2016-05-04 04:01:13
Φωτογραφία για Ο αμερικανοεβραίος συγγραφέας Μάικλ Σάμπον εναντίον της ισραηλινής κατοχής
Η εβραϊκή ταυτότητα του αμερικανού συγγραφέα Μάικλ Σάμπον, βραβευμένου το 2001 με το βραβείο Πούλιτζερ, βρίσκεται συχνά στην καρδιά των γραπτών του. Όμως η σχέση του με το Ισραήλ κλονίσθηκε έπειτα από ένα ταξίδι στη χώρα αυτή και στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Χάρη στο ταξίδι αυτό, ο συγγραφέας κατάλαβε "την αληθινή φυση" της ισραηλινής κατοχής, αφηγείται σε τηλεφωνική συνέντευξή του αφού επέστρεψε στις ΗΠΑ. Το γεγονός ότι αυτοί που επιβάλλουν στους Παλαιστινίους τη μοίρα που υφίστανται είναι οι εβραίοι, καθιστά τη μοίρα αυτή "πολύ πιο θλιβερή απ' όσο ήταν το απαρτχάιντ", υπογραμμίζει ο 52χρονος συγγραφέας.

Ο Μάικλ Σάμπον, συγγραφέας του βιβλίου "Οι συναρπαστικές περιπέτειες των Κάβαλιερ και Κλέι" για τη ζωή δύο εβραίων εξαδέλφων πριν, στη διάρκεια και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε επισκεφθεί το Ισραήλ το 1992. Όμως δεν άρχισε αληθινά να ασχολείται προσωπικά με την κατοχή παρά μόνο μετά το ταξίδι της γυναίκας του, της Ισραηλινής Αγελέτ Ουόλντμαν, στη γενέτειρά της πριν από δύο χρόνια.


Το ταξίδι αυτό "άνοιξε τα μάτια" της συντρόφου του, που είναι και η ίδια συγγραφέας, λέει ο Σάμπον.

Το ζευγάρι άρχισε τότε να δραστηριοποιείται εναντίον της ισραηλινής κατοχής.

Τον Απρίλιο οργάνωσε τη διαμονή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη αμερικανών συγγραφέων με τη βοήθεια της ισραηλινής μκο Breaking the Silence (Σπάζοντας τη σιωπή), η οποία παρέχει μια πλατφόρμα στους στρατιώτες για να καταγγέλλουν ανώνυμα τις καταδικαστέες ενέργειες του στρατού.

Συνάντησαν Παλαιστινίους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στα χωριά της Δυτικής Όχθης.

Το Ισραήλ κατέχει τη Δυτική Όχθη από το 1967 και επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στους περίπου 2,5 εκατομμύρια κατοίκους της, ενώ οικοδομεί οικισμούς τους οποίους ο ΟΗΕ θεωρεί παράνομους. Επίσης προσάρτησε την Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία οι Παλαιστίνιοι θέλουν να κάνουν την πρωτεύουσα ενός μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους.

Οι Ισραηλινοί αποσύρθηκαν από τη λωρίδα της Γάζας, όμως το έδαφος αυτό εξακολουθεί να θεωρείται από τη διεθνή κοινότητα κατεχόμενο λόγω του εξωτερικού ελέγχου τον οποίο ασκεί σ' αυτό το Ισραήλ, καθώς το υποβάλλει σ' έναν δρακόντειο αποκλεισμό.

Η προοπτική ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλή σπάνια έμοιαζε πιο μακρινό απ' ό,τι σήμερα και ο εποικισμός συνεχίζεται.

Η κατοχή είναι "η μεγαλύτερη αδικία της οποίας υπήρξα ποτέ μάρτυρας", τόνισε ο Μάικλ Σάμπον μετά το ταξίδι του μιλώντας στην αμερικανοεβραϊκή έκδοση Forward.

Η δήλωσή του αυτή προκάλεσε ζωηρές ισραηλινές αντιδράσεις στο Ίντερνετ. Ο Μάικλ Σάμπον "αληθινά δεν έχει δει πολλά πράγματα στη ζωή του", έγραψε στο Twitter ο Αρσέν Οστρόφσκι, ένας από τους κύριους υποστηρικτές του Ισραήλ στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Όμως ο συγγραφέας δεν παίρνει τίποτε πίσω, παρόλο που καταλαβαίνει ότι τους Ισραηλινούς "εξοργίζει ακόμη περισσότερο" το γεγονός ότι η κριτική προέρχεται από έναν Αμερικανοεβραίο.

"Αυτό που για μενα καθιστά τα πράγματα ιδιαίτερα φρικτά και τα ξεχωρίζει από το απαρτχάιντ είναι το γεγονός ότι αυτό γίνεται από εβραίους. Είμαι εβραίος", λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Το γεγονός ότι ένας λαός που υφίστατο για τόσο καιρό διώξεις με τόσο φρικτό τρόπο κάνει μια τέτοια στροφή και καταλήγει να καταπιέζει σε τόσο μαζικό επίπεδο έναν άλλον λαό, είναι για μένα κατά κάποιο τρόπο πολύ πιο θιβερό απ' όσο ήταν το απαρτχάιντ, εξίσου τρομερό με το απαρτχάιντ, και δεν προσπαθώ να το μειώσω", προσθέτει.

Ο Μάικλ Σάμπον λέει πως δεν είναι εχθρικός έναντι του εβραϊκού κράτους. "Ήμουν τόσο μεροληπτικός υπέρ του Ισραήλ και πιστεύω πως είμαι ακόμη από μερικές απόψεις, ώστε προτιμούσα να αγνοώ" την κατοχή, λέει.

"Είναι το μόνο που πρέπει να κάνεις για να διατηρήσεις την υποστήριξή σου προς το Ισραήλ: να αγνοείς την κατοχή. Η ισραηλινή κυβέρνηση το γνωρίζει και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καταβάλλει τόση προσπάθεια για να την κρύψει και για να εμποδίζει τους ανθρώπους, των απλών Ισραηλινών περιλαμβανομένων, να την βλέπουν", υπογραμμίζει.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν αντέδρασε στις δηλώσεις του Μάικλ Σάμπον.

Ο συγγραφέας και η σύζυγός του θα επιμεληθούν ένα βιβλίο γραμμένο από 25 γνωστούς αμερικανούς συγγραφείς οι οποίοι θα περιγράψουν τις διάφορες πλευρές της καθημερινής ζωής υπό την ισραηλινή κατοχή.

Τα κέρδη από τις πωλησεις θα διατεθούν στην Breaking the Silence και σε μια παλαιστινιακή ΜΚΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ