2016-04-15 09:38:07
Φωτογραφία για Τόσκας: Δεν χρησιμοποιήθηκε κανενός είδους βία κατά τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία
«Μακριά από μας οι αντιλήψεις να θεωρούμε τον πρόσφυγα πρόβλημα... Νομίζω ότι το έχουμε δείξει αυτό το πράγμα», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξή του στην "Εφημερίδα των Συντακτών", σημειώνοντας ότι πρόβλημα δημιουργείται με την ανεξέλεγκτη ροή, με τη μεγάλη παραμονή. Αναφέρθηκε δε στην ανθρωπιά που έχουν επιδείξει οι Έλληνες, «που δεν την έχουμε δει στις χώρες της Ευρώπης», φέροντας ως παράδειγμα ένα περιστατικό που έμαθε τυχαία, ότι τα Χριστούγεννα οι αστυνομικοί στη Μόρια έπαιρναν και μοίραζαν παιχνίδια στα παιδιά.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες της Ύπατης Αρμοστείας ότι δεκατρείς πρόσφυγες και μετανάστες που επαναπροωθήθηκαν από τη Χίο στην Τουρκία δεν κατάφεραν να καταγραφεί η επιθυμία τους για άσυλο, εκτιμά ότι έγιναν λόγω κακής πληροφόρησης. «Δεν μπορούσε να είναι αληθές κάτι τέτοιο, για τον απλούστατο λόγο ότι μπροστά στις κάμερες μεταφέρθηκαν από τα hot spots με τη συνοδεία Ελλήνων αστυνομικών, αλλά και πολλών αξιωματικών της FRONTEX. Σε όλη τη διαδρομή από τα hotspots μπροστά στις κάμερες και παρουσία τόσων ξένων παρατηρητών, εάν κάποιος φώναζε "άσυλο" θα τον γυρνούσαμε αμέσως πίσω», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Πιστεύω ότι έγινε λάθος από κακή πληροφόρηση».


Στην παρατήρηση ότι υπάρχουν βίντεο που δείχνουν αντιδράσεις από τους μεταφερόμενους και βία από τους αστυνομικούς, ενώ οργανώσεις αμφισβητούν ότι ήταν πλήρως ενημερωμένοι για τα δικαιώματά τους, απαντά: «Περίπου το 90% έχει ζητήσει άσυλο. Δεν μπορεί να μην ενημερώθηκε μόνο το 10%. Βέβαια η μεταφορά τους δεν είναι σε εθελοντική βάση, παρ’ όλα αυτά δεν χρησιμοποιήθηκε κανενός είδους βία».

Ο κ. Τόσκας ανέφερε, επίσης, πως υπάρχουν τάσεις αποσυμπίεσης στην Ειδομένη και τον Πειραιά, καθώς «οι άνθρωποι εκεί αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι στους καταυλισμούς θα έχουν καλύτερες συνθήκες», ενώ αναφερόμενος στη κατάσταση που επικρατεί στους δύο αυτούς χώρους έκανε λόγο για «ρεσιτάλ φημολογίας που δεν επιβεβαιώνεται», αποδίδοντάς το «πιθανότατα, με τις εμπορικές επιδιώξεις των καναλιών και με τις αντιπολιτευτικές επιδιώξεις».

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι για τα πρόσφατα επεισόδια στην Ειδομένη ευθύνεται το γεγονός ότι εκεί δεν υπήρχε το κράτος, τόνισε: «Αν εννοούν ότι έπρεπε κι εμείς να ρίξουμε δακρυγόνα στους πρόσφυγες, τότε θα τους πούμε ότι δεν είναι η πρακτική μας αυτή, ούτε η βούλησή μας. Αν θέλουν να βουλιάζουμε τις βάρκες στα νησιά και να πυροβολούμε τους πρόσφυγες στην Ειδομένη, δεν είναι αυτή η φιλοσοφία μας. Κι εγώ ως πρώην στρατιωτικός τις ξέρω τις στρατιωτικές λύσεις. Αλλά αυτές είναι για τον πόλεμο, δεν είναι για τους πρόσφυγες».

Σε άλλο, σημείο της συνέντευξής του, ο αναπληρωτής υπουργός σημειώνει ότι αυτές τις μέρες αυξήθηκαν οι έλεγχοι στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, «ώστε να αποτρέπονται να έρχονται άνθρωποι που διαμένουν το βράδυ σε πολυτελή ξενοδοχεία στη γειτονική χώρα και την ημέρα έρχονται εδώ και προτρέπουν τους πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα ή να κάνουν άλλες παράνομες δραστηριότητες». «Με το να προτρέπεις να παραβιαστούν τα σύνορα της γειτονικής χώρας, δημιουργείς προβλήματα στις διεθνείς σχέσεις. Αυτό είναι ανήθικο. Το να ασκείς πίεση στους πρόσφυγες να ζητήσουν άσυλο, συνιστά παραβίαση της ελευθερίας τους», τονίζει.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις ΜΚΟ, σημειώνει ότι η κριτική που ασκείται από την κυβέρνηση «απευθύνεται στις ΜΚΟ που έχουν εμπορικές επιδιώξεις, και όχι στις σοβαρές οργανώσεις όπου συμμετέχουν άτομα με ανθρωπιστικές επιδιώξεις και βοηθούν τον κόσμο. Αυτές τις χρειαζόμαστε, όπως και τους διεθνείς οργανισμούς που προσφέρουν». Προσθέτει, επίσης, ότι οι νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου έχουν ετοιμάσει ένα προσχέδιο για την καταγραφή, την πιστοποίηση, τον έλεγχο των ΜΚΟ στα θέματα ασφάλειας και τάξης, ενώ σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ετοιμάζεται τροπολογία, «ώστε να φτιαχτεί το κατάλληλο περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα εργάζονται εκεί όπου τους έχουμε ανάγκη».

Σχετικά με τις άτυπες, βίαιες, επαναπροωθήσεις στον Έβρο, δηλώνει όταν τελειώσει η ΕΔΕ «θα δούμε τι γίνεται και αν υπάρχουν ευθύνες, θα το εξετάσουμε», επισημαίνοντας ότι «δεν έχουμε αυτή τη στιγμή πρόβλημα εισροών προσφύγων στον Έβρο, το πρόβλημα είναι στα νησιά».

Στις κατηγορίες ότι την προηγούμενη Παρασκευή στο λιμάνι του Πειραιά, όπου υπήρχαν συγκεντρώσεις της Χρυσής Αυγής και αντιφασιστών, η αστυνομία εμφανίστηκε στο πλευρό χρυσαυγιτών τονίζει «εμείς με κανέναν τρόπο δεν θα θέλαμε να χυθεί αίμα και αυτό προσπάθησε να κάνει η αστυνομία. Είναι ξεκάθαρο ότι η αστυνομία ήταν ανάμεσα, ουδέτερη όπως πρέπει να είναι και να διασφαλίζει την τάξη», σημειώνοντας πως αν υπήρξαν κάποιοι χρυσαυγίτες δίπλα στην αστυνομία ή αν σημειώθηκαν περιστατικά όπως αυτό του χρυσαυγίτη με τη σιδερόβεργα, που ξεπετάχτηκε από την αστυνομία και δεν πρόφτασαν να τον πιάσουν, αυτά τα ψάχνουμε». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ