2016-04-19 18:37:09
Φωτογραφία για Ξεκινούν παρεμβάσεις για να σώσουν το Μνημείο και να διαφυλάξουν τη μνημη των πεσόντων στη Μάχη της Κρήτης
Το ρεπορτάζ του CretePlus.gr για το Μνημείο της Μάχης της Κρήτης ταρακούνησε τη Δημοτικη Αρχή που φαίνεται πως προχωρά σε άμεσες και καίριες παρεμβάσεις για την ουσιαστική προστασία του και τη διαφύλαξη των οστών των πεσόντων στη διάρκεια του πολέμου που φυλασσονται εκεί.

Οστά νεκρών που είχαν πεθάνει κατά 99% από τη Μάχη της Κρήτης. Και λέμε 99%,  γιατί υπάρχουν και κάποια άλλα οστά από εκτελεσθέντες μεταγενέστερων ετών. Η συντριπτική πλειοψηφία των οστών όμως είναι από τη Μάχη της Κρήτης. Πεσόντων Κρητικών και Θρακιωτών που αγωνίστηκαν εδώ, έχοντας έρθει στο Ηράκλειο για να πολεμήσουν ως στρατευμένοι κληρωτοί.

Όπως έγραψε χθες το CretePlus.gr (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) από τότε το μνημείο αυτό δεν έχει τύχει της προσοχής που απαιτείται παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί κατά καιρούς.

«Αυτή είναι η εικόνα όλων των μνημείων στον τόπο μας που παρουσιάζουν εγκατάλειψη, διότι δεν έχουμε Παιδεία προστασίας μνημείων
. Αυτό είναι ένα μνημείο που κατασκευάστηκε επί δικατορίας και στο υπόγειο του βρίσκονται κιβώτια με οστά. Τόσο το υπόγειο, όσο και οι επιφάνειες του εδώ και 20-30 χρόνια βανδαλίζονται συνεχώς. Τα καθαρίζουν και τα γυαλίζουν επιφανειακά μια μέρα πριν την επετειακή γιορτή και τις υπόλοιπες μέρες ρημάζουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιστορικός κ. Κωστής Μαμαλάκης, μιλώντας για το θέμα και την κατάντια του μνημείου

Την ίδια ώρα η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, μετά τις δηλωσεις της στο CretePlus.gr (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) χθες μίλησε στην Τηλεόραση Creta, όπου και παραδεχτηκε πως τα μνημεία του Ηρακλείου είναι υπό εγκατάλειψη, αφήνοντας αιχμές για την κατάσταση στην οποία τα παρελαβαν αναλαμβάνοντας τα ηνία του Δήμου:

«Δεν είναι μόνο αυτό το μνημείο, αλλά είναι όλα τα μνημεία της πόλης τα οποία ήταν εγκαταλελειμμένα. Όπως είναι οι αίθουσες του Δήμου, το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης και το αντίστοιχο μουσείο της πόλης. Όλα ηταν υπό εγκατάλειψη, την οποία καλούμαστε εμείς να διαχειριστούμε.  Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκαταστήσουμε τα πράγματα προς το καλύτερο.

Η Δημοτική Αρχή εμπλεκεται σε όλα τα μνημεία που υπαρχουν στην πόλη διότι θέλει να αλλάξει την εικόνα της και να την κάνει πολύ καλύτερη. Το μνημείο Μάχης Κρήτης πράγματι είναι εγκαταλελειμμένο επί σειρά ετών. Εμείς το κλείσαμε με αλυσίδα και έχουμε ξεκινήσει παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των ζημιών. Εχουμε προγραμματίσει μάλιστα μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο τον κ. Αναστασάκη την αποκατάσταση του μνημείου. Ενώ έχουμε συνεννοηθεί και με τον κ. Μαμαλάκη, το γνωστό σε όλους ιστορικό να βοηθήσει τη Δημοτική Αρχή στο έργο μας», είπε η κ. Πλεύρη μεταξύ άλλων.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ