2016-04-06 09:24:29
Φωτογραφία για Ηλεία: Αγώνας δρόμου, μετ’ εμποδίων για την αποκομιδή!
Η μάχη με το χρόνο που ξεκίνησε από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας για να καθαρίσουν από τους τόνους των σκουπιδιών οι δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, εν’ όψει της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στις 21 Απριλίου,  συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Από τον δήμο Πύργου φεύγουν καθημερινά προς τους ΧΥΤΑ της Παλαίρου στη Βόνιτσα και του Φλόκα στη Δυτική Αχαΐα 60- 80 τόνοι και ήδη είναι ορατά τα αποτελέσματα σε αρκετά σημεία της πόλης, ενώ από αύριο αναμένεται να ξεκινήσει και η μεταφορά σκουπιδιών από την Αρχαία Ολυμπία, καθώς ξεπεράστηκαν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια.

Ωστόσο ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθεί,  μέσα στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που απομένουν, το σύνολο του επιχειρησιακού σχεδίου που έχει εκπονηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών είναι ορατός καθώς δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η υλοποίηση του άλλου σκέλους του προγραμματισμού που αφορούσε στην εγκατάσταση μεταχειρισμένων μηχανημάτων διαλογής σύμμικτων απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά με την ταυτόχρονη δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΥ που είναι έτοιμος από το τέλος του προηγούμενου μήνα, για την υποδοχή των υπολειμμάτων.


Δύο εβδομάδες μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών και παρά την αποδεδειγμένη βούληση του υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή να μπει τέλος στον εφιάλτη που ζουν τα τελευταία τρία χρόνια οι πολίτες του δήμου Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας, το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. Δύο ήταν, τουλάχιστον μέχρι χθες, τα προβλήματα που «μπλόκαραν» την επίλυση του. Το πρώτο αφορούσε στη χρηματοδότηση του έργου, και το δεύτερο στη νομιμότητα του, βάσει των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προβλέπονται για το συγκεκριμένο χώρο.

Η «χρυσή τομή»

Για το πρώτο θέμα υπήρξε λύση χθες. Μετά την αδυναμία του υπουργείου Εσωτερικών να εγκρίνει έκτακτη επιχορήγηση των δύο δήμων, υπήρξε ένα μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών των Γαβρίλη Λιατσή και Χρήστου Χριστοδουλόπουλου με τη Διεύθυνση Οικονομικών του υπουργείου και βρέθηκε η «χρυσή τομή».

Οι δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας θα λάβουν 300 και 200 χιλιάδες ευρώ, αντίστοιχα, ως προκαταβολή από τους ΚΑΠ και θα την αποπληρώσουν άτοκα σε 12 ισόποσες δόσεις. Ήδη οι σχετικές αποφάσεις υπεγράφησαν από τον κ. Κουρουμπλή και αργά χθες το απόγευμα αναρτήθηκαν στο «Διαύγεια». Σήμερα το πρωί αναμένεται να συνεδριάσουν εκτάκτως τα Δημοτικά Συμβούλια των δύο δήμων προκειμένου να κάνουν αποδοχή των πιστώσεων και εν συνεχεία να τα μεταφέρουν στο δήμο Ήλιδας που είναι ο  φορέας υλοποίησης το έργου για  να προχωρήσει στην ανάθεση στον εργολάβο.

Εκκρεμεί η απόφαση

Όσον αφορά το θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, απασχόλησε για μεγάλο διάστημα τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ του ΦΟΔΣΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας διατυπώθηκαν αρκετοί προβληματισμοί για τη «νομική κάλυψη» του εγχειρήματος. Σε επικοινωνία που είχαν οι κ.κ Χριστοδουλόπουλος και Λιατσής με τον αναπληρωτή Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη τον ενημέρωσαν ότι για να προχωρήσει η όλη διαδικασία θα πρέπει να υπάρξει υπουργική απόφαση που θα διασφαλίζει το δήμο Ήλιδας, ο οποίος ως φορέας υλοποίησης του έργου θα κάνει την ανάθεση, ότι η λύση είναι σύννομη με την εγκεκριμένη και τροποποιημένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η απόφαση του υπουργού αναμενόταν αργά χθες το βράδυ ή σήμερα το πρωί.

Νέα σύσκεψη

Στο μεταξύ, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης ο κ. Κουρουμπλής συγκαλεί νέα σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών σήμερα στις 7.00 το απόγευμα. Στη σύσκεψη έχουν κληθεί ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο  γραμματέας της  Αποκεντρωμένης Διοίκησης Διονύσιος Παναγιωτόπουλος, ο προέδρος  του ΦΟΔΣΑ Χρήστος  Χριστοδουλόπουλος οι δημάρχοι Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής και Αρχαίας Ολυμπίας, Θύμιος  Κοτζάς  καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος.

Σκοπός της σύσκεψης είναι να υπάρξει νέος συντονισμός μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, να επιλυθούν διάφορα διαδικαστικά προβλήματα με απώτερο στόχο την ολοκλήρωση του σχεδίου μέχρι την ημερομηνία της αφής της φλόγας. Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη δρομολόγηση της οριστικής  επίλυσης του προβλήματος των στερεών αποβλήτων στην Ηλεία θα επιβεβαιωθεί και από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος στο πλαίσιο της επίσκεψης του την Τρίτη στην Ηλεία έχει εντάξει στο πρόγραμμά του και επίσκεψη στην Τριανταφυλλιά.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ