2016-03-27 20:29:09
Φωτογραφία για Ελεύθερος ο Κινέζος αρθρογράφος που επέκρινε διαδικτυακά τον πρόεδρο της Κίνας
Ελεύθερος αφέθηκε ο Κινέζος αρθρογράφο Τζία Τζία, ο οποίος είχε συλληφθεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, πιθανώς εξαιτίας επικριτικής επιστολής του για τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο.

Ο Τζία Τζία, ο οποίος έχει μόνιμη στήλη στον Tencent Online, εξαφανίστηκε στις 15 Μαρτίου περίπου την ώρα που προγραμματιζόταν να επιβιβαστεί σε πτήση από το Πεκίνο με προορισμό το Χονγκ Κονγκ.

Ο δικηγόρος του Γιαν Σιν είχε δηλώσει τότε στο Ρόιτερς ότι ο αρθρογράφος συνελήφθη από την αστυνομία σε αεροδρόμιο του Πεκίνου.

Ο Τζία είχε προηγουμένως προειδοποιήσει πρώην συναδέλφους του για τον κίνδυνο που θα εγκυμονούσε η αναδημοσίευση μιας ανοιχτής επιστολής με την οποία ζητείται η παραίτηση του προέδρου Σι.

Σήμερα ο δικηγόρος του δήλωσε ότι "δεν ενδείκνυται" να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες όσον αφορά τα ακριβή αίτια της σύλληψης του Τζία. Επίσης αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αν αυτή έχει κάποια σχέση με την επιστολή.


"Αφέθηκε ελεύθερος και έχει ήδη επιστρέψει στο σπίτι του", δήλωσε ο δικηγόρος του, επισημαίνοντας ότι ο αρθρογράφος δεν πρόκειται να προβεί σε σχόλια.

Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του δικηγόρου του, ο Τζία είχε πει ότι δεν έγραψε ο ίδιος την επικριτική επιστολή για τον πρόεδρο Σι, ωστόσο είχε εκφράσει ανησυχία ότι κάτι θα μπορούσε να του συμβεί μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε σε συναδέλφους του σχετικά με αυτήν.

Η αστυνομία του Πεκίνου δεν σχολίασε την είδηση αυτή.

Η επιστολή στο Ίντερνετ, η οποία κυκλοφόρησε ευρέως αυτόν τον μήνα και φέρει την υπογραφή "ενός πιστού μέλους του Κομμουνιστικού Κόμματος", κατηγορεί τον Σι για "άνευ προηγουμένου προβλήματα".

Η εξαφάνιση του Τζία είχε προσελκύσει διεθνώς το ενδιαφέρον οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ