2016-04-09 21:52:06
Φωτογραφία για Διαμάχη για τα κοινωφελή προγράμματα
Τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που πρόσφατα παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, και τα οποία πλέον είναι οκτάμηνης διάρκειας και όχι πεντάμηνης, όπως ίσχυε, μέχρι σήμερα, προκάλεσαν αντιδράσεις και μια «διαμάχη» μεταξύ υπουργείου Εργασίας και ΚΕΔΕ.

Τα προγράμματα απευθύνονται, κυρίως, σε μακροχρόνια άνεργους ως την πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα και η πρώτη πρόσκληση θα γίνει εντός του Απριλίου για 6918 θέσεις εργασίας σε 17 δήμους και τους επόμενους 2 με 3 μήνες θα ακολουθήσει πρόσκληση για άλλες 12.656 θέσεις εργασίας σε 34 δήμους συνολικά, δηλαδή το πρόγραμμα απευθύνεται σε 51 δήμους για 19.574 θέσεις εργασίας.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 45 εκατ. ευρώ για τους πρώτους 17 δήμους και στα 87 εκατ. ευρώ για τους υπόλοιπους 34 συνολικά στα 132 εκατ. ευρώ.

Για πρώτη φορά, τα υλικά για την υλοποίηση των έργων στους δήμους θα χρηματοδοτούνται, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.


Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό και απευθύνεται στους πιο ευάλωτους δήμους, οι οποίοι, δηλαδή, καταγράφουν τη μεγαλύτερη μακροχρόνια ανεργία.

Στόχος των προγραμμάτων είναι η εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών της τοπικής κοινωνίας με αναβάθμιση των κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών, καθώς και στην ανάπλαση του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο απασχολούμενος στα νέα προγράμματα θα εργάζεται τέσσερις ημέρες και την πέμπτη θα έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης επιμορφωτικών προγραμμάτων με πιθανή την προοπτική πιστοποίησης προσόντων.

Η κ. Αντωνοπούλου τόνισε ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε φαινόμενα στρέβλωσης στα προηγούμενα προγράμματα από κάποιου δήμους, οι οποίοι κάλυπταν, μέσω αυτών, θέσεις πάγιων και διαρκών αναγκών, να μην επαναληφθούν.

Ωστόσο η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της στη «διαφαινόμενη πρόθεση» , όπως αναφέρει σ’ ανακοίνωσή της, του υπουργείου Εργασίας να μην συμπεριληφθούν τελικά όλοι οι Δήμοι της χώρας στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, το οποίο απευθύνεται σε μακροχρόνια ανέργους.

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, σε πρόσφατη σύσκεψη της κ. Αντωνοπούλου με τους δημάρχους των 34 Δήμων που θα ενταχθούν στη δεύτερη φάση του προγράμματος, «δεν δόθηκαν σαφείς απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για το αν το πρόγραμμα θα επεκταθεί στο σύνολο των Δήμων της χώρας, όπως αρχικά είχε προαναγγελθεί. Αντιθέτως υπογραμμίστηκε πως για το 2016 το πρόγραμμα απευθύνεται στους 51 Δήμους που έχουν ήδη ανακοινωθεί, με την επισήμανση πως για το 2017 θα υπάρξει εκ νέου αξιολόγηση».

Από την πλευρά της , η ΚΕΔΕ εμμένει στην πάγια θέση της, το πρόγραμμα « να ανοίξει για όλους τους δήμους και μάλιστα με προτεραιότητα στους νησιωτικούς και ορεινούς δήμους της χώρας, οι οποίοι έχουν αποκλειστεί και από τις δύο φάσεις υλοποίησης».

Στο πρόγραμμα που είναι οκτάμηνης διάρκειας για τους ωφελούμενους εντάχθηκαν σε πρώτη φάση 17 Δήμοι – θύλακες υψηλής ανεργίας( Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αγρίνιου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Άργους-Μυκηνών, Αρταίων, Ασπροπύργου, Θερμαϊκού, Καλαμαριάς, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορδελιού-Εύοσμου, Κορινθίων, Παιονίας, Παύλου Μελά, Περάματος, Σαλαμίνος, Σιντικής, Φυλής).Στη δεύτερη φάση εντάσσονται άλλοι 34 δήμοι ( Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Αλεξανδρείας, Αχαρνών, Βέροιας, Γρεβενών, Δέλτα, Δράμας, Ηλίδας, Θεσσαλονίκης, Ιλίου (Νέων Λιοσίων), Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Κύμης-Αλιβερίου, Λαγκαδά, Λαμιέων, Λαυρεωτικής, Λεβαδέων, Μεγαρέων, Νάουσας, Ναυπακτίας, Νεάπολης-Συκέων, Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη, Ξάνθης, Ορεστιάδας, Πατρέων, Πετρούπολης, Πρέβεζας, Πύργου, Τρικκαίων, Φλώρινας, Χαλκηδόνας).

Αντιδράσεις υπήρξαν και από βουλευτές. «Η νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας αφορά στην ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων στην προσπάθειά τους να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας και όχι στην εξυπηρέτηση των αναγκών των δήμων σε προσωπικό», διευκρίνισε στη συνέχεια το γραφείο της κ. Αντωνοπούλου, με αφορμή τις αντιδράσεις.

Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων, «οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δήμων δεν μπορούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους που προορίζονται αποκλειστικά για την υποστήριξη των ανέργων».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ