2016-04-29 11:52:09
Φωτογραφία για Οι φόβοι της κυβέρνησης για τις 9 Μαΐου
Διαψεύδοντας ότι υπάρχει σύγκλιση μεταξύ Αθήνας και δανειστών για τα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε χθες ότι το Eurogroup θα γίνει τελικά τη Δευτέρα 9 Μαΐου και όχι την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος στην Αθήνα και τους δανειστές να συζητήσουν τόσο για το προληπτικό μνημόνιο των 3,6 δισ. ευρώ, όσο και για να προετοιμαστεί η συζήτηση για το χρέος.  

Σημειώνεται ότι το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα έπρεπε να γίνει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τη Μεγάλη Πέμπτη, ωστόσο, λόγω του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις και μετά το αίτημα για Σύνοδο Κορυφής που απερρίφθη, πήρε αναβολή για πάνω από 10 ημέρες με ότι αυτό σημαίνει (περαιτέρω καθυστέρηση κλεισίματος της αξιολόγησης, καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης, διατήρηση του κλίματος οικονομικής αβεβαιότητας κ.ο.κ.).

  Από την πλευρά της η κυβέρνηση τα τελευταία 24ωρα με παρασκηνιακές κινήσεις και επικοινωνίες, επιχειρεί να «ξεκολλήσει το κάρο από τη λάσπη», για να κλείσει η αξιολόγηση.   Αγωνία στο κυβερνητικό στρατόπεδο  


Με φόντο τα παραπάνω, κυβερνητικός παράγοντας δηλώνει σε διαδικτυακή εφημερίδα, ότι «προσπαθούμε να ξεμπλοκάρουμε την κατάσταση», μη κρύβοντας την αγωνία του για το πώς θα εξελιχθούν τελικώς τα πράγματα από τη στιγμή που το Ταμείο επιμένει στις θέσεις του για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων.

 Μετά και την ανακοίνωση για το eurogroup της 9ης Μαΐου, η ίδια πηγή έλεγε με νόημα ότι το «θέμα, βέβαια, δεν είναι μόνο να γίνει eurogroup , αλλά να έχουμε και αποτέλεσμα».

 «Η λύση θα δοθεί πολιτικά», επιμένουν   Από κει και πέρα, έτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, εξηγεί , πως στο σημείο που έχουν φτάσει οι συνομιλίες με τους δανειστές «η λύση θα δοθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο». Κι αυτό, γιατί σε επίπεδο κλιμακίων η κάθε πλευρά εμμένει στις δικές της θέσεις, την ώρα που, κατά την κυβέρνηση, «υπάρχει εμφανής διχογνωμία μεταξύ των θεσμών».  

Στους κόλπους της κυβέρνησης είναι εδραιωμένη η πεποίθηση ότι «την τελευταία στιγμή κανείς δεν θα θελήσει να πάρει πάνω του το blame για "ναυάγιο" και μεταξύ παικτών θα βρεθεί λύση».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει τη δουλειά σε νομικό επίπεδο, με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να εργάζονται για  «φόρμουλα-συμφωνίας».   Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, με το κλίμα που έχει καλλιεργηθεί να μην είναι και το καλύτερο δυνατό, ο πρωθυπουργός χθες επιχείρησε τονωτικές «ενέσεις», λέγοντας σε συνομιλητές του πως «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι».

Παράλληλα, εκτίμησε πως σύντομα θα ακολουθήσουν θετικές εξελίξεις και στάθηκε στο γεγονός ότι «η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ