2016-04-19 11:15:57
Φωτογραφία για Δημόσια υγεία τριτοκοσμικής χώρας!
Χαρακτηριστικά τριτοκοσμικής χώρας και όχι ευρωπαϊκής παρουσιάζει η Ελλάδα ως προς τη χρηματοδότηση για την Υγεία, αφού κατέχει τη δεύτερη θέση, μετά τη Χιλή, στη λίστα με τα φτωχά κράτη, όπου οι πολίτες τους βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τις δαπάνες για την υγεία τους.

Σημειώνεται ότι η Χιλή βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 33% (οι ασθενείς καλύπτουν το 1/3 του κόστους), όπως αναφέρεται σε έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Lancet», με τίτλο «Εθνική δαπάνη Υγείας σε 184 χώρες μεταξύ 2013 και 2040».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι Ελληνες δαπανούν τεράστια ποσά (31% της συνολικής δαπάνης) για την υγεία τους, στα οποία περιλαμβάνονται ακόμα και οι άτυπες πληρωμές, όπως δηλαδή το «φακελάκι».

Οι Ευρωπαίοι

Ενδεικτικό είναι ότι το μέσο ποσοστό ιδιωτικών δαπανών στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι μόλις 19%, με το κράτος και τους ασφαλιστικούς φορείς να καλύπτουν το 73% του συνόλου της δαπάνης. Στη χώρα μας η συμμετοχή του ελληνικού κράτους στη συνολική δαπάνη υγείας είναι 25%, με το μεγαλύτερο ποσό να καταβάλλεται από τα ασφαλιστικά ταμεία (40%).


Τα αντίστοιχα ποσοστά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι εντυπωσιακά χαμηλότερα, με τους πολίτες να πληρώνουν ελάχιστα για την περίθαλψή τους. Ενδεικτικά, οι Γάλλοι πληρώνουν από την τσέπη τους μόλις το 7% του συνολικού ποσού που δαπανάται στην Υγεία, οι Γερμανοί 13%, ενώ ακόμη και οι Τούρκοι πληρώνουν 17%.

Υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, αλλά σημαντικά χαμηλότερο από την Ελλάδα, είναι το ποσοστό ιδιωτικών δαπανών και στις αποκαλούμενες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Στην Πορτογαλία οι πολίτες καλύπτουν το 27% των συνολικών δαπανών, στην Ισπανία το 24% και στην Ιταλία το 22%. Οι ειδικοί συμπεραίνουν ότι έως το 2014 το 51,4% των δαπανών Υγείας στη νότια Ασία θα καλύπτεται από τους ίδιους τους πολίτες, στη δυτική Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό θα είναι 11,4%, στη Λατινική Αμερική 28,6% και στην Υποσαχάρια Αφρική 31,3%.

Ρεπορτάζ

Ρίτα Μελά

Πηγή. http://www.dimokratianews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ