2016-04-03 15:15:12
Φωτογραφία για «Κάλεσμα των Μουσών»: Περιεργαστείτε και παίξτε με αρχαία όργανα στο Κυπριακό Μουσείο
Την ευκαιρία να δει από κοντά ανακατασκευές αρχαίων οργάνων που ταξιδεύουν σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο έχει το κοινό στη μουσική εκδήλωση με τίτλο «Κάλεσμα των Μουσών», που πραγματοποιείται την ερχόμενη Τετάρτη 6 Απριλίου στο Κυπριακό Μουσείο. Την εκδήλωση, που πραγματοποιείται από μεταξύ 6μ.μ.- 8μ.μ. διοργανώνει το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με την Ομάδα SEIKILO.

Τα τελευταία χρόνια η αρχαιοελληνική λύρα βιώνει μία πρωτοφανή διάδοση σε παγκόσμιο επίπεδο, με παραστάσεις και συναυλίες να δίνονται από την Ιαπωνία έως τον Καναδά και από τη Φινλανδία έως τη Χιλή.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης το κοινό θα μπορέσει να δει από κοντά, να αγγίξει και να παίξει με ανακατασκευές αρχαίων μουσικών οργάνων: λύρες (χέλυς και βάρβιτος), το κοινό μπορεί να δει από κοντά στην εκδήλωση φόρμιγγες, κιθάρες, σαμβύκες και μπεντίρ. Επίσης, θα γνωρίσει τους ανθρώπους πίσω από το πρόγραμμα αυτό, να δει στιγμές από όλα τα στάδια ανάπτυξης και να ανακαλύψει πόσο εύκολο είναι κάποιος (με μηδαμινή ή βασική μουσική εκπαίδευση) να «εκφραστεί» παίζοντας με μία «αρχαία» λύρα
.   Παράλληλα με την έκθεση, θα πραγματοποιηθεί και σύντομη συναυλία κατά την οποία το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει την αρχαιότερη ολοκληρωμένη μελωδία της ανθρωπότητας που διασώζεται σήμερα (τον Επιτάφιο του Σείκιλου), άλλες σωζόμενες αρχαίες μελωδίες, καθώς και σύγχρονους αυτοσχεδιασμούς με τη συνοδεία 11χορδης λύρας (τύπου χέλυος), φωνής και ντουντούκ.

Οι ανακατασκευές σχεδιάστηκαν και κατασκευάζονται από την Οργανοποιία Αναστάσιος (www.luthieros.com) σε συνεργασία με τα 3D Εργαστήρια του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (με έδρα τη Θεσσαλονίκη) (reverse engineering and 3D modelling) και τα Εργαστήρια Ηλεκτρονικών ΜΜΕ του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ηχητική ανάλυση).
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ