2016-03-31 18:27:55
Φωτογραφία για ΜΗΝΥΜΑ Γ. ΜΟΥΖΑΛΑ ΣΕ Ε.Ε.-ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Οι περισσότεροι πρόσφυγες θέλουν να γυρίσουν 

πίσω μετά τον πόλεμο

«Σε ένα διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτούμε ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του» τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στη διάσκεψη υψηλού επιπέδου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη, στέλνοντας μήνυμα τόσο στην Ε.Ε. όπως και στην Τουρκία. Κατά την παρέμβαση του στην Ολομέλεια της διάσκεψης ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρθηκε στη βοήθεια από την Ε.Ε. προς την Ελλάδα με στοιχεία, από τα οποία, όπως επισημαίνει η ελληνική πλευρά, διαπιστώνεται ότι υπάρχει κενό σε σχέση με τις δεσμεύσεις της Ε.Ε.

Υποστήριξε τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας στο πλαίσιο της προοπτικής «να αποτελέσει την αρχή μιας λύσης, για να δώσει μορφή στο Χάος», χωρίς να παραγνωρίζει το γεγονός ότι πρόκειται για μια συμφωνία «με μεγάλες δυσκολίες στην υλοποίησή της». Και ολοκλήρωσε την παρέμβασή του σημειώνοντας ότι μετά τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκία  ένα «νέο blame game ξεκινά για τη χώρα». Ειδικότερα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε ότι πλέον η καταγραφή και η ταυτοποίηση γίνεται από την Ελλάδα με 100% ασφάλεια
. Όμως την ίδια στιγμή,  η μετεγκατάσταση (relocation), που εξαρτάται από τη βούληση των άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε., βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, η επανεγκατάσταση (resettlement) από την Τουρκία  προς τα κράτη-μέλη δεν έχει καν ξεκινήσει και η συνεισφορά των κρατών-μελών στο αίτημα της Ελλάδας για ενίσχυση των δυνάμεων του Frontex (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των κρατών-μελών της ΕΕ) και της EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο) στη χώρα μας δεν ξεπερνά το 30% αυτής  που ζητήθηκε.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι για πρώτη φορά ανοίγει μια νόμιμη οδός για τους πρόσφυγες προκειμένου να επανεγκατασταθούν από την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία. Μέσω του συστήματος της επανεγκατάστασης, αυξάνεται η ασφάλεια, γίνεται με ηρεμία και υπό καλύτερες συνθήκες η ταυτοποίηση των προσφύγων. Πλέον, όπως είπε, θα διαχωρίζονται οι πραγματικοί αιτούντες πολιτικό άσυλο (asylum seekers) από όσους επωφελούνται της διαδικασίας ασύλου  (asylum shopers). Η συμφωνία, σημείωσε, ενέχει τα εχέγγυα σεβασμού της Σύμβασης της Γενεύης, της διεθνούς και ενωσιακής νομοθεσίας, συνιστά καίριο πλήγμα στους διακινητές, δημιουργεί νομικές και οικονομικές συνθήκες ώστε να βελτιωθεί η ζωή των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας στις  χώρες υποδοχής.

Σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες υλοποίησης της συμφωνίας, ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι την πρώτη δυσκολία συνιστά η εμπλοκή πολλών μερών, το έλλειμμα ανταπόκρισης από την Ε.Ε. στη βοήθεια που έχει υποσχεθεί και είναι απαραίτητη, η συγκεχυμένη στάση της Τουρκίας, οι διαδικασίες εναρμόνισης των νομικών ζητημάτων της συμφωνίας στις διεθνείς συνθήκες. Αναφερόμενος ειδικά στο Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, ο κ. Μουζάλας επισήμανε ότι ακούγοντάς τον κάποιος στην αίθουσα αισθάνεται καταρχήν σιγουριά. Όμως «οι ροές εξακολουθούν, έστω και μειωμένες. Την ίδια στιγμή, άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι δημιουργούν δυσκολίες σε τεχνικά θέματα ή σε θέματα νομικής εναρμόνισης της Τουρκίας με τα προβλεπόμενα από τη συμφωνία».

Σε ό,τι αφορά το νέο blame game που δημιουργείται εναντίον της Ελλάδας, ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι κύρια στοιχεία του αποτελούν τα επιχειρήματα ότι η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης και ότι η Τουρκία δεν αποτελεί ασφαλή τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες.  Όπως σημείωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, εδώ και πέντε χρόνια δεν έχουν υπάρξει μαζικές και τεκμηριωμένες καταγγελίες για τη μεταχείριση των προσφύγων στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία. «Γίνονται, όμως, κατά της Ελλάδας για μια συμφωνία που δεν είναι ελληνική, αλλά μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας και την οποία προσπαθούμε να εφαρμόσουμε με τον καλύτερο τρόπο».

Οι περισσότεροι πρόσφυγες θέλουν να γυρίσουν πίσω μετά τον πόλεμο

Την επιστροφή στη Συρία όταν τελειώσει ο πόλεμος θέλει η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων, σύμφωνα με την έρευνα της Κάπα Research για την Ένωση Περιφερειών, καθώς οι 9 στους 10 έχουν αφήσει πίσω κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο και οι μισοί έχουν εκεί περιουσιακά στοιχεία. Το 36,3% αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις εστίες του λόγω του ISIS, το 56,6% λόγω του καθεστώτος / κυβέρνησης, το 22,4% εξαιτίας του Συριακού Απελευθερωτικού Στρατού. Ακόμη, οι 7 στους 10 ταξιδεύουν μαζί με κάποιον συγγενή ή ένα οικείο σε αυτούς πρόσωπο. Για τους περισσότερους (62,8%), το ταξίδι έχει διαρκέσει λιγότερο από 30 ημέρες, ενώ οι 6 από τους 10 έχουν μείνει για πάνω από δέκα μέρες σε κάποιο κατάλυμα ενδιάμεσης χώρας - πιθανότατα στην Τουρκία.

Πριν ξεκινήσει από τις χώρες του, το 56,8%, πήρε σημαντικές πληροφορίες για το ταξίδι και τον τόπο προορισμό του, από γνωστούς ή συγγενείς που έχουν ήδη εγκατασταθεί σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή από το internet και τα social media (20,2%). Το διαδίκτυο φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού καθώς η πλειοψηφία (53,5%) κάνει χρήση έξυπνων συσκευών τηλεφώνου (smartphone). Σύμφωνα με τις απαντήσεις του, το 53,1% πλήρωσε για να φτάσει στην Ελλάδα ενώ ένα 20,9% έδωσε αμοιβή για την μετακίνησή του και εντός Ελλάδος. Οι 7 στους 10 (68%) πρόσφυγες που διαμένουν σήμερα στα κέντρα υποδοχής/φιλοξενίας του Λεκανοπεδίου θέλουν να φτάσουν στη Γερμανία και δηλώνουν πολύ ή αρκετά αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουν (59,6%).

Η Ελλάδα (77,6%) και η Γερμανία (74%) συγκεντρώνουν τις περισσότερες θετικές γνώμες ανάμεσα στις χώρες που διαδραματίζουν ρόλο στο προσφυγικό ζήτημα, σε αντίθεση με την Τουρκία και τη Ρωσία που έχουν μόλις 15,1% και 8,4% θετικές γνώμες αντίστοιχα.

Ωστόσο, παρά τις θετικές γνώμες, η Ελλάδα δεν αποτελεί χώρα - προορισμό. Ακόμη και αν, στην πρώτη προσπάθεια, δεν καταφέρουν να περάσουν τα σύνορα προς την κεντρική Ευρώπη, μόλις ένα 12,5% των προσφύγων δηλώνει ότι θα επέλεγε να εγκατασταθεί μόνιμα στη χώρα μας είτε σε κάποια οργανωμένη δομή (8,6%), είτε σε συγγενείς/φίλους που κατοικούν ήδη στην Ελλάδα (3,9%).

Οι περισσότεροι δηλώνουν ότι θα έμεναν προσωρινά σε χώρο υποδοχής ελπίζοντας να ανοίξουν τα σύνορα (54,4%) ενώ υπάρχει και ένα 13,5% που αναφέρει ότι θα αναζητήσει άλλο πέρασμα και ένα 16,8% ότι θα επέστρεφαν στην πατρίδα τους. Για τους πρόσφυγες, η Ελλάδα είναι χώρα - transit κυρίως εξαιτίας της ευκολίας να περάσει κάποιος τα σύνορα (76,3%) και του χαμηλού κόστους (είναι πιο φθηνά 19,1%). Επίσης ότι οι Έλληνες είναι φιλόξενοι και τους βοηθάνε , οι ελληνικές αρχές δεν είναι τόσο αυστηρές και, ότι , υπάρχει μια φιλική προς τους πρόσφυγες κυβέρνηση. Δεδομένων των συνθηκών, το 40,6% νιώθει καλά από τη μέχρι τώρα παραμονή του στη χώρα μας, μέτρια το 24,5%, ενώ άσχημα αισθάνεται το 26,5%. Σχεδόν, όμως, 7 στους 10 κρίνουν προβληματική την κατάσταση του χώρου που διαμένουν προσωρινά (Πειραιάς, Ελληνικό, Σχιστό, Ελαιώνας).

Όλοι ανεξαιρέτως οι θεσμοί/φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα κρίνονται θετικά: Το λιμενικό σώμα, η αστυνομία, η κυβέρνηση, οι ΜΚΟ, το σύστημα υγείας και η τοπική αυτοδιοίκηση λαμβάνουν θετικές κρίσεις σε ποσοστά άνω του 60%. Το βασικό πρόβλημα που συναντούν οι πρόσφυγες στην επαφή τους με τις υπηρεσίες του κράτους είναι η γλώσσα (53,5%). Παρά το γεγονός ότι στο σύνολό τους οι πρόσφυγες δεν επιθυμούν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, υπό ορισμένες συνθήκες, σχεδόν οι 3 στους 10 θα επέλεγαν να μείνουν, αν έβρισκαν δουλειά, γιατί υπάρχει ήδη κοινότητα από τη χώρα τους εδώ ή έχει συγγενείς και επειδή κρίνουν ι καλό το σύστημα κοινωνικής προστασίας της χώρας μας.

Το 24,1%, εάν έμενε τελικά στην Ελλάδα,  θα επεδίωκε και την επανένωση της οικογένειάς του προσκαλώντας την εδώ. Ο τόπος που θα ήθελαν να εγκατασταθούν είναι η Αθήνα και γύρω απ΄αυτήν (ποσοστό 49,7 %), ενώ το 22,4% θα έμενε οπουδήποτε αρκεί να μπορούσε να διασφαλίσει δουλειά, τροφή και στέγη.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ