2016-04-03 18:47:05
Φωτογραφία για Τα κρυφά σχέδια της κυβέρνησης Τσίπρα και το «παιχνίδι» με το χρέος
Εν μέσω επικοινωνιακής καταιγίδας εκ μέρους της κυβέρνησης και της διαφαινόμενης ανοιχτής πλέον σύγκρουσης με το ΔΝΤ, πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες στην Αθήνα αναζήτησαν από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησης των διαλόγων Τόμσεν - Βελκουλέσκου την πιθανή περιπλοκή.

Πέραν των όσων έσπευσε να διαχειριστεί η κυβέρνηση επιφανειακά, βασιζόμενη εν πολλοίς και σε μία αυθαίρετη ερμηνεία των  λεγομένων του Τόμσεν, η οποία πάντως συνέπεσε και με την αντίστοιχη του Πολ Μέισον, του γνωστού ρεπόρτερ του Guardian ο οποίος ήταν ο μόνος με προνομιακή πρόσβαση στο Μέγαρο Μαξίμου τις ημέρες που συγκλονιζόταν η χώρα και παρ' ολίγον η Ευρώπη το καλοκαίρι του 2015, κάποιοι εντόπισαν τα κρίσιμα στοιχεία.

Ισως το πλέον χαρακτηριστικό απόσπασμα της συνομιλίας του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ με την εκπρόσωπό του στο κουαρτέτο Ντέλια Βελκουλέσκου να ήταν το εξής, με βάση τις εκτιμήσεις κάποιων παραγόντων με κυβερνητική εμπειρία:


«Η άλλη πιθανότητα, που πίστευα ότι θα είχε γίνει ήδη και είμαι έκπληκτος που δεν έγινε, είναι ότι εξαιτίας της κατάστασης με το προσφυγικό θα θέλουν να καταλήξουν σε συμπέρασμα. Ουσιαστικά εμείς εκείνη τη στιγμή λέμε "Κοίτα, κ. Μέρκελ, πρέπει να σκεφτείς τι είναι περισσότερο δαπανηρό: να συνεχίσεις χωρίς το ΔΝΤ ή να κάνεις την ελάφρυνση χρέους που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να μας κρατήσεις;". Αυτό είναι πραγματικά το θέμα».

Με λίγα λόγια, ο Τόμσεν εμφανίζεται αποφασισμένος να εγκαταλείψει το πρόγραμμα, αν δεν γίνει κούρεμα του χρέους.

Κάτι τέτοιο θα έπρεπε να χαροποιεί την κυβέρνηση και να την θέτει σε ετοιμότητα για την μεγάλη συζήτηση. Αντιθέτως όμως, την έθεσε σε ετοιμότητα για πόλεμο, με αντίπαλο εκείνον που στηρίζει το πάγιο αίτημά της. Γιατί;

Κατά την ανάλυση παραγόντων εγχώριων και διεθνών, η στάση της κυβέρνησης Τσίπρα οφείλεται σε μία αναγνώριση: ότι η Μέρκελ, υπό την πίεση του προσφυγικού (και του Σόιμπλε) και με τον φόβο της χαμηλής δημοτικότητας, δεν πρόκειται καν να τολμήσει να θέσει στην γερμανική Βουλή ζήτημα μείωσης του ελληνικού χρέους - θα ήταν για εκείνην καταστροφή.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η κυβέρνηση Τσίπρα φαίνεται πως έχει αποδεχθεί ότι η συζήτηση για το χρέος αναβάλλεται και πάντως ξέρει ότι το όποιο απτό αποτέλεσμα της θα ήταν άνευ σημασίας, αφού η οποία ρύθμιση θα αφορούσε τις πληρωμές από το 2022 κι έπειτα.

Συνεπώς, κατά την ανάλυση που προαναφέρθηκε, η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για την ματαίωση της συζήτησης, έχει βρει τον «εχθρό», που είναι το ΔΝΤ, και καλείται να προχωρήσει στην ψήφιση και εφαρμογή νέων μέτρων και περικοπών.

Ως προς τη στάση της, η επιβεβαίωση ήλθε μάλλον από την δημοσιοποίηση του «διαλόγου» του Αλ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, ο οποίος ήταν σαν να απαντούσε στον Πόουλ Τόμσεν και να δηλώνει ούτε λίγο ούτε πολύ την ελληνική προτίμηση ως προς την αποχώρηση του ΔΝΤ: «Όπως έχω καταστήσει και δημοσίως γνωστό, θεωρώ πως από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη έχουν διαμορφώσει τον ESM, τη σημερινή αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπρεπε να την είχε αναλάβει εδώ και καιρό ο ίδιος ο ESM μέσω δικών του έμπειρων στελεχών. Και τούτο διότι, πέραν των άλλων που αφορούν αυτό τούτο το κύρος των Ευρωπαϊκών Θεσμών, η τεχνογνωσία των στελεχών του ESM θα ήταν σαφώς ανώτερη εκείνης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση την όλη διεθνή προϊστορία του τελευταίου».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ