2016-04-06 00:45:54
Φωτογραφία για ΙΣ Αμαλιάδας: εν δυνάμει υγειονομική βόμβα αν δεν λαβουμε τα αναγκαια μετρα
Ιατρικος Συλλογος Αμαλιαδας

" Η συντελεσθεισα από την Κυβέρνηση επιταξη του LM Μυρσινης και συνάθροιση σημαντικού αριθμού προσφύγων 203 παιδια,68 γυναικες και 57 ανδρες αποτελεί μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα με απρόβλεπτες συνέπειες αν δεν λαβουμε τα απαραιτητα μετρα.

Παρά την κινητοποίηση του Ιατρικου Συλλογου Αμαλιαδας του Δημου Ανδραβιδας Κυλληνης των φορεων, των εθελοντών ιατρών ο κίνδυνος εκδήλωσης επιδημιών στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων είναι υπαρκτός.

Ηδη οι Δημόσιες Δομές Παροχής Υπηρεσιών Υγείας στον νομο Ηλειας υφίστανται τεράστιο φόρτο, λόγω του δυσανάλογου αριθμού συνανθρώπων μας αλλα και υποστελεχωσης και αδυναμιας των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας 

Το μείζον ζήτημα που αναδεικνύεται από αυτήν την κατάσταση είναι το επισφαλές υγειονομικό περιβάλλον που δημιουργείται εξ’αιτίας του αριθμού των προσφύγων και ιδιαιτερως παιδιων στο LM Μυρσινης και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους ίδιους και την τοπική κοινωνία, παρά τις εκδηλώσεις συμπαράστασης και αρωγής από φορείς και μεμονωμένα άτομα.


Το υγειονομικό πρόβλημα συνδέεται με τις συνθήκες διαβίωσης, τις και υγιεινής, την έκθεση στο ψύχος κατα τις νυχτερινες κυριως ωρες και την διατροφή.

Αυτά όλα αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση και την μετάδοση διαφόρων ασθενειών όπως δερματολογικών, αναπνευστικών, γαστρεντερολογικών, μυοσκελετικών κλπ.

Ο μεγάλος όμως αριθμός των παιδιων έχει καταστήσει σε μεγάλο βαθμό ανεφάρμοστο τον όποιο προγραμματισμό -δεν υπαρχει δυστυχως- της Πολιτείας, λόγω έλλειψης των αναγκαίων υποδομών και του απαιτούμενου στελεχιακού δυναμικού.

Το Υπουργείο Υγείας επιβάλλεται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και την αναγκαία ιατρική στελέχωση των Δημόσιων Δομών Υγείας, για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες της περιοχής.

Με δεδομένες τις υπαρχουσες συνθήκες διαβίωσης το Υπουργείο επιβάλλεται να προχωρήσει στον εμβολιασμό των προσφύγων έναντι της ηπατίτιδας Α και άλλων λοιμωδών νοσημάτων με προτεραιότητα στα παιδιά.

Απαραίτητη κρίνεται η εγκατάσταση των προσφύγων με δομές όπου υπάρχουν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής (διαμονής – ύδρευσης – αποχέτευσης).

Η Δημόσια Υγεία πρέπει να προστατευθεί με κάθε τρόπο, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιδημιών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιαδας μέσω του θεσμικού του ρόλου, θα συμμετάσχει επικουρικά και ενισχυτικά στην γενικότερη κινητοποίηση η οποία πρέπει να αναληφθεί πρωτίστως από την Πολιτεία, με την στελεχιακή ενίσχυση των υφιστάμενων Δημόσιων Δομών Υγείας.

Σε συνεργασία με τους λοιπούς επιστημονικούς φορείς του Νομού (Φαρμακευτικός, Οδοντιατρικός Σύλλογος) και έχοντας ήδη καταγράψει έναν ικανοποιητικό αριθμό εθελοντών ιατρών από διάφορες ειδικότητες, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε επικουρικά όπου και όταν χρειαστεί".

Ο προεδρος

Τσαουσης Κων.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ