2016-03-30 17:54:36
Φωτογραφία για ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Σε στενή συνεργασία βρίσκεται το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) με τις ελληνικές Αρχές , προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη αποστολή των απαραίτητων εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα, διαβεβαίωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα. Σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο, στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, η EASO ενημερώνει τα κράτη-μέλη για τον αριθμό των εμπειρογνωμόνων που απαιτείται να μεταβούν στην Ελλάδα.

Η Αντρέεβα ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη έχουν ήδη προσφέρει 34 δικαστές για τις διαδικασίες ασύλου, ενώ πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υιοθετηθούν από την Ελλάδα οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις. Υπενθύμισε ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει μόλις εφαρμοστούν οι απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές και ότι μιλάμε για «σύντομη διαδικασία», η οποία όμως θα δίνει τον απαραίτητο χρόνο για μια «δίκαιη δίκη». Εξάλλου, σημείωσε ότι οι επιστροφές στην Τουρκία των αιτούντων άσυλο των οποίων οι αιτήσεις δεν γίνονται δεκτές αναμένεται να ξεκινήσει στις 4 Απριλίου και για το λόγο αυτό θα μεταβούν Τούρκοι αξιωματούχοι- σύνδεσμοι στην Ελλάδα και αντίστοιχα Έλληνες στην Τουρκία.


Η Ε.Ε. κατά Τουρκίας μετά τη διαμαρτυρία για το σατιρικό τραγούδι

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκρινε την Άγκυρα επειδή κάλεσε τον Γερμανό πρεσβευτή στην Τουρκία για να διαμαρτυρηθεί σχετικά με ένα τραγούδι που μεταδόθηκε από τη γερμανική τηλεόραση και σατίριζε τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. «Η κίνηση αυτή δεν μοιάζει να ευθυγραμμίζεται με την υποστήριξη της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας της έκφρασης, που είναι αξίες τις οποίες η Ε.Ε. υποστηρίζει πολύ», δήλωσε επίσης η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα. Όπως είπε, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «πιστεύει πως αυτό απομακρύνει μάλλον την Τουρκία από την Ε.Ε., παρά τη φέρνει πιο κοντά μας». 

Στο ίδιο μήκος κύματος εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως η ελευθεροτυπία δεν είναι διαπραγματεύσιμη για τη Γερμανία στις συνομιλίες της με την Τουρκία. «Κατέστη σαφές ότι παρόλα τα κοινά συμφέροντα που έχουν η Γερμανία και η Τουρκία, η άποψη για την ελευθεροτυπία, την ελευθερία της έκφρασης δεν είναι διαπραγματεύσιμη για μας», σημείωσε. 

Το σατιρικό τραγούδι «Erdowie, Erdowo, Erdogan», το οποίο μεταδόθηκε στις 17 Μαρτίου στην εκπομπή «Εxtra 3» του δημόσιου περιφερειακού καναλιού NDR, αφορά κυρίως τα πλήγματα στην ελευθερία του Τύπου που έχει καταφέρει ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος. Επικρίνει επίσης τις φαραωνικές δαπάνες που έγιναν για την κατασκευή του πολυτελούς μεγάρου του κοντά στην Άγκυρα. «Ζει τη μεγάλη ζωή, αυτός ο φανφαρόνος του Βοσπόρου, ένας δημοσιογράφος που γράφει αυτό που δεν αρέσει στον κ. Ερντογάν βρίσκεται την επομένη πίσω από τα κάγκελα», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι επίμαχοι στίχοι.

ΑΜΠΕ 

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ