2016-04-27 14:52:03
Φωτογραφία για ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΣ ΠΥΡΓΟΥ - ΟΛΥΜΠΙΑΣ:  ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΡΓΟΥ-ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Πύργος 27-04-2016

Α.Π.: 455

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας ενώνοντας την φωνή του με τους υπόλοιπους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, απαιτεί την απόσυρση του απαράδεκτου ασφαλιστικού νομοσχεδίου το οποίο αναμένεται να εξοντώσει οικονομικά, μεταξύ των άλλων επαγγελματικών ομάδων, και τους ιδιώτες ιατρούς ωθώντας τους στο κλείσιμο των ιατρείων και στη μετανάστευση, με συνέπεια αφενός μεν την περαιτέρω αποδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας η οποία, ως γνωστόν, σε μέγιστο βαθμό στηρίζεται και στον ιδιωτικό τομέα, αφετέρου δε την στέρηση από το ασφαλιστικό σύστημα των εισφορών που αυτοί οι νέοι, ως επί το πλείστον, γιατροί θα πλήρωναν αν παρέμεναν στην Ελλάδα, ενώ τώρα θα προστεθούν στις δεκάδες χιλιάδες άλλους ιατρούς και γενικότερα νέους επιστήμονες οι οποίοι με την εργασία τους και τις εισφορές ενισχύουν ήδη, από την αρχή της κρίσης, ξένα ασφαλιστικά συστήματα και ξένα συστήματα υγείας.


Επιπρόσθετα η κυβέρνηση, με την περαιτέρω ενοποίηση των ταμείων και την ουσιαστική κατάργηση του ταμείου των Υγειονομικών (Τ.Σ.Α.Υ.), με ειδική διάταξη που συμπεριλαμβάνεται στο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο, καταργεί αναδρομικά από 1-1-2016 (αρ. 94 παρ. 5 και 99 παρ. 15) έναν ολόκληρο ασφαλιστικό κλάδο, τους μονοσυνταξιούχους, ο οποίος όλα τα προηγούμενα χρόνια βασίστηκε σε εισφορές που καταβάλλονταν οικειοθελώς και επιπλέον των υποχρεωτικών εισφορών με συνέπεια 44 εκατομμύρια ευρώ στην ουσία να υπεξαιρούνται χωρίς να λογοδοτεί ουδείς. Άλλωστε η κατάργηση του Τ.Σ.Α.Υ. αποτελεί γενικότερα ένα μεγάλο σκάνδαλο καθώς πρόκειται για ταμείο υγειές και αυτοχρηματοδοτούμενο στην πράξη, χωρίς να έχει λάβει εδώ και δεκαετίες ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από φόρους υπέρ τρίτων.

Τα παραπάνω δυστυχώς δεν είναι παρά μόνο η μια πλευρά του νομίσματος των καταστροφικών πολιτικών για την υγεία. Η άλλη πλευρά αφορά την δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων των Νοσοκομείων και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από την Τράπεζα της Ελλάδας. Δεδομένης της υποχρηματοδότησης των παραπάνω Δομών Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα ταμειακά τους διαθέσιμα αποτελούσαν ένα υποτυπώδες στήριγμα η απώλεια του οποίου καθιστά δυσχερή ακόμη και την κάλυψη των στοιχειωδέστερων αναγκών υγείας (προμήθεια υγειονομικού υλικού, προϊόντων διατροφής, χειρουργικά υλικά και φάρμακα στο Ε.Σ.Υ. ή αποπληρωμή ιδιωτών παρόχων, εργαστηρίων και κλινικών, αναλώσιμων υλικών ευπαθών ομάδων από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), με συνέπεια να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Τα ανωτέρω έρχονται να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση στη Δημόσια Υγεία όπου η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση του Ε.Σ.Υ., των Κέντρων Υγείας και του Π.Ε.Δ.Υ. απειλούν το όλο σύστημα δημόσιας υγείας με κατάρρευση παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ιατρών του και του υπόλοιπου προσωπικού.

Απαιτούμε την ανάκληση όλων των ανωτέρω δολοφονικών πολιτικών για την υγεία και καλούμε τον ιατρικό κόσμο σε εγρήγορση.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                     Ο Γεν. Γραμματέας

Ευάγγελος Παπαγεωργίου Χρήστος Γιαννικούλης
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ