2016-04-06 08:38:39
Φωτογραφία για Ηλεκτρονικό μάτι για το αλαλούμ με τις ελλείψεις φαρμάκων
Σε περίπου ένα μήνα από τώρα, και πιο συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 9 Μαΐου, εκτός από την κατανάλωση φαρμάκων που ελέγχει ο ΕΟΠΥΥ μέσω των συνταγών που δίνουν οι γιατροί στους ασφαλισμένους και των πωλήσεων των φαρμακείων, θα παρακολουθούνται και οι πωλήσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων... και μάλιστα στην "πηγή” τους. Σύμφωνα λοιπόν με απόφαση- εγκύκλιο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, από τον επόμενο μήνα όλες οι επιχειρήσεις του φαρμάκου θα υποβάλουν τα στοιχεία των πωλήσεων τους, και μάλιστα σε πραγµατικό χρόνο (real time), μέσω διαδικτυακής εφαρμογής που θα υπάρχει στον ΕΟΦ.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΦ, ο λόγος της παραπάνω απόφασης προκύπτει για την παρακολούθηση της επάρκειας των φαρµάκων στην εγχώρια αγορά και σε συνδυασµό µε τον εκσυγχρονισµό του συστήµατος υποβολής των στοιχείων των πωλήσεων των φαρμάκων από τις εταιρείες. Έχει εντούτοις προηγηθεί ένα τεράστιο αλαλούμ με ελλείψεις, ειδικά σε εμβόλια, τους προηγούμενους μήνες, ενώ παραμένει και το ζήτημα των παράλληλων εξαγωγών από αποθήκες.


Παράλληλα είναι μεγάλη σύγχυση αναφορικά με τις ελλείψεις φαρμάκων και- το κυριότερο- ποιος ευθύνεται για αυτές. Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, οι ελλείψεις είναι μόνιμο φαινόμενο σε πολλά συνταγογραφούμενα και μη σκευάσματα, μεταξύ άλλων, για το πεπτικό σύστημα, παυσίπονα, αναλγητικά, αντιπηκτικά, αντιβιοτικά, αντιεμετικά, διουρητικά, εμβόλια, αγχολυτικά,φάρμακα κατά της οστεοπόρωσης, αντιμυκητιασικά, αποσυμφορητικά και αντιαλλεργικά. 

Αιτία, όπως πριν από λίγες ημέρες ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, είναι τόσο οι νόμιμες εξαγωγές φαρμάκων στο εξωτερικό, όσο και οι παράνομες από ιδιώτες που ζητούν να αγοράσουν γνωστά φάρμακα, οι αποσύρσεις σκευασμάτων από τις φαρμακευτικές εταιρίες λόγω των μειώσεων στην τιμή τους, αλλά και η μη επαρκής τροφοδοσία της αγοράς. Από την πλευρά τους οι φαρμακευτικές επισημαίνουν πως η τροφοδοσία της αγοράς γίνεται κανονικά και μάλιστα την ώρα που ο ΕΟΠΥΥ διατηρεί χρέη προς αυτές που αγγίζουν τα 1,3 δισ. ευρώ. Τέλος ο ΕΟΦ αναφέρει ότι δεν είναι ρεαλιστικό να αποτραπούν οι ελλείψεις και πως οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων είναι ποικίλοι και μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα παραγωγής ή ποιότητας, απρόβλεπτη αύξηση της ζήτησης, παράλληλο εμπόριο, και άλλες παραμέτρους που δεν είναι πάντοτε εφικτό να προβλεφθούν. 

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, οι φαρμακευτικές θα πρέπει το αργότερο μέσα σε 48 ώρες από την έκδοση του σχετικού τιµολογίου - δελτίου αποστολής από υποβάλλουν μια σειρά από στοιχεία στον ΕΟΦ, ανάμεσα στα οποία θα περιλαμβάνονται η ηµεροµηνία έκδοσης του τιµολογίου πώλησης, το barcode του φαρµακευτικού προϊόντος, ο αριθµός της παρτίδας , η ποσότητα (σε συσκευασίες), η τιµή πώλησης (αναγραφόµενη στο σχετικό τιµολόγιο, χωρίς ΦΠΑ, και πριν από τις εκπτώσεις) , το ΑΦΜ του πελάτη προς τον οποίο εκδίδεται το τιµολόγιο , το ποσοστό της έκπτωσης rebate (η αναγκαστική έκπτωση που κάνουν οι επιχειρήσεις του φαρμάκου προς τον ΕΟΠΥΥ), η πρόσθετη έκπτωση, καθώς και ο αριθµός σύµβασης, σε περίπτωση κατακύρωσης µετά από δηµόσιο διαγωνισµό.

Πάντως η απόφαση για παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των πωλήσεων ήταν προγραμματισμένο να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου, εντούτοις μετά από συνάντηση που πραγµατοποιήθηκε µεταξύ της διοίκησης του ΕΟΦ και των εκπροσώπων των φαρµακευτικών εταιρειών αποφασίσθηκε η µετάθεση της έναρξης εφαρµογής της εγκυκλίου. 

Βασιλική Κουρλιμπίνη

[email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ