2016-04-27 18:32:03
Φωτογραφία για ΓΙΟΥΝΚΕΡ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ VD
Όλγα Γεροβασίλη: Το ΔΝΤ προβάλλει 

απαιτήσεις εκτός συμφωνίας

Αντισυνταγματικό και μη λογικό χαρακτήρισε το σχέδιο προληπτικών μέτρων ο πρόεδρος της Κομισιόν σε παρέμβασή του στο Κολλέγιο των Επιτρόπων. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακορείο, η συνεδρίαση του Eurogroup ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη του Πάσχα. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, υπογράμμισε ότι «η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα» και ζήτησε την άμεση σύγκλιση του Eurogroup.

Την αντίδραση της Κομισιόν φαίνεται ότι συναντούν οι πιέσεις του ΔΝΤ για λήψη επιπλέον μέτρων, πέραν της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος. Με σειρά δηλώσεων, τις τελευταίες ώρες, αξιωματούχοι της Ε.Ε. απαντούν στους «σκληρούς» των επικεφαλής των θεσμών που ζητούν τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ από την Ελλάδα, πέραν των 5,4 δισ. ευρώ που έχουν ήδη συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς. Οι ίδιες πηγές θεωρούν γεφυρώσιμες τις διαφορές με το ΔΝΤ.


Βερολίνο: Απαιτούνται περαιτέρω διαπραγματεύσεις

«Είναι προφανές ότι υπάρχει ανάγκη περαιτέρω διαπραγματεύσεων», σχολίασε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στην ακύρωση του αυριανού Eurogroup για την Ελλάδα. «Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε χθες ότι η πρόοδος των συνομιλιών μεταξύ θεσμών και Ελλάδας δεν είναι τέτοια, ώστε να μπορεί να συγκαλέσει Eurogroup» υπενθύμισε και σημείωσε ότι: «Το πόσο αυτό μπορεί να διαρκέσει, ώστε αυτές οι συνομιλίες να ολοκληρωθούν, δεν μπορώ να το πω τώρα». Η διαδικασία προβλέπει ότι οι θεσμοί διεξάγουν τις συνομιλίες και το Eurogroup λαμβάνει τις αποφάσεις, συνέχισε, ενώ όσον αφορά το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής, παρέπεμψε στις σημερινές δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου αναφέρθηκε και στο περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι την περασμένη Παρασκευή υπήρξε πρόοδος στους τέσσερις βασικούς τομείς της αξιολόγησης, ενώ συμφωνήθηκε ότι «είναι αναγκαίο και ένα πακέτο προληπτικών μέτρων, για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν πετύχει κάποιους στόχους του προϋπολογισμού». Η τεχνική εφαρμογή εναπόκειται τώρα στις συνομιλίες θεσμών και Ελλάδας, κατέληξε η εκπρόσωπος του Σόιμπλε.

Πιτέλα: Δεν μπορούμε να ζητάμε 

πρόσθετα μέτρα από την Ελλάδα

Αντίθετος με την υιοθέτηση προληπτικών μέτρων από την κυβέρνηση εμφανίστηκε από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, ο οποίος ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης συνόδου της Ευρωζώνης την επόμενη εβδομάδα, σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στο Eurogroup. «Δεν μπορούμε να ζητάμε από την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι κάποια "γεράκια" θέλουν να σκοτώσουν την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτόν τον εκβιασμό. Η διακύβευση είναι πολύ μεγάλη για την Ευρώπη», σημείωσε.

«Πρέπει όλοι να δουλέψουμε για να αποφευχθεί η κρίση στην Ελλάδα, στην πορεία προς το δημοψήφισμα στην Βρετανία, ειδικά τώρα που εν μέσω εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών, η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλά με το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015», πρόσθεσε.

Κατά τον κ. Πιτέλα, αν το Eurogroup δεν μπορεί να βρει μια λύση, παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τότε η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης την ερχόμενη εβδομάδα. «Θέλουμε μια δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει επίσης και τη συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους», κατέληξε.

Όλγα Γεροβασίλη: Το ΔΝΤ προβάλλει απαιτήσεις εκτός συμφωνίας

Νέα επίθεση στο ΔΝΤ εξαπέλυσε εν τω μεταξύ η κυβέρνηση δια στόματος της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, η οποία του καταλόγισε ότι: «Προβάλλει απαιτήσεις εκτός συμφωνίας που υπονομεύουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν η κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί». Έκανε λόγο για εμμονή του Ταμείου, η οποία επιβεβαιώνεται από την άρνησή του να κάνει αποδεκτή την πρόταση της κυβέρνησης για θεσμοθέτηση μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης. «Αντίθετα η νομοθέτηση υπό αίρεση μέτρων κινείται εκτός των ορίων του συντάγματος και εκτός των ορίων του ευρωπαϊκού νομικού συστήματος» πρόσθεσε.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί με την αποδοχή μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης που θα συνοδεύεται από λύση για απομείωση του ελληνικού χρέους. «Η συμφωνία δεν μπορεί να πάει πέρα από αυτήν την πρόταση. Αυτό είναι το όριο της συμφωνίας», διεμήνυσε. Η κ. Γεροβασίλη εξέφρασε ικανοποίηση για τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να συγκληθεί το Eurogroup τις αμέσως επόμενες ημέρες. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι θα καθοριστεί ημερομηνία για σύγκληση του Eurogroup τις επόμενες μέρες. Χαιρέτισε επίσης και τη δήλωση του επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα, ο οποίος έκανε λόγο για εκβιασμό της Ελλάδας και ζήτησε μια δίκαιη συμφωνία με ελάφρυνση του χρέους. 

Ερωτηθείσα για πόσο διάστημα ακόμη αντέχει η οικονομία, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε: «Δεν υπάρχει θέμα ταμειακών διαθεσίμων, δεν υπάρχει καμία ανασφάλεια επί αυτού». 

Παράλληλα, η κ. Γεροβασίλη έκανε γνωστό ότι θα συνεχιστούν το απόγευμα οι συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς σε επίπεδο τεχνικό κλιμακίων.

Επιπλέον, επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι η στάση της προκαλεί αλγεινή εντύπωση. «Πρέπει να αποφασίσει αν έχουμε πει ναι σε όλα ή αν οδηγούμε τη χώρα στα βράχια, δεν γίνεται να συμβαίνουν και τα δύο» σημείωσε και την κατηγόρησε για μικροπολιτική.

«Η Ν.Δ. συμφωνεί με το ΔΝΤ για τα προληπτικά μέτρα; Αν δεν συμφωνεί, ας μην υπονομεύει την προσπάθεια της κυβέρνησης και να ταχθεί υπέρ μιας εθνικής γραμμής στα θέματα αυτά» πρόσθεσε.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail''
 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ