2016-05-03 12:05:50
Φωτογραφία για Χρυσώνουν το χάπι στις επιχειρήσεις φαρμάκου
Βασιλική Κουρλιμπίνη

[email protected]

Μετά τις αποφάσεις για σαρωτικές μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων και των σκευασμάτων που έχουν χάσει την πατέντα προστασίας τους, αλλά και την επιβολή κλειστού προϋπολογισμού στα φάρμακα που χορηγούνται από τα δημόσια νοσοκομεία, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί τώρα να "χρυσώσει” το χάπι στις βιομηχανίες, φέρνοντας "διορθωτικά μέτρα”.

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση για την τιμολόγηση των φαρμάκων, ορίζεται τελικά στο 15% το ανώτατο όριο της πτώσης της τιμής των γενοσήμων, ενώ για τα εκτός πατέντας φάρμακα προβλέπεται ότι η τιμή τους δεν μπορεί να πέσει κάτω από την τιμή του αντίστοιχου γενοσήμου. Η υπογραφή της απόφασης αυτής ανοίγει το δρόμο στον ΕΟΦ να προχωρήσει στη διαμόρφωση νέου δελτίου τιμών, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Μαΐου. 


Και μπορεί το υπουργείο Υγείας να διατείνεται πως στο νέο δελτίο τιμών η αναμενόμενη μείωση τιμής θα έχει ανώτατο όριο και θα είναι διαχειρίσιμη, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο την κυκλοφορία των φθηνών φαρμάκων που βρίσκονται ένα βήμα πριν την απόσυρσή τους από την αγορά, πηγές όμως από το χώρο της βιομηχανίας σημειώνουν στο Capital.gr πως η ζημιά που έχει γίνει με τις τιμές είναι πολύ μεγάλη και για πολλά σκευάσματα ανεπανόρθωτη.

Όσον αφορά το μηχανισμό επιστροφών (claw back) που επιβάλλεται και στα νοσοκομειακά φάρμακα για τη χρονιά που διανύουμε, όπως αποφασίστηκε από το υπουργείο Υγείας, η συνολική δαπάνη υπολογίζεται από τις νοσοκομειακές τιμές των σκευασμάτων μετά την αφαίρεση της έκπτωσης και επιστροφής (rebates). Επιπλέον, το ποσό που θα προκύψει από το claw back ανά φαρμακευτική εταιρεία ή κάτοχο άδειας κυκλοφορίας, αφαιρούμενης κάθε έκπτωσης που έχει κάνει εντός του εξαμήνου, καταβάλλεται ή συμψηφίζεται από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ με ισόποσες οφειλές για την προμήθεια φαρμακευτικών προϊόντων. 

Παράλληλα όμως θα υπάρξει και Επιτροπή Παρακολούθησης της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής Δαπάνης προκειμένου να ελεγχθεί η ζήτηση και ο εφοδιασμός των νοσοκομείων με φάρμακα, αλλά και για να εξασφαλιστεί η επάρκεια η πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα ανελαστικής ζήτησης (π.χ. αντιρετροϊκά, αντιαιμορροφυλικά, "ορφανά" ή σε ειδικές θεραπείες (κακοήθειες, αυτοάνοσα κλπ). 

Και μέσα στο παραπάνω ασφυκτικό κλίμα για τις επιχειρήσεις του φαρμάκου, με χρέη του δημοσίου που ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής αποφάσισε σχέδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, με στόχο εκτός από την ανάπτυξη του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας και την εξωστρέφεια... όπως αναφέρει και τη μείωση της τιμής των φαρμάκων. Το τελευταίο προκαλεί εύλογα ερωτήματα στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, που έχει υποστεί και τις μεγαλύτερες μειώσεις, αφού κυρίως έχει στο χαρτοφυλάκιό της γενόσημα φάρμακα, με παράγοντες της αγοράς να σημειώνουν πως τα μέτρα για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης δεν έχουν ακόμη τελειώσει.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ