2016-05-03 21:43:09
Φωτογραφία για Μπορεί ο Ντράγκι να σώσει και τις ευρωπαϊκές μετοχές;
Για όσους επενδύουν σε μετοχές, η περιπέτεια του Μάριο Ντράγκι στις αγορές ομολόγων δεν είναι ακριβώς ένα θείο δώρο Από τότε που ο πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκίνησε να αγοράζει ομόλογα το 2015, ο δείκτης MSCI EMU έχει σημειώσει απώλειες 7,4%. Ένας δείκτης στον οποίο είναι εισηγμένες μετοχές που δεν «ανήκουν» στον χρηματοπιστωτικό κλάδο έχει ενισχυθεί 1%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο δεικτών από το 2014.

Ακόμη και με την ανάκαμψη κατά 16% που έχει σημειωθεί από τις 11 Φεβρουαρίου, οι επενδυτές δεν φαίνεται να πείθονται. Απέσυραν περισσότερα από 17 δισ. δολάρια από τις ευρωπαϊκές μετοχές κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ εβδομάδων και «έριξαν» 11 δισ. δολάρια σε ομόλογα, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America.

Με την ενίσχυση του ευρώ να πλήττει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές κερδοφορίας η JPMorgan υποστηρίζει ότι υπάρχει κάποιος που μπορεί να σταματήσει την αιμορραγία: Η ΕΚΤ.


«Φυσιολογικά αυτό είναι το επόμενο βήμα», εκτιμά ο Nikolaos Panigirtzoglou, αναλυτής της JPMorgan, ο οποίος εκτιμά ότι η ΕΚΤ μπορεί να ξεκινήσει να αγοράζει και μετοχές το 2017, μετά την απόφασή της να αγοράζει κρατικό αλλά και επιχειρηματικό χρέος. «Όσο πιο ξεκάθαρη καθίσταται η ΕΚΤ στις αγορές ενεργητικού τόσο το καλύτερο. Μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά των αγορών αγοράζοντας στεγαστικά δάνεια, ομόλογα τραπεζών αλλά ακόμη και μετοχές».

Οι διαχειριστές κεφαλαίων δεν έχουν πεισθεί ότι η πολιτική της ΕΚΤ θα στηρίξει την ανάπτυξη και ως εκ τούτου εμφανίζονται περισσότερο απαισιόδοξοι για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και των εταιρικών κερδών, βάσει της έρευνας που πραγματοποίησε η Bank of America στις 12 Απριλίου. Εκτιμούν ότι η αποτυχία του QE της ΕΚΤ είναι η μεγαλύτερη απειλή για τις αγορές.

Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε επέκταση του προγράμματος τον Σεπτέμβριο. Μπορεί, βέβαια, η αγορά μετοχών να βρεθεί αντιμέτωπη με αρκετές αντιρρήσεις, αλλά συμβαίνει σε άλλες περιοχές. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι αυτή τη στιγμή μεταξύ των 10 μεγαλύτερων μετόχων του 90% των ιαπωνικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στον Nikkei. Από τον Δεκέμβριο του 2010 που ξεκίνησε το πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού οι ιαπωνικές μετοχές έχουν ενισχυθεί κατά 70%.

Πάντως ο Teis Knuthsen της Saxo Bank θεωρεί αυτή την επιλογή ως επικίνδυνη και αντιπαραγωγική.

«Είναι τρέλα», υποστηρίζει και προσθέτει «οι μετοχικές αγορές δεν θέλουν ο Ντράγκι να τους προσφέρει νέες ιδέες, θέλει να τους προσφέρει ανάπτυξη. Οι ευρωπαϊκές μετοχές μοιάζουν να μην διαθέτουν το παραμικρό momentum».

Από την πλευρά του ο Matthew Garman της Morgan Stanley, υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ δεν έχει και πολλά να πράξει προκειμένου να στηρίξει τη διάθεση των επενδυτών να στραφούν στις μετοχές. Με το ευρώ να έχει ενισχυθεί 4,4% από την έναρξη του QE και τα οικονομικά δεδομένα να εμφανίζουν μεικτή εικόνα, είναι σαφές ότι η διάθεση των επενδυτών έναντι των μετοχών δεν είναι και η καλύτερη. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών θα μείνει στάσιμη φέτος.

«Αν και η πολιτική του Ντράγκι επηρεάζει τις αποδόσεις των ομολόγων, δεν μπορεί να κάνει και πολλά για τις μετοχές», τονίζει ο Garman, «όλα εξαρτώνται από την πορεία του νομίσματος και της παγκόσμιας οικονομίας. Οι μετοχές αντιδρούν σαν η πολιτική του Ντράγκι να έχει φθάσει στα όριά της».
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ