2016-04-09 19:56:36
Φωτογραφία για Κατρούγκαλος: Το ΔΝΤ θέλει αίμα στις επικουρικές συντάξεις - Δεν θα δώσουμε αυτά που μας ζητάνε
Για αύριο ανανεώθηκε το ραντεβού κυβέρνησης - θεσμών... Ανοιχτό παραμένει το θέμα των επικουρικών συντάξεων, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει κλείσει το θέμα της εθνικής σύνταξης και έχει συμφωνηθεί το ύψος της στα 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης.

Οι επικουρικές συντάξεις παραμένουν το μεγάλο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της συμφωνίας σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

«Το ΔΝΤ θέλει αίμα στις επικουρικές συντάξεις. Ζητάνε περικοπές που δεν μπορούμε να τις κάνουμε δεκτές». Όλο το πακέτο των επικουρικών παραμένει ανοιχτό, γιατί μας ζητούν πολύ μεγαλύτερες περικοπές από αυτές που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης έχουν «κλειδώσει», ενώ σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα συνεχιστεί αύριο.


Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ επιμένει στη σκληρή του στάση και δεν αποδέχεται καμία αύξηση των εισφορών, απαιτώντας η «τρύπα» των 700 εκατ. να καλυφθεί αποκλειστικά και μόνο με περικοπές.

Οπως τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, τα ποσοστά αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές και θα είναι στο 40,77% για 40 χρόνια ασφάλισης.

Η προηγούμενη πρόταση της κυβέρνησης ήταν 45%, των δανειστών πολύ κάτω από το 40%, οπότε φαίνεται πως Κατρούγκαλος και κουαρτέτο τα βρήκαν κάπου στη μέση.

Οσο για το πώς θα καλυφθεί η «τρύπα» των 700 εκατ. ευρώ, είτε θα γίνουν οριζόντιες περικοπές της τάξεως του 23% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις, από το πρώτο ευρώ, είτε θα χρειαστεί μείωση ακόμα και 50% στις επικουρικές πάνω από το ύψος των 120-130 ευρώ, με τις τελευταίες να προστατεύονται.

Στην ατζέντα των συζητήσεων αυτή την ώρα βρίσκονται τα χρηματοπιστωτικά και στις 8 τα δημοσιονομικά ζητήματα. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ