2016-04-05 09:38:51
Φωτογραφία για ΜΕ ΒΡΑΔΥΤΑΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗΣ VD
Προβληματική παραμένει η κατάσταση στο προσφυγικό. Τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι μένουν σε οργανωμένους και σχεδόν ισάριθμοι σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς, ξεκίνησε χθες η επαναπροώθηση των πρώτων μεταναστών στην Τουρκία. Στα πλαίσια της εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, αποχώρησαν από τη Λέσβο και τη Χίο συνολικά 202 άτομα προς το Δικελί. Το ίδιο 24ώρο έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου 339 πρόσφυγες και μετανάστες.

Η διαδικασία επαναπροώθησης στην Τουρκία συνεχίζεται με βραδύτατους ρυθμούς, καθώς σχεδόν στο σύνολό τους όσοι διαμένουν στα Κέντρα Κράτησης στα νησιά έχουν δηλώσει πρόθεση για υποβολή αιτήματος ασύλου στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα δύσκολα να συγκεντρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός για να ξεκινήσουν τα δρομολόγια. Χαρακτηριστικό είναι ότι, από τα 3.353 άτομα που διαμένουν στο Κέντρο Κράτησης στη Μόρια της Λέσβου, περίπου 2.800 έχουν δηλώσει πρόθεση για αίτημα ασύλου. Την ίδια ώρα, οι αστυνομικοί της Χίου αναζητούν περίπου 100 άτομα που βρίσκονταν μέχρι την Πέμπτη στο hot spot και επρόκειτο να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία, καθώς βρίσκονταν ανάμεσα στα πάνω 600 άτομα που αποχώρησαν από αυτό.


Στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τη χθεσινή καταμέτρηση βρίσκονται εγκλωβισμένοι 52. 451 πρόσφυγες και μετανάστες, οι 4.725 εκ των οποίων στον Πειραιά και πάνω από 11.000 στην Ειδομένη. Η μεταφορά αυτών των πάνω από 15.000 ανθρώπων σε στεγασμένους  χώρους διαμονής παραμένει προτεραιότητα της κυβέρνησης, ωστόσο οι ίδιοι αρνούνται να μετακινηθούν, αφενός φοβούμενοι την απέλασή τους στην Τουρκία, αφετέρου λόγω των πληροφοριών που λαμβάνουν από άλλους που βρίσκονται ήδη σε αυτούς για ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης. Παράλληλα, τα όριά τους είναι εμφανώς εξαντλημένα, βρίσκονται πάνω από έναν μήνα σε Ειδομένη και Πειραιά, με αποτέλεσμα συνεχείς εντάσεις, μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το μεγάλο των φύλλων σχολείο
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το μεγάλο των φύλλων σχολείο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ