2016-05-02 23:02:49
Φωτογραφία για Κατεπείγουσα ερώτηση της Μαρίας Σπυράκη στην Κομισιόν για την υγειονομική βόμβα στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων
Κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε η Ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη... ζητώντας απο την ΕΕ να ενεργήσει άμεσα ώστε να μην εξελιχθούν ορισμένα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων σε υγειονομική "βόμβα".

Με αφορμή το πρώτο κρούσμα φυματίωσης που διαπιστώθηκε στο κέντρο φιλοξενίας στο Τσεπέλοβο Ιωαννίνων, την ενδεχόμενη δημιουργία κέντρου υποδοχής στην περιοχή Δέλτα Αξιού δίπλα στο βιολογικό καθαρισμό Θεσσαλονίκης και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με την παροχή πόσιμου νερού στο Πολύκαστρο , η Μαρία Σπυράκη απευθύνεται στην Κομισιον και ζητά να μάθει με ποιό τρόπο σκοπεύει να υποστηρίξει την Ελλάδα ώστε να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

Παράλληλα η Ευρωβουλευτής ζητά να μάθει κατά πόσο υπάρχει συντονισμός με το ΚΕΕΛΠΝΟ για την επιτήρηση και αποστολή εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού αλλά και ειδικού ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού στα κέντρα υποδοχής.


Ολόκληρη η ερώτηση της κας Σπυράκη έχει ως εξής:

"Με αφορμή την προσφυγική κρίση, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων έχει δημοσιεύσει μελέτες που αξιολογούν τις ανάγκες αλλά και τους κινδύνους που απορρέουν για τη δημόσια υγεία.

Ειδικότερα, επισημαίνεται η ανάγκη τακτικής ιατρικής παρακολούθησης των μεταναστών, η διασφάλιση ποιοτικών συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής καθώς και η αποφυγή συγκέντρωσης πληθυσμού σε δομές που είναι ανεπαρκείς.

Στην Ελλάδα, έχουν παρατηρηθεί περιστατικά που εγείρουν ζητήματα υγειονομικής φύσης. Ειδικότερα, την Πέμπτη 28 Απριλίου διαπιστώθηκε το πρώτο κρούσμα φυματίωσης στο κέντρο φιλοξενίας στο Τσεπέλοβο Ιωαννίνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, προετοιμάζεται η δημιουργία κέντρου υποδοχής περιοχή Δέλτα Αξιού σε πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται δίπλα στο βιολογικό καθαρισμό της Θεσσαλονίκης. Στο Πολύκαστρο, η περαιτέρω πληθυσμιακή επιβάρυνση τείνει να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην παροχή πόσιμου νερού. Τέλος επισημαίνεται ότι εν όψει καλοκαιριού, οι κίνδυνοι μετάδοσης ασθενειών από τα κουνούπια, πολλαπλασιάζονται σε περιοχές με υπερσυγκέντρωση πληθυσμού.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Προβληματίζουν τα παραπάνω δεδομένα και πως προτίθεται η Επιτροπή να υποστηρίξει την Ελλάδα ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία;

2. Υπάρχει συντονισμός με το ΚΕΕΛΠΝΟ για την επιτήρηση και αποστολή τόσο εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού, όσο και ειδικού ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού στα κέντρα υποδοχής;" Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ