2012-05-14 07:45:31
Φωτογραφία για Πιθανό αλλά απευκταίο το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ
Την ώρα που ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αρνείται να συζητήσει το ενδεχόμενο εξόδου μιας χώρας από την Ευρωζώνη, άλλα μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ θεωρούν σκόπιμο να τοποθετηθούν, γεγονός που καταδεικνύει πως η σχετική συζήτηση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει ανάψει.

Ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης Λυκ Κοάν δήλωσε στους Financial Times ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι πιθανό, αν και όχι προς το συμφέρον της Ευρώπης.

Αναλυτές σημειώνουν ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη η ΕΚΤ θα υποστεί σημαντικές απώλειες, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο αξιοπιστίας, καθώς έχει επενδύσει 40 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, στο πλαίσιο της διάσωσης της χώρας.

Ο Βέλγος τραπεζίτης εξήγησε: «Το ιδανικό θα ήταν όλα τα μέλη να παραμείνουν στο κλαμπ· αυτό θα ήταν το καλύτερο για όλους, ακόμη και για τους Έλληνες. Αλλά βέβαια, αν ένα μέλος αποφασίσει ότι δεν είναι πια προς το συμφέρον του να παραμείνει μέλος, θα πρέπει να τους αφήσετε να φύγουν - αυτό ορίζει η δημοκρατία».


Ο ίδιος προειδοποίησε ότι εάν οι ελληνικές τράπεζες έχαναν την φερεγγυότητά τους ως αποτέλεσμα της διακοπής της διεθνούς οικονομικής στήριξης, τότε και η ΕΚΤ δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να κόψει την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες.

Το Σάββατο, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν δήλωσε ότι εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις ισχύουσες συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν θα λάβει περαιτέρω χρηματοδότηση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο επικεφαλής της Bundesbank σημείωσε ότι οι συνέπειες μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας θα ήταν σοβαρότερες για την ίδια τη χώρα από ό,τι για την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Την άποψή του σε αυτό συμμερίστηκε και ο Ιρλανδός ομόλογός του Πάτρικ Χόνοαν. Ο επικεφαλής της ιρλανδικής Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε πως μία ελληνική έξοδος ναι μεν θα δημιουργούσε ταραχή στις αγορές, αλλά «θα ήταν διαχειρίσιμη» για την Ευρωζώνη. «Δεν θα ήταν απαραίτητα μοιραία, αλλά ούτε και ελκυστική» τόνισε.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ