2016-04-09 11:16:06
Φωτογραφία για Κύπρος: Ρουσφετολογικές μεταθέσεις στη δημόσια υγεία
Οι ρουσφετολογικές μεταθέσεις στη δημόσια υγεία, είναι αναμφισβήτητο γεγονός και δημιουργούν προβλήματα στην σωστή στελέχωση των κρατικών νοσηλευτηρίων, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της δημόσιας υγείας στο τόπο μας, δεδομένων των σοβαρότατων προβλημάτων που υφίστανται. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι ενώ δεκάδες Τμήματα σε διάφορα Επαρχιακά Νοσοκομεία παραμένουν ακέφαλα, στη Λευκωσία σε κάποια Τμήματα, οι διευθυντές πάνε δυο- δυο... όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η ενέργεια του Υπουργού Υγείας να ζητήσει ετσιθελικά τη μετάθεση του μέχρι πρότινος Προϊστάμενου της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού δρα. Παναγιώτη Αβρααμίδη, στο αντίστοιχο Τμήμα του Νοσοκομείου Λευκωσίας, την στιγμή που ήδη υπάρχει διευθυντής, καταδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι όλα γίνονται στο βωμό του βολέματος και της ικανοποίησης ημετέρων.

Το αποτέλεσμα της αδικαιολόγητης μετακίνισης του δρος. Αβρααμίδη στη Λευκωσία, πιστεύεται ότι θα δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα σε ότι αφορά την εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος του Νοσοκομείου Λεμεσού, καθώς, πλην του γεγονοτος ότι στο Τμήμα απασχολείται μικρότερος αριθμός ιατρών σε σύγκριση με το Καρδιολογικό Τμήμα του Νοσοκομειου Λευκωσίας, υφίστανται ήδη σοβαρά διοικητικά προβλήματα.


Ωστόσο, ο Υπουργός αγνόησε τις εισηγήσεις του Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών Δρος. Πέτρου Μάτσα, ο οποίος, όπως αποκαλύψαμε σε πρόσφατο δημοσίευμά μας, εξέφρασε εξ αρχής τις σοβαρές επιφυλάξεις τους ως προς την μετάθεση του Δρος. Αβρααμίδη στη Λευκωσία. Μάλιστα να υπενθυμίσουμε ότι ο Δρ. Μάτσας επεσήμανε την άψογη λειτουργία του Καρδιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Λευκωσίας το οποίο έχει διευθυντή και ως εκ τούτου, η μετακίνηση και δεύτερου γιατρού θεωρείται εντελώς αχρείαστη.

Αρχισαν τα όργανα Οπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε η κάθοδος Αβρααμίδη στη Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Λευκωσίας, έγινε με αξιώσεις. Συγκεκριμένα, όπως πληροφορούμαστε, με το που πάτησε το πόδι του στο Τμήμα ζήτησε να είναι συνδιευθυντής με τον Δρα. Γιαννικουρίδη, ο οποίος ασκεί χρέη Διευθυντή του Τμήματος μετά την αφυπηρέτηση του Διευθυντή πριν ένα περίπου μήνα. Αυτό όπως ήταν φυσικό κινητοποίησε τη Διεύθυνση του Νοσοκομείου, η οποία για να προλάβει τα χειρότερα, ζήτησε από το Υπουργείο να ξεκαθαρίσει τη κατάσταση. Συγκεκριμένα, σε επιστολή του ο Διευθυντής του Νοσοκομείου Δρ. Γιαννάκης Κυαμίδης, επικαλούμενος τις οδηγίες του Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών Δρος. Πέτρου Μάτσα, κατόπιν της συγκατάθεσης και του ίδιου του Υπουργού Γιώργου Παμπορίδη, κατέστησε σαφές ότι χρέη διευθυντή στο Καρδιολογική Τμήμα του Νοσοκομείου Λευκωσίας θα εξακολουθεί να ασκεί ο Δρ. Γιαννικουρίδης και ως εκ τούτου ο Δρ. Αβρααμίδης θα πρέπει να αρκεστεί στα καθήκοντα που θα του αναθέσει ο προϊστάμενός του.

Ωστόσο, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της «24», ακόμη και η ανάθεση καθηκόντων στον Δρα. Αβρααμίδη, φαίνεται να προκαλεί πονοκέφαλο στο Διευθυντή του Τμήματος, δεδομένης της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου πριν κάποια χρόνια, να απορρίψει την προαγωγή του, καθότι όπως αποφάνθηκε, δεν κατέχει τίτλο ειδικότητας στη Καρδιολογία αναγνωρισμένο στη χώρα που αποκτήθηκε, ούτε και πληροί τον προβλεπόμενο χρόνο εκπαίδευσης σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς περι ειδικοτήτων που είναι εναρμονισμένοι με τις απαιτήσεις της Ε.Ε., αλλά έξι μήνες εκπαίδευσης.

Αυτό μάλιστα είχε επιβεβαιώσει και ο Δρ. Μάτσας σε δική του επιστολή, την οποία αποκαλύψαμε-σημειώνοντας κατά λέξη ότι «σύμφωνα με το προσωπικό φάκελο του συγκεκριμένου γιατρού, διαπιστώνεται ότι η εκπαίδευσή του στη καρδιολογία ήταν μικρότερης χρονικής διάρκειας από την απαιτούμενη και συνεπώς, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα ως προς την αναγνώριση της ειδικότητας της καρδιολογίας από το τότε Ιατρικό Συμβούλιο». Στο σημείο αυτό, απαντήσεις καλείται να δώσει τόσο το Ιατρικό Συμβούλιο το οποίο παράνομα φαίνεται να αναγνώρισε την ειδικότητα στον Δρα. Αβρααμίδη όσο και το Υπουργείο Υγείας το οποίο προχώρησε αμέσως μετά στη δημιουργία δεύτερης θέσης εν μια νυχτί με απώτερο στόχο την προαγωγή του εν λόγω γιατρού. Σημαντικές φαίνεται να είναι και οι ευθύνες της ΕΔΥ, η οποία προήγαγε τον Δρα. Αβρααμίδη, παρά την απόφαση του Ανωτάτου να απορρίψει την προαγωγή του, θέτοντας θέμα ειδικότητας.

Συνεχίζεται η διασπάθιση δημόσιου χρήματος

Ενόψει της οικονομικής κρίσης η οποία είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν περικοπές εκατομμυρίων ευρώ στη δημόσια υγεία, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που εξυπακούονται για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, το υπουργείο εξακολουθεί να συμπράττει στη διασπαθιση δημοσίου χρήματος με διάφορους τρόπους. Οπως είναι και η παρουσία δυο διευθυντών σε κάποια Τμήματα των κρατικών νοσηλευτηρίων, όπως συμβαίνει τώρα με το Καρδιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Λευκωσιας.

Στο σημείο αυτό επιβάλλεται η άμεση παρέμβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία γνωρίζει τα γεγονότα, καθώς δεν νοείται να πληρώνονται δυο διευθυντές με το επίδομα ευθύνης, τη στιγμή που την ευθύνη την έχει μόνο αυτός που εκτελεί χρέη διευθυντή.

Εξηγήσεις καλείται να δωσει και το Υπουργείο Υγείας, το οποίο με αυτές του τις ενέργειες διαλύει τα Τμήματα στα Επαρχιακά Νοσοκομεία προκειμένου να τους βολέψει όλους στη Λευκωσία.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ