2016-04-16 19:24:44
Φωτογραφία για Επίσκεψη ΑΝΥΕΘΑ Δημ. Βίτσα σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, στο πλαίσιο επαφών του με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, για να εξεταστούν οι δυνατότητες και οι τρόποι συμβολής τους στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος, καθώς και για να δει από κοντά τη λειτουργία των Κέντρων Φιλοξενίας, επισκέφθηκε σήμερα Σάββατο 16 Απριλίου 2016 τον Δήμο Στυλίδας και είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Απόστολο Γκλέτσο. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Κέντρο Φιλοξενίας στο Κουτσόχερο της Λάρισας. Αύριο Κυριακή 17 Απριλίου 2016 θα επισκεφθεί Κέντρα Φιλοξενίας στην Ήπειρο.

Ο ΑΝΥΕΘΑ στη Στυλίδα, μετά τη συνάντηση με τον Δήμαρχο, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Ήρθαμε εδώ με στόχο να δούμε τις δυνατότητες που έχει ο Δήμος Στυλίδας να βοηθήσει στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Είναι κοινές οι αντιλήψεις μας και οι απόψεις μας ότι καθένας πρέπει να βοηθήσει κατά το μέτρο που μπορεί αλλά και ότι το βάρος στην περιοχή να μην είναι δυσβάστακτο, ενώ από την άλλη οι πρόσφυγες να βρουν ένα χώρο θαλπωρής και αξιοπρεπούς διαβίωσης
. Συμφωνήσαμε ότι αυτή η προσπάθεια θα γίνει και στη Στυλίδα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην επηρεάζει την τουριστική οικονομία της περιχοχής αλλά και τη συνολική κοινωνική δραστηριότητα. Το να έρθουν κάποιες οικογένειες προσφύγων στη Στυλίδα μπορεί να αποτελέσει και ένα δυναμικό στοιχείο και για την ίδα την περιοχή. Είπαμε ότι μέσα στη βδομάδα θα ξαναδούμε όλα αυτά τα ζητήματα και θα βρεθούνε τελικές λύσεις, γιατί έχει σημασία, όχι απλά να παίρνουμε μέτρα αλλά να υπάρχει και η συναίνεση της Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας.

Ο ΑΝΥΕΘΑ στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κέντρο Φιλοξενίας στο Κουτσόχερο Λάρισας, όπου συνοδευόταν από τον Διοικητή της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη και τον Αρχηγό του ΑΤΑ αντιπτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, περιηγήθηκε στους χώρους του Κέντρου και συζήτηση με πρόσφυγες. Επίσης είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Λάρισας Απόστολο Καλογιάννη. Εντός του Κέντρου Φιλοξενίας πραγματοποιήθηκε υπό τον ΑΝΥΕΘΑ διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή των στρατιωτιών αρχών, του Δημάρχου Λάρισας, εκπροσώπων της Περιφέρειας και των Αστυνομικών Αρχών, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα και δόθηκαν κατευθύνσεις.

Σε δηλώσεις που έκανε στο Κουτσόχερο ο ΑΝΥΕΘΑ, μεταξύ άλλων τόνισε:

Στόχος μας είναι να δούμε τα προβλήματα από πρώτο χέρι. Να δούμε πως να τα διορθώσουμε σε ένα ευρύτερο σχέδιο, φιλοξενίας και μετεγκατάστασης, ώσπου να σταθεροποιηθούν τα πράγματα, να αδειάσει η Ειδομένη και ο Πειραιάς και να δούμε τη δεύτερη φάση, που θα είναι πιο καλές οι εγκατατστάσεις πιο μόνιμες. Αυτά θέλουμε να συζητήσουμε με τους ανθρώπους που διαχειρίζονται αυτό το θέμα. 

Ο πρόσφυγας είναι δεσμευμένος και από την ελπίδα του και από τους νόμους της χώρας υποδοχής. Δεν κάνουμε σε ξένη χώρα ό,τι θέλουμε. 

Εμείς προσφέρουμε στέγαση, σίτιση, ιατροφαρμακευτική φροντίδα και βέβαια τις διαδικασίες σε αυτούς που ζητάνε άσυλο και τις διαδικασίες της μετεγκατάστασης σε αυτούς που είναι προς μετεγκατάσταση. 

Με την πρόσφατη συμφωνία, ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, η οποία άλλαξε προς το καλύτερο την κατάσταση, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Υπήρξε η περίοδος, του Μαρτίου, από τη στιγμή που έκλεισαν τα σύνορα, όπου στην Ελλάδα παρέμειναν 50 χιλιάδες άνθρωποι. Αυτούς τους ανθρώπους στη βάση των ουμανιστικών αξιών και της συνθήκης της Γενεύης προσπαθούμε να τους φιλοξενήσουμε. 

Σε αυτό το χρονικό διάστημα ορισμένα πράγματα έγιναν. Σήμερα βλέπουμε ελλείψεις, γιατί έχουμε και κέντρα φιλοξενίας διαφόρων επιπέδων, δηλαδή κάποια που είναι πάρα πολύ καλά και κάποια λιγότερο καλά. Εμείς αυτή την περίδοο προσπαθούμε τα λιγότερο καλά να τα αναβαθμίσουμε και συγχρόνως να συγκροτούμε κέντρα φιλοξενίας που θα μπορούσε να τα χαρακτηρίσει κανείς πιο μόνιμες δομές. Από την πλευρά τους οι πρόσφυγες έχουν και όλες τις δυνατότητές να αξιοποιήσουν τα δικαιώματά τους, δηλαδή αυτοί που είναι να φύγουν σε άλλες χώρες να μπορέσουν να το κάνουν, ενώ κάποιοι θα μείνουν και στην Ελλάδα ώσπου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Σήμερα υπάρχει αυτή η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και λειτουργούμε με τους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα και ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα αλλάξει. Με δεδομένο αυτό θα μπορούσε να υπάρξει μια διαδικασία δημιουργίας πιο μόνιμων δομών και για το θέμα αυτό θα ήθελα να ζητήσω και τη βοήθεια των δημάρχων, ώστε σε αυτή την κατεύθυνση να υπάρχει η αποφόρτιση των μεγάλων δομών όπως είναι κι εδώ στο Κουτσόχερο.

Οταν είσαι πρόσφυγας το πρώτο που κοιτάς είναι τη δική σου επλίδα και μερικές φορές ξεπερνάς κάποιες γραμμές. Το θέμα δεν είναι να πάμε με καταστολή να το λύσουμε αλλά να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι εδώ που φιλοξενούνται είναι ένα βήμα και από εκεί και πέρα υπάρχουν τρόποι και μορφές με τους οποίους μπορούν να διεκδικήοσυν τα δικαιώματά τους. 

Η σημερινή επίεσκεκψη του Πάπα και του Πατριάρχη στη Λέσβο ανέβασε πολύ σε διεθνές επίπεδο το προσφυγικό. Εμείς δεν θέλουμε η Ελλάδα να γίνει αποθήκη ψυχών. Ταυτόχρονα κάνοντας το καλύτερο δυνατό απαιτούμε και έναν αλληλοσεβασμό και της χώρας που φιλοξενεί και των φιλοξενούμενων.

Πρέπει το βάρος του προσφυγικού ρεύματος να το μοιραστεί η Ευρώπη. Θα ήταν λάθος να δώσουμε ελπίδες σε αυτούς τους ανθρώπους ότι σε ένα -δύο μήνες θα ανοίξουν τα σύνορα. Θα τους δημιουργούσαμε πρόβλημα. Ο σίγουρος δρόμους είναι οι δυνατότητες παροχής ασύλου στην Ελλάδα και οι δυνατότητες μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Προηγείται αυτής της μετεγκατάστασης η μετεγκατάσταση από την Τουρκία στην Ευρώπη που θα δώσει ένα σήμα ότι είναι καλύτερο να προσπαθήσεις αυτό, άρα δεν θα υπάρχουν ή θα είναι μειωμένες οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα.
 
kranos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ