2016-04-07 13:03:45
Φωτογραφία για Hotspots: Αυτά ζητούν οι στρατιωτικοί που κάνουν υπηρεσίες στα κέντρα προσφύγων
Μπορεί οι Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν αναλάβει το πολύ μεγάλο φορτίο της δημιουργίας και λειτουργίας των Κέντρων φιλεξενίας προσφύγων, και η κυβέρνηση να πήρε τα εύσημα, ωστόσο αντιλαμβανόμαστε ότι στην πραγματικότητα είναι ένα καζάνι που βράζει.

Οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί είναι εξαιρετικά δύσκολες για όσους καλούνται να κάνουν υπηρεσίες στα κέντρα. Και δεν είναι μόνο οι στρατιωτικοί, αλλά και οι στρατιώτες που υπηρετούν τη θητεία τους. Λόγω της έλειψης ουσιαστικής ενημέρωσης των στελεχών από την πλευρά του υπουργείου, υπάρχει φόβος ότι δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία έκτακτες καταστάσεις.

Επιπλέον μαθαίνουμε ότι οι συνθήκες ιδιαίτερα στα κέντρα της βόρειας Ελλάδας είναι ιδιαίτερα δυσμενείς, όχι μόνο από την απογοήτευση των μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί εκέι και θέλουν να φύγουν, αλλά και από την παρουσία τρωκτικών. Μπορεί οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι ένα οργανωμένο σώμα, ωστόσο η αποστολή του είναι διαφορετική από αυτήν της πολιτικής προστασίας που κλήθηκαν να υποκαταστήσουν.


Το Onalert.gr συγκεντρώνει στοιχεία τα οποία και θα δημοσιεύσει σχετικά με τις πραγματικές συνθήκες που επκρατούν στα κέντρα. Μπορείτε να στέλνετε τις δικές σας επιστολές, φωτογραφίες ή βίντεο στο [email protected] .

Οι Ενώσεις Στρατιωτικών, κυρίως η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η Ένωση Στρατιωτικών Περιοφέρειας Ηπείρου όπου υπάρχουν και τα σοβαρότερα προβλήματα, έχουν στείλει πολλές φορές επιστολές στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ζητώντας οι στρατιωτικοί που κάνουν υπηρεσίες στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων να τύχουν κάποιων ευεργατημάτων.

Τα μέτρα που προτείνουν είναι τα ακόλουθα:

Άμεση ενίσχυση των Μονάδων της περιοχής Ηπείρου με μόνιμο προσωπικό ενόψει των τακτικών μεταθέσων έτους 2016 όπως είχε υποσχεθεί ο Πάνος Καμμένος κατά την επίσκεψή του στην περιοχή 10 μήνες πριν αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα της περιοχής.

Τήρηση του προβλεπόμενου ωραρίου εργασίας στο προσωπικό που συνεχίζει να εμπλέκεται στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και πλήρης οικονομική αποζημίωση τους για την πέραν του ωραρίου εργασία που έχει εκτελέσει εώς τώρα.

Μέριμνα για την υγειονομική κάλυψη όλων των Στρατιωτικών που εμπλέκονται στα παραπάνω κέντρα αλλά και έλεγχος όλων των μεταναστών (από υγειονομικής πλευράς).

Να υπάρξει εξίσωση στην μοριοδότηση των Στρατιωτικών που υπηρετούν στις Μονάδες τις περιοχής με αυτή του Δ΄ Σώματος όπως και της ΑΣΔΕΝ (μέχρι τουλάχιστον να λήξει η εμπλοκή τους στα κέντα φιλοξενίας μεταναστών), οι οποίοι καλούνται πέραν των σοβαρών υπηρεσιακών τους καθηκόντων να εμπλακούν και στην παροχή βοήθειας στους μετανάστες που διαβιούν στα τέσσερα (4) εώς τώρα κέντρα μεταναστών που λειτουργούν στην Ήπειρο.

Το υπουργείο, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε πρόσφατα το Onalert.gr  , σκοπεύει να δώσει ένα χαρτζηλίκι τους στρατιωτικούς που υπηρετούν στα κέντρα, το ύψος του οποίου φαίνεται να φθάνει τις 3 ημέρες επόδιμα παραμεθορίου, δηλαδή περίπου 81 ευρώ στο χέρι, αν και δεν αποκλείεται, λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσε το δημοσίευμα να συζητήσουν και λίγη μεγαλύτερη αύξηση.

Η δυσφορία πάντως των στρατιωτικών αυξάνεται, ιδιαίτερα με όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες περί επιθέσεων μεταναστών σε λιμενικούς. Φοβούναι μην τυχόν έχουν ανάλογα επεισόδια στα κέντρα φιλοξενίας και δεν έχουν τρόπο να τα αντιμετωπίσουν.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ