2016-04-13 00:13:08
Φωτογραφία για Νέα εμπόδια πρόσβασης στο φάρμακο για τους ρευματοπαθείς
Ιοκάστη Αλειφεροπούλου 

- Virus.com.gr

Σε νέα ταλαιπωρία μπαίνουν εκατοντάδες ασθενείς με ρευματολογικά/δερματολογικά νοσήματα για την προμήθεια των φαρμάκων τους, ελλείψει… φαρμακοποιών.

Πρόχειρη ανακοίνωση που τοιχοκολλήθηκε τη Δευτέρα στη Μονάδα Υγείας της οδού Αλεξάνδρας, ενημερώνει τους εν λόγω ασθενείς ότι από τις 4 Μαΐου σταματάει η χορήγηση των υποδόριων βιολογικών παραγόντων HUMIRA, ENBREL, STELARA από αυτό το φαρμακείο και πως θα εξυπηρετούνται εφεξής από τον ΕΟΠΥΥ Αθήνας/Νέας Ιωνίας/Πειραιά. Τα προαναφερόμενα φάρμακα είναι ευρέως χρήσης και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία σοβαρών αυτοάνοσων νοσημάτων όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωριασική Αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα, ψωρίαση και άλλων.

Για το θέμα έκανε παρέμβαση αμέσως μόλις το πληροφορήθηκε, η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, καθώς δεν είχε υπάρξει σχετική προειδοποίηση από τη Διεύθυνση ή τους γιατρούς και οι ασθενείς θορυβήθηκαν. Η Αθανασία Παππά, Πρόεδρος ΕΛΕΑΝΑ, αναφέρει σχετικά στο Virus: «Ρώτησα τους υπαλλήλους στον ΕΟΠΥΥ της Αλεξάνδρας για ποιο λόγο γίνεται αυτό και μου είπαν ότι ο βασικός λόγος είναι η έλλειψη προσωπικού. Την έλλειψη προσωπικού όμως δεν μπορεί να την πληρώσουν οι νοσούντες».


Το φαρμακείο της Μονάδας Υγείας στην Αλεξάνδρας εξυπηρετεί σήμερα το μεγαλύτερο όγκο των ασθενών από τα Βόρεια Προάστια, καθώς και τους ρευματοπαθείς που παρακολουθούνται στο «Λαϊκό», τον «Ευαγγελισμό», το «Συγγρός» και άλλα ρευματολογικά/δερματολογικά κέντρα που εδρεύουν στην ευρύτερη περιοχή.

«Στην Ομόνοια η ουρά είναι ήδη μεγάλη. Αν και οι νοσούντες της Αλεξάνδρας πάνε εκεί ή στον Πειραιά η αναμονή θα αυξηθεί δραματικά» τονίζει η κ. Παππά, επισημαίνοντας πως οι ρευματοπαθείς συχνά είναι άτομα με κινητικά προβλήματα που δεν μπορούν να είναι όρθια για πολύ ώρα. «Θα πρέπει να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία από τα οποία θα γίνεται η διακίνηση του φαρμάκου και όχι να συρρικνώνονται» καταλήγει.

Για το θέμα η ΕΛΕΑΝΑ απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας (επισυνάπτεται) στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ με κοινοποίηση στον Υπουργό Υγείας και την Προϊσταμένη Τμήματος Σχεδιασμού & Παρακολούθησης Χορήγησης Φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ, ζητώντας να ανακληθεί η εν λόγω απόφαση καθώς δημιουργεί εμπόδιο στην πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους αλλά και σημαντικό ζήτημα ανισότητας.

ΠΑΥΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ 11 4 16
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ