίασε σχετικά στην «Α» στέλεχος του υπουργείου. Επώνυμα πάλι ο Φρ. Κουτεντάκης επέρριψε μεγάλες ευθύνες στο ΔΝΤ ότι προκαλεί καθυστερήσεις «επειδή δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει, αν μένει στο ελληνικό πρόγραμμα, αν θα φύγει ή αν θέλει να μείνει “με το ένα πόδι” μέσα».

Συμπλήρωσε πως οι θεσμοί «αμφισβητούν συνεχώς τα στοιχεία της χώρας μας και είναι γεμάτοι ιδεολογικές εμμονές και ανακρίβειες, χωρίς να μας εξηγούν πώς υπολογίζουν τα δικά τους στοιχεία! Για παράδειγμα, η εκτίμηση του ΔΝΤ ότι το 2015 θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 0,6%», αντί για πλεόνασμα 0,2% που εκτιμά η κυβέρνηση (δηλαδή βλέπουν “τρύπα” 0,8% του ΑΕΠ ή 1,5 δισ. ευρώ μόνον για το 2015)».

«Καρφώνουν» το Ταμείο οι Ευρωπαίοι

Οι εκκρεμότητες που έχουν διαμορφωθεί, πάντως, ανοίγουν πλέον σχεδόν επίσημα τη συζήτηση για την έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα έτσι, ώστε οι διαπραγματεύσεις να γίνουν πιο ευέλικτες και λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί κυρίως λόγω του προσφυγικού.

«Αν, για λόγους που ξέρουμε, δεν υπάρχει πολύς χώρος για ελιγμούς στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τότε οι τρεις θεσμοί πρέπει μαζί με την ελληνική κυβέρνηση να δουλέψουν, ώστε να βρουν κάτι άλλο αντ’ αυτού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Β. Σόιμπλε καρφώνοντας με την σειρά του ταμείο για τις εμμονές που επιδεικνύει. Δεν είναι όμως ο μόνος Ευρωπαίος που άνοιξε το θέμα καθώς και ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί άφησε να εννοηθεί πως το πρόγραμμα δεν εξαρτάται από το Ταμείο. Ξεκαθάρισε δε πως εάν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα είναι «ζήτημα που αφορά το ίδιο το ΔΝΤ».

Ακολούθησαν και οι έμμεσες, αλλά εμφανείς, αιχμές και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα που, μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε καθαρά προς την πλευρά του Ταμείου αποκλείοντας κάθε περικοπή στις κύριες συντάξει και λέγοντας: «Η ελληνική πλευρά θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, ούτε λιγότερα, αλλά και τίποτα περισσότερο. Όσοι επιθυμούν περισσότερα, πρέπει να γνωρίζουν ότι η επιθυμία τους είναι έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας».

Το θέμα της προστασίας των κύριων συντάξεων αναδεικνύεται και στο βασικό πεδίο σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ – ένα μέτωπο, ωστόσο, που κυβερνητικές πηγές θεωρούν εν πολλοίς προσχηματικό: «Με τη στάση που επιδεικνύει το Ταμείο, δύο στόχους μπορεί να έχει: Είτε θέλει να παγιδεύσει και να τινάξει στον αέρα την αξιολόγηση, είτε θέλει απλώς να φύγει από την Ελλάδα», υποστηρίζει κυβερνητικό στέλεχος το οποίο εκτίμησε πως πολύ απλά το ΔΝΤ αναζητά εύσχημο τρόπο να αποχωρήσει χωρίς αυτό όμως να το χρεωθεί το ίδιο.

Μια πρώτη ερμηνεία θέλει να έχει αποφασιστεί η αποχώρηση, με δεδομένο πως και η Ευρώπη κωλυσιεργεί στο θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους. «Η γραμμή του ΔΝΤ είναι ξεκάθαρη. Και μέτρα στην Ελλάδα και μείωση του χρέους. Μόνο που οι όροι του δεν γίνονται επί της ουσίας αποδεκτοί από κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη. Οπότε ή θα τους επιβάλει ή θα φύγει», εκτιμά γνωστός οικονομικός αναλυτής.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ