2016-05-05 11:52:50
Φωτογραφία για Aντίστροφη μέτρηση για το νέο ασφαλιστικό και τα μέτρα των 3 δισ.
Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Capital.gr

Ξεκινάνε και πάλι τα… όργανα για το νέο ασφαλιστικό. Σήμερα και αύριο θα συνεδριάσει η διαρκής κοινοβουλευτική επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.

Αντικείμενο της θα είναι η συζήτηση άρθρο–άρθρο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο κατέθεσε ο Υπ. Εργασίας, κ Γιώργος Κατρούγκαλος στις 22 Απριλίου και ενέκρινε η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής λίγο πριν τις διακοπές του Πάσχα.

Oι ίδιες πηγές του Capital.gr, αναφέρουν πως παράλληλα, σήμερα, ο Γ. Κατρούγκαλος αναμένεται να παρουσιάσει αναλογιστική μελέτη η οποία θα αποδεικνύει τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού, εφόσον ψηφιστεί και εφαρμοστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Εξάλλου, ο Γ. Κατρούγκαλος θα φέρει διάφορες νομοτεχνικές βελτιώσεις. 

Κύκλοι του Υπ. Εργασίας αναφέρουν πως το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να έλθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής πιθανόν την επόμενη Δευτέρα 9 Μαΐου, ενώ δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το πότε ακριβώς θα ψηφιστεί.


Περικοπές σε βάθος τετραετίας

Υπενθυμίζεται πως το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπει μέτρα κοντά στα 3 δισ. ευρώ την περίοδο 2016 -2019. Συγκεκριμένα:

· Το 1 δισ. ευρώ εξ αυτών πρέπει να εξοικονομηθεί μέσα σε ένα μόλις εξάμηνο και συγκεκριμένα την περίοδο Ιουνίου –Δεκεμβρίου 2016. Η εξοικονόμηση αυτή θα προέλθει βασικά από περικοπές στο ΕΚΑΣ, στις ήδη καταβαλλόμενεςεπικουρικές συντάξεις, τις νέες κύριες συντάξεις, τα μερίσματα του Δημοσίου, τα εφάπαξ, αλλά και την αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης κατά 1% (από 1.6.2016)

· Το άλλο 1 δισ. ευρώ πρέπει να εξοικονομηθεί το 2017 (συνέχιση περικοπών στο ΕΚΑΣ, εισφορά 20%)

· Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ τη διετία 2018-2019 (ολοκλήρωση περικοπών στο ΕΚΑΣ,"πάγωμα" και επαναϋπολογισμός των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων).

Η ακτινογραφία των μέτρων

Το 80% των μέτρων για την εξοικονόμηση των 3 δισ. ευρώ την τετραετία 2016-2019 θα προέλθει από περικοπές στις αποδοχές των συνταξιούχων (ΕΚΑΣ, κύριες-επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ, μερίσματα) και μόλις το 20% από αυξήσεις εισφορών (υπέρ της επικουρική και κύριας ασφάλισης, αλλά και της υγειονομικής περίθαλψης).

Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, μιας και 350.000 εξ αυτών θα χάσουν το ΕΚΑΣ από φέτος έως το 2019, αλλά και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, δεδομένου ότι κατά πλειοψηφία έχουν αποδοχές πάνω από το "όριο προστασίας" των 1300 ευρώ (άθροισμα κύριας –επικουρικής) που θέτει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Επιπλέον, κανένα επιπλέον έσοδο δεν καταγράφεται από την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ