2016-04-17 20:04:08
Φωτογραφία για Ατιμώρητα τα δισεκατομμύρια του Μιλόσεβιτς!
Η υπόθεση των Panama Papers, η μεγαλύτερη αποκάλυψη εγγράφων στην ιστορία, δεν έγιναν πρωτοσέλιδα στην Κύπρο και εξάλλου ήταν κάτι λογικό. Η αποκάλυψη εγγράφων αφορούσε ένα και μόνο δικηγορικό γραφείο την MossackFonseca, το οποίο εξειδικευόταν στις off shore εταιρείες ανά τον πλανήτη και είχε πελάτες τους πιο ισχυρούς ανθρώπους των χωρών σε όλες τις ηπείρους, από βασιλικές οικογένειες, επιχειρηματίες, εφοπλιστές, δικτάτορες μέχρι ποδοσφαιριστές και προπονητές.

Στα 11,5 εκατομμύρια έγγραφα που διέρρευσαν απαριθμούνται 214.000 off shore εταιρείες και φυσικά η Κύπρος κάνει την εμφάνισή της συχνά-πυκνά, αν και δεν έχει τον πρώτο λόγο, αφού πρωταγωνιστούν οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, ο Παναμάς, οι Μπαχάμες, οι Σεϋχέλλες και άλλες παρόμοιες χώρες.

Φυσικά, ουδείς υποστηρίζει ότι η κατοχή και η λειτουργία off shore εταιρείας είναι κάτι το παράνομο, αλλά σίγουρα βοηθά αρκετούς να αποφεύγουν «ενοχλητικές» φορολογίες, καθώς επίσης και «ενοχλητικά» εμπάργκο ή... capital controls.


Το ελλαδικό σάιτ, euro2day.gr, έγκυρο σάιτ που ασχολείται με επιχειρηματικές και οικονομικές ειδήσεις, με αφορμή τα PanamaPapers θυμήθηκε την πρώτη ίσως παγκόσμια ιστορία που ενέπλεξε την Κύπρο στον κυκεώνα των offshore, με πρωταγωνιστή τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, το δικηγορικό γραφείο του Τάσου Παπαδόπουλου και φυσικά το σκληρό δημοσίευμα των FinancialTimes.

Στο ρεπορτάζ γινονται πολύ σκληρές αναφορές στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και κυρίως στο γεγονός ότι ουδείς Κύπριος τραπεζίτης βρέθηκε ποτέ να κατηγορείται για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»:

«Όλοι θυμόμαστε την εταιρεία Torcaso του Άκη Τσοχατζόπουλου, η οποία έγινε «διάσημη» μέσα από διάφορες δικογραφίες, ως ιδιοκτήτρια ακινήτων και διακινήτρια μαύρου χρήματος από τους λογαριασμούς που διέθετε στην Τράπεζα Κύπρου, στη Μεγαλόνησο.

Στην Κύπρο, όμως, δεν έγινε ποτέ έρευνα για να διαπιστωθεί αν τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη γνώριζαν ποιος είναι ο πελάτης τους, από ποια νόμιμη αιτία εισέπραττε ποσά στους λογαριασμούς του και εν συνεχεία τα ποσά αυτά πού διοχετεύονταν. Αβλεψία;

Στην υπόθεση του κ. Ματαντού, προκειμένου να τον αντιμετωπίσει με επιείκεια η Ελληνική Δικαιοσύνη, ο ίδιος αποκάλυψε ότι οι Γερμανοί απέστειλαν μέσω της Deutsche Bank σε λογαριασμό που τηρούσε η εταιρεία του Zelal Ltd στην Τράπεζα Κύπρου, στην Κύπρο, το ποσό των 5,340 εκατ. ευρώ. Και εκεί δεν έγινε καμία έρευνα.

Αβλεψία;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ο κ. Σ. Εμμανουήλ μετέφερε αυθημερόν στον λογαριασμό του ένα σημαντικό ποσό δεσμεύοντας τον λογαριασμό της Elveko Ltd του Κύπριου δικηγόρου κ. Πολάκη Σαρρή και λέει ότι εξ αυτού του ποσού, που ανήρχετο σε 16,276 εκατ. ευρώ, ο κ. Πολάκης Σαρρής παρακράτησε τη νόμιμη αμοιβή του και τα έξοδά του ανερχόμενα εν συνόλω σε ποσό 2,276 εκατ. ευρώ! Τι αλήθεια έγινε σε αυτή την περίπτωση; Έγινε κάποια έρευνα και κρίθηκε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι και τα τραπεζικά στελέχη που συμμετείχαν σε αυτές τις μεταφορές χρημάτων ήταν αθώα;

Ή πάλι είχαμε… αβλεψία;

Σύμφωνα με τη δικογραφία του κ. Ντίνου Μιχαηλίδη, ο ίδιος εισέπραξε 10 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό του στην Κύπρο και από αυτά έφυγαν σε βαλίτσες, τέσσερις φορές, μεγάλα χρηματικά ποσά με τελικό αποδέκτη, όπως τουλάχιστον καταθέτει ο κ. Ζήγρας, τον Τσοχατζόπουλο.

Ο κ. Μιχαηλίδης σε ποια τράπεζα είχε λογαριασμό; Ποιος τραπεζικός υπάλληλος έκρινε ως νόμιμη την αιτία εισόδου των χρημάτων; Ποιος τραπεζικός υπάλληλος έδωσε τη συγκατάθεσή του για να αναληφθούν σε μετρητά τεράστια χρηματικά ποσά (που κατέληξαν στις βαλίτσες) και για ποια νόμιμη αιτία; Και εδώ η υπόθεση έχει εξεταστεί και έχουν κριθεί όλοι αθώοι;

Έβλεπε τις σακούλες να… περνούν!

Και βέβαια δεν έχει ξεχαστεί η περιβόητη υπόθεση Μιλόσεβιτς, όταν έφταναν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας από τη Σερβία σακούλες με μετρητά, τα οποία τελικώς κατέληγαν σε λογαριασμούς διαφόρων εταιρειών στη Λαϊκή Τράπεζα, την περίοδο προτού οι Έλληνες εξαγοράσουν το ποσοστό της HSBC.

Μάλιστα, ο τότε επόπτης της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου κ. Φιλίππου είχε δηλώσει περήφανα στη δημοσιογράφο Kerin Hope στους Financial Times ότι με αυτό τον τρόπο παρασχέθηκε βοήθεια στον σερβικό λαό! Ποτέ δεν έγινε στην Κύπρο έρευνα σε ποιον ανήκαν τα χρήματα και πού κατέληξαν. Μετά δε την απομάκρυνση της ελληνικής διοίκησης της Λαϊκής το 2011, στην κρατική διοίκηση της τράπεζας διορίστηκε πρόεδρος ο κ. Φιλίππου! Ναι, ο ίδιος κ. Φιλίππου που έβλεπε απαθής τις... σακούλες να περνούν».

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η υπόθεση των PanamaPapersκαι η όποια εμπλοκή της Κύπρου δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξανά με κάποιες παραινέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, ούτε φυσικά μπορούν να αρκεστούν οι υπεύθυνοι στην Κεντρική Τράπεζα, η οποία το μόνο που έχει καταφέρει υπό της διοίκηση της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, είναι να δημιουργήσει νέους «πονοκεφάλους» στον Κύπριο φορολογούμενο.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ