2016-05-05 06:13:57
Φωτογραφία για Τουρκία: Αποβατικές ασκήσεις στο Αιγαίο με τη συμμετοχή πολυεθνικής δύναμης
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

 Ιδιαίτερα σημαντική είναι η άσκηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με την ονομασία "Έφεσος 2016" που ξεκίνησε σήμερα και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Φέτος δίνεται ιδιαίτερα μεγάλη διεθνής διάσταση στην άσκηση. Έχουν προσκληθεί και αναμένεται να λάβουν μέρος με ναυτικές δυνάμεις οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Βρετανία, ενώ με επίλεκτες χερσαίες δυνάμεις συμμετέχουν η Πολωνία, το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία.

Η άσκηση «Efes 2016» θα ολοκληρωθεί με αποβατική και αεροκίνητη ενέργεια στoν κόλπο του Seferihisar, σε απόσταση δηλαδή μικρότερη των 60 χλμ. από τη Χίο και την νήσο Παναγιά όπου η Αθήνα πρόσφατα έστειλε μόνιμη φρουρά μετά τις προκλήσεις στις Οινούσσες.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα δοκιμαστούν σχέδια για αποβατικές ενέργειες στην περιοχή της Σμύρνης. Τα σχέδια αυτά σαφώς αφορούν την Ελλάδα, καθώς η Τουρκία πλην της Ρωσίας δεν έχει κάποια άλλη χώρα που να περιβάλλεται από θάλασσα και να έχει ενδιαφέρον να εκδηλώσει αποβατική ενέργεια.


Με αυτό ως δεδομένο, θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το τι θα πράξουν οι άλλες χώρες και εάν κατά τη διάρκεια της συμμετοχή τους, θα ακολουθήσουν την τουρκική τακτική γκρίζων ζωνών ή θα σεβαστούν το διεθνές δίκαιο τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα.

Η Άγκυρα έχει κινητοποιήσει 8500 στρατιώτες και 50 μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα θέτοντας σε ετοιμότητα τις ελληνικές ΕΔ το ΥΠΕΘΑ αλλά και το ΥΠΕΞ το οποίο ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο όπως ένα πιθανό διπλωματικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με τα τουρκικά στοιχεία η άσκηση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου με έναρξη στην περιοχή Seferihisar Doğanbey στην Σμύρνη.

Την άσκηση αναμένεται να την παρακολουθήσουν ο Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτολγου.

Παράλληλα έχουν κληθεί διεθνείς παρατηρητές και δημοσιογράφοι. Αύριο Πέμπτη πάντως ολοκληρώνεται η άσκηση έρευνας και διάσωσης που γίνεται ανάμεσα σε ελληνικά νησιά, σε διεθνή ύδατα, που δέσμευσε η Τουρκία με ψευδο-NAVTEX.

Σήμερα πρώτη ημέρα της άσκησης έρευνας και διάσωσης είχε κινητοποιηθεί η τουρκική ακτοφυλακή σημειώθηκαν υπερπτήσεις και μεγάλος αριθμός παραβιάσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε το ΓΕΕΘΑ 11 αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 και 8 ελικόπτερα πραγματοποίησαν 13 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και 6 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ δεν φαίνεται να ενεπλάκησαν στις παραβιάσεις μαχητικά αεροσκάφη και δεν έγινε καμία αερομαχία.

Πιο συγκεκριμένα, η εικίνα που δίνει το ΓΕΕΘΑ είναι η ακόλουθη:

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ - ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 4η ΜΑΙΟΥ 2016

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 1 (2 α/φ)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 11 (3 CN-235 & 8 Ε/Π)

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 13

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : -

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 13

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 6

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : -

ΠΕΡΙΟΧΗ : ΚΕΝΤΡΙΚΟ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τις φωτογραφίες από την άσκηση δημοσίευσε στο blog του ο Νίκος Χειλαδάκης 

ΠΗΓΗ: http://www.onalert.gr/stories/tourkia-apobatikes-askiseis-sto-aigaio-me-th-symmetoxi-polyeunikhs-dynamis/49532
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ