2016-04-11 08:54:36
Φωτογραφία για Λουράντος σε Ξανθό: Χωρίς εκτίμηση κόστους η φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων
"Από τις διατάξεις της απόφασης αυτής προκαλείται δαπάνη, η οποία θα βαρύνει τον ΕΟΠΥΥ το ύψος της οποίας δεν μπορεί να υπολογισθεί, καθότι εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα”, αναφέρεται στην πρόσφατα εκδοθείσα ΚΥΑ για τους ανασφάλιστους!

IATRONET.GR

Πέρα από κάθε λογική είναι ο “προγραμματισμός” που έχει κάνει η κυβέρνηση στο θέμα της δωρεάν περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών.

Χωρίς να γνωρίζει πόσο θα κοστίσει η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, αναθέτει στον ΕΟΠΥΥ να καλύψει το κόστος, το οποίο δεν φροντίζει να καλύψει με κάποιον τρόπο.

Αυτό επισημαίνει με επιστολή που έστειλε την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος (φωτό δεξιά), στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό (φωτό αριστερά).

Ο κ. Λουράντος υπογραμμίζει ότι η πρόσφατα εκδοθείσα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών προκαλεί έκπληξη και προβληματισμό.


Στο σχετικό κείμενο – σημειώνει – αναφέρεται ότι “...από τις διατάξεις της απόφασης αυτής προκαλείται δαπάνη, η οποία θα βαρύνει τον ΕΟΠΥΥ το ύψος της οποίας δεν μπορεί να υπολογισθεί, καθότι εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα”!

Ο συντάκτης της απόφασης σπεύδει να καθησυχάσει, αναφέροντας ότι “...η έγκαιρη παροχή ιατρικής φροντίδας σε όλους τους πολίτες, θα έχει ως αποτέλεσμα εκτός από το άμεσο κοινωνικό όφελος και μακροπρόθεσμο οικονομικό όφελος...”.

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, ομολογείται επί της ουσίας ότι ουδεμία πρόβλεψη, εκτίμηση, μελέτη ή προϋπολογισμός έχει γίνει από τα εμπλεκόμενα υπουργεία αναφορικά με το κόστος υλοποίησης όσων προβλέπονται στην εν λόγω απόφαση:

“Αντ’ αυτών, γίνεται ανερυθρίαστα αποδεκτό ότι δεν δύνανται τα εμπλεκόμενα υπουργεία να προϋπολογίσουν την προκληθείσα από την εφαρμογή της ΚΥΑ δαπάνη” Κονδύλι

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ θέτει ευλόγως το ερώτημα, αν έχει προβλεφθεί σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, αν όχι πότε θα προβλεφθεί, ποιο θα είναι το ύψος του και ποιος θα αναλάβει εν τέλει το κόστος:

“Καθίσταται, φρονούμε, αντιληπτό ότι η άσκηση κοινωνικής πολιτικής διά 'της έγκαιρης παροχής ιατρικής φροντίδας σε όλους τους πολίτες' δέον είναι να συνοδεύεται από ρεαλιστικά και απολύτως συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία, ούτως ώστε η κοινωνική πολιτική να είναι ουσιαστική και όχι για το θεαθήναι και εις βάρος όλων εν τέλει των πολιτών” Ο κ. Λουράντος υπογραμμίζει πως ο ΠΦΣ έχει σταθεί δίπλα σε όλους εκείνους που έχουν ανάγκη. Οφείλει, όμως, να τονίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι θα σταθεί απέναντι σε εκείνους που θα υποβαθμίσουν την ποιότητα των παρεχόμενων φαρμακευτικών και ιατρικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.
ΔΗΜ.Κ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ