2016-04-04 09:15:29
Φωτογραφία για Μυρσίνη: «Κύμα» αλληλεγγύης και προβληματισμός από τις απρόσμενες αφίξεις
Συνεχίζονται καθημερινά οι πρωτοβουλίες έμπρακτης προσφοράς και αλληλεγγύης από πολίτες και επαγγελματίες της Ηλείας προς τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο LM Village της Μυρσίνης του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Χθες το πρωί, μέλη του συνδυασμού της Ανοιχτής Συμπολιτείας Πύργου επισκέφθηκαν τον χώρο μοιράζοντας τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, παιχνίδια, κλπα στους γονείς και στα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί.

Άμα τη αφίξει τους, στα πρόσωπα των περίπου 190 παιδιών ζωγραφίστηκαν μεγάλα χαμόγελα χαράς και ικανοποίησης, ενώ πολλά από αυτά αγκάλιαζαν τη δημοτική σύμβουλο Δώρα Καλάκου και τη μητέρα τους, εκφράζοντας με άδολο τρόπο την ευγνωμοσύνη τους.

Στον χώρο βρέθηκαν και αρκετά μέλη άλλων εθελοντικών ομάδων, παίζοντας μαζί με τα παιδιά και ρωτώντας τους υπεύθυνους για τις ανάγκες και τα προβλήματα των προσφύγων. Το προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού είχε αναλάβει την οργάνωση του χώρου όπου φιλοξενούνται οι δωρεές, προκειμένου να γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η διανομή τους


Ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Ναμπίλ Μοράντ δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα στην εγκατάσταση και ότι γίνεται η καλύτερη δυνατή προσπάθεια. Ο κ.Μοράντ εξήρε το αυθόρμητο «κύμα» αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί από τους πολίτες της Ηλείας και στάθηκε στην ιατρική φροντίδα που πρέπει να παρασχεθεί.

«Κάθε μέρα η κατάσταση γίνεται ομαλή. Ο κόσμος προσφέρει πράγματα στους πρόσφυγες, βοηθά πολύ και ο Ερυθρός Σταυρός. Μπαίνουμε σε καλύτερη σειρά, ήδη οι πρόσφυγες κάνουν εργασίες μόνοι τους καθαρίζοντας τον χώρο. Προσπαθούμε και εμείς να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα. Υπάρχει έλλειψη ιατρικής φροντίδας, αλλά προσπαθούμε και με τη βοήθεια της Αεροπορίας αλλά και της 6ης ΥΠΕ να βοηθήσουμε. Έχουμε πολλές γυναίκες σε εγκυμοσύνη που θέλουν περίθαλψη», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Ο δημοτικός σύμβουλος Πύργου, Χρ. Αθανάσουλας, υπογράμμισε τον πολλαπλό στόχο των καθημερινών επισκέψεων στον χώρο: «Είμαστε εδώ από την πρώτη στιγμή αφενός να μεταφέρουμε προσφορές σε τρόφιμα, ρουχισμό, κλπ των συμπολιτών μας που δεν μπορούν να έρθουν εδώ  και αφετέρου να σταθούμε ψυχολογικά στους πρόσφυγες. Θέλουμε να δείξουμε και στους άλλους συμπολίτες μας ποιοι είναι οι πρόσφυγες και να σταματήσει ο φόβος σε όσους υπήρχε, διότι έγινε προσπάθεια να αναπτυχθεί έντονη ξενοφοβία. Σημασία έχει να έρθει ο κόσμος να ζήσει λίγο με τους πρόσφυγες, όχι κατ’ ανάγκη να προσφέρει κάτι. Πρέπει να κάνουμε κουράγιο και υπομονή, γιατί είναι μακρύς ο δρόμος, αγώνας αντοχής. Ή αλληλεγγύη ή βαρβαρότητα είναι οι δύο επιλογές».

Προβληματισμός από τις απρόσμενες αφίξεις

Η άνευ σχεδιασμού και προγραμματισμού έλευση  νέων προσφύγων στη Μυρσίνη προβληματίζει  τους αξιωματικούς της 117ΠΜ Ανδραβίδας και τη δημοτική αρχή, καθως ενώ ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης και σύμφωνα με όσα είχε πει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Βίτσας στον δήμαρχο κ. Μοράντ, προέβλεπε 38 οικογένειες, που δεν θα ξεπερνούσαν τα 200 άτομα, στην Μυρσίνη έφθασαν το απόγευμα της 31ής Μαρτίου 331 άτομα.

 Την Παρασκευή το βράδυ έφθασαν άλλα πέντε άτομα, εκ των οποίων τα τρία είναι ανήλικα παιδιά, ενώ προθές το βράδυ έφθασαν στην Μυρσίνη άλλα δέκα άτομα.

Όπως δήλωσε ο κ.Μοράντ, δεν έγιναν δεκτοί στον χώρο και επέστρεψαν πίσω, αφού ειδοποιήθηκε η αστυνομία.

«Ήταν μια οικογένεια 10 ατόμων που ήρθαν από τον Πειραιά και άλλη μια οικογένεια που κατέβηκε από το λεωοφορείο προς τα Γιάννενα και ήρθε με ταξί στην Κυλλήνη. Ωστόσοο, είχαμε ενημερώσει ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε άλλα άτομα διότι δεν υπάρχει χώρος. Ήδη τα 10 άτομα επέστρεψαν στον Πειραιά και οι υπόλοιποι πήραν ξανά τον δρόμο για τα Γιάννενα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος και ξεκαθάρισε ότι ο δήμος δεν πρόκειται να διαθέσει άλλο χώρο, απορρίπτοντας τη φιλοξενία στους χώρους της πρώην Αγροτικής στα Λεχαινά

«Εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε άλλους και δεν έχουμε χώρο. Στην πρώην ΑΤΕ δεν υπάρχει περίπτωση να φιλοξενήσουμε πρόσφυγε, είμαι κάθετος. Εμείς πήραμε την αναλογία μας - και λίγο παραπάνω. Πρέπει και οι άλλοι δήμοι να βοηθήσουν, όχι να φορτώνουμε τους δήμους που βοηθούν. Δεν έχουμε άλλες δυνατότητες».

Σήμερα στο LM Village φιλοξενούνται περίπου 355 πρόσφυγες εκ των οποίων τα 190 είναι παιδιά. Ο λόγος που αυξάνεται  ανεξέλεγκτα ο αριθμός  των προσφύγων είναι οι άριστες συνθήκες διαβίωσης που προσφέρει ο χώρος, το προσωπικό της 117ΠΜ και δεκάδες εθελοντές. Όμως το πρόβλημα που ήδη έχει δημιουργηθεί είναι ότι σε κάθε οίκημα διαμένουν περισσότερα από 9 άτομα. Ήδη μελετάται η τοποθέτηση αντίσκηνων για αποσυμφόρηση της κατάστασης , «αλλά δεν πρέπει να προστεθούν και άλλοι γιατί ο χώρος έχει ήδη υπερβεί κατά πολύ τις δυνατότητες φιλοξενίας», όπως χαρακτηριστικά λένε πηγές της 117ΠΜ.

Στο μεταξύ προχθές το πρωΐ ,στον χώρο μετέβησαν στο χώρο με πρωτοβουλία του δήμου,  οι ήρωες του Ντίσνεϋ  «Μίκυ» και « Μίνι», για να διασκεδάσουν τα προσφυγόπουλα. Επίσης στο LM βρέθηκαν και αρκετά ελληνόπουλα τα οποία έπαιξαν με τα παιδιά των Σύριων.

Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μ.Μπαλαούρας, επισκέφθηκε τους πρόσφυγες το Σαββατοκύριακο και δήλωσε ότι «έγινε μια ωραία εκδήλωση για τα παιδιά και χάρηκα. Είμαι χαρούμενος για την προσπάθεια που έκανα ώστε να πάρει ζωή ο χώρος. Όταν η κυβέρνηση  αγωνιούσε για να βρεθεί χώρος, τους τον υπέδειξα και μετά ήρθε ο Στρατός να βολιδοσκοπήσει. Αυτό βοηθά ώστε να κατοχυρωθεί και το 50% της έκτασης στον δήμο. ».

Οσον αφορά την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για τον χειρισμό του προσφυγικού, ο κ.Μπαλαούρας δήλωσε: ‘Ερχονται χιλιάδες άνθρωποι σε μια χώρα χρεοκοπημένη. Υπάρχει έντονη κριτική από την αντιπολίτευση αλλά είναι για γέλια.  Ακόμα και η Ιταλία δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, παρότι έχει μικρότερη ροή και είναι ισχυρότερη οικονομικά. Αξίζυν συγχαρητήρια σε κράτος, εθελοντές και πολίτες».
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ