2016-04-16 16:18:10
Φωτογραφία για Ένας στους 4 Έλληνες δεν εμπιστεύεται τα γενόσημα
Health view.gr

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι Έλληνες απέναντι στη χρήση γενόσημων φαρμάκων. Ενδεικτικό είναι ότι μόλις ένας στους πέντε Έλληνες δηλώνει υψηλή ή σχετικά υψηλή εμπιστοσύνη για τα γενόσημα, ενώ αντίστοιχα ένας στους τέσσερις δεν τα εμπιστεύεται καθόλου. 

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από μελέτη που διενήργησε το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, με συντονιστή τον διευθυντή του Ινστιτούτου, καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Τούντα. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης: 

το 2013 το 63,3% των συμμετεχόντων δήλωνε ότι δεν είχε καμία γνώση για τα γενόσημα, ποσοστό που το 2015 μειώθηκε στο 28%. 

Ωστόσο, χαμηλή παρέμεινε η συνολική εμπιστοσύνη. Μόνο το 6,9% των συμμετεχόντων στην έρευνα του 2015 έδειξαν υψηλή εμπιστοσύνη στα γενόσημα, ενώ μέτρια προς υψηλή και απλώς μέτρια προς χαμηλή εμπιστοσύνη δήλωσαν το 15,5% και το 22,9% αντίστοιχα. Το 26,2% των συμμετεχόντων δεν είχε καμία εμπιστοσύνη στα γενόσημα φάρμακα. 


Περισσότερο από το 80% των συμμετεχόντων δεν ζητάει από τον γιατρό του να συνταγογραφήσει γενόσημα φάρμακα, κυρίως λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στα συγκεκριμένα σκευάσματα (44%), και αντίστροφα λόγω απόλυτης εμπιστοσύνης στον γιατρό και κατ’ επέκταση σε όποια θεραπεία αυτός προτείνει. 

Το 68% ποτέ δεν αγοράζει φάρμακο άλλο από αυτό που ορίζει ο γιατρός, ενώ για τους υπολοίπους τα κίνητρα για τη λήψη άλλου φαρμάκου είναι η διαφορά στην τιμή (31%) και η υπόδειξη από τον φαρμακοποιό (30%).
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ